Otizmli bebeklerde uyku problemleri oldukça yaygın bir durumdur. Bazı zamanlar gece uykusu otistik bebeklerin ebeveyn ve bakım vericilerinin oldukça zorlandığı bir konu haline gelmektedir. Otistik Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bebeklerde günün geri kalanının keyifli ve rahat geçmesi için derin ve uzun bir uyku çekmek oldukça önemlidir.
Otizmli Bebeklerde Uyku Problemi
Otizmli bebeklerde uykuyla ilgili yaşanan sorunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz.
- Uykuya dalmada güçlük çekme
- Uzun ve deliksiz bir uyku uyuyamama
- Uykunun sürekli olarak irkilme ile bölünmesi
- Çok erken saatlerde uyanma
- Uyku vakti geldiğinde huzursuzluk hali
Gün içinde ya da gece boyunca rahat bir uyku uyuyamayan otizmli bebekler doğal olarak gün içerisinde huzursuz ve uykulu olurlar. Otistik bebeklerin rahat ve huzurlu bir uyku uyuması gün boyu huzurlu ve mutlu olması açısından oldukça önemlidir.
Otistik Bebeklerde Uyku Sorunu Neden Olur?
Otizmli bebekler için dış koşulların uyarıcı etkisi oldukça fazladır. Herhangi bir koku, ses veya ışık otizmli bebeklerin rahatsız olmasına ve gece boyunca ağlama ve öfke nöbetleri geçirmesine neden olabilir. Gün boyunca bebeğinizin uykusuzluk halini tetikleyecek stresli durumların yaşanması da otizmli bebeklerin uyku sorunu yaşamasına neden olabilir.
Çeşitli nedenlerle dış koşullardan etkilenen otizmli bebekler gece boyunca rahatsızlık hissedebilirler. Bu nedenle diğer yaşıtlarına göre gece boyunca çeşitli nedenlerle uykusu bölünen otizmli bebekler için bu durum oldukça zordur. Aynı zamanda otistik bebeklerin ebeveynleri de gece boyunca zor zamanlar geçirebilir.
Otizmli Bebeğin Rahat Bir Uyku Uyuması İçin Neler Yapılabilir?
- Özel ihtiyaçları olan bir bebeğin günlük yaşamında bazı hassasiyetleri gözetmek önemlidir. Dış koşullardan etkilenme oranı yüksek olan otizmli bebeklerin yaşam koşullarının stresten arındırılması büyük önem taşır. Gün boyunca maruz kalınan stresli ortamların sonucunda bebekler gece uykusunda sorunlar yaşayabilir.
- Bebeğinizin uyuduğu odanın onu olumsuz etkileyecek faktörlerden arındırılmış olması önemlidir. Loş ve sessiz bir oda deliksiz bir uyku açısından oldukça önem taşır.
- Bebeğinizin fiziksel gerginliğini azaltmak için gün boyu fiziksel hareketliliğine alan tanımak önemlidir. Enerjisini aktivitelerle azaltabilen otizmli bebekler daha rahat bir uyku uyuyabilirler.
- Bir diğer yöntem bebeğinize rahatlatıcı yağlarla bebek masajı yapmaktır. Fiziksel olarak rahatlayan ve gevşeyen bebeğinizin derin bir uyku uyuması kolaylaşır.
- Her bebeğin kendine özel ihtiyaçları olduğunu hatırlamak oldukça önemlidir. Bebeğinizle olan iletişiminiz arttıkça onun ihtiyaçlarını daha kolay anlayabileceksiniz.
Metin, resim, ses veya diğer formatlar da dahil olmak üzere lansinoh.com.tr web sitesinde bulunan tüm içerikler yalnızca bilgi amaçlı oluşturulmuştur. İçeriğin profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Tıbbi bir durumla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü sorunuz için daima doktorunuzun veya diğer nitelikli sağlık uzmanlarının tavsiyelerine başvurun. Web sitesinde okunulan bir makale ile profesyonel tıbbi tavsiyeleri asla göz ardı etmeyin veya aramayı geciktirmeyin.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar