
Emzirme ürünleri gurubunda 30 yılı aşkın süredir annelerin bebeklerini daha uzun süre emzirebilmeleri için gerekli ürün ve desteği sunan Lansinoh, Lansinoh Emzirme Araştırması 2015 ile çalışken emzirme konusunda ilginç veriler sundu.
Çalışırken Emzirmeye Devam Edebilmek Mümkün mü?
Türkiye’de doğum izni, öncesi ve sonrası olmak üzere toplam 16 hafta. Bu da annelerin, bebeği henüz 2 aylıkken işe geri dönmek zorunda olması demek. Buna karşılık Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini sonrasında da bebek 2 yaşına gelene kadar ek gıdalarla birlikte anne sütü ile beslenmeye devam etmesini öneriyor.
Türkiye’de Çalışan Annelerin Emzirme Süreleri Diğer Ülkelere Göre Daha Uzun
Tüm dünyada anneler emzirmiş olsalar da olmasalarda bir bebeği beslemenin en doğru yolunun emzirmek olduğunu düşünüyorlar. Bunun yanı sıra anneler çoğu zaman emzirme süresi konusunda belirledikleri hedeflerine ulaşamayabiliyor. Emzirme döneminde işe geri dönülmesi emzirmeyi zorlaştıran en önemli etkenlerden biri olarak öne çıkmasına rağmen; Türkiye’de çalışan annelerin emzirme süreleri, araştırmaya katılan ülkelerin genelindeki çalışan annelerin emzirme sürelerinin oldukça üzerinde. Türkiye’de 6-12 ay arasında emzirmiş annelerin oranı %31 (ortalama), bu oran çalışan annelerde %34. Bir yılın üzerinde emzirmeyi başarabilmiş annelerin oranı ortalamada da, çalışan annelerin özelinde de %36. Buna karşılık araştırmaya katılan diğer ülkelerin ortalamasında bir yıldan fazla emzirmeyi sürdürebilen annelerin oranı iken, bir yılın üzerinde emzirmeyi sürdürebilmiş çalışan annelerin oranı ise sadece .
İş Yerlerinde Anne Sütü Sağmak ve Saklamak İçin Uygun Koşullar Var mı?
Lansinoh’un sunduğu araştırmada “İşyerinizde anne sütünün sağılması ve uygun koşullarda saklanması için uygun ortam sağlanıyor mu?” sorusuna çalışan annelerin %53’ü “evet” cevabını verdi.
Günlük Bir Buçuk Saatlik Süt İzni Gerçekte Ne Kadar Kullanılabiliyor?
Yapılan araştırmada çalışan annelere “Doğum izninizden sonra işe başladığınızda, günlük bir buçuk saatlik süt izninizi bebeğiniz bir yaşına gelene kadar rahatça kullanabildiniz mi ya da kullanabileceğinizi düşünüyor musunuz?” sorusuna “evet” diyen annelerin oranı sadece %45.
Buna karşılık yöneticimin emzirmeye karşı tutumundan dolayı süt iznimi kullanamıyorum diyen annelerin oranı . Servisle ulaşım sağladığım için süt iznimi kullanamıyorum diyen annelerin oranı %23. İşimin yoğunluğundan dolayı emzirme iznimi kullanamıyorum diyen annelerin oranı ise .
“Türkiye’de anneler, anne sütünün önemi konusunda yüksek bir bilinç düzeyine sahipler. Bebeğini anne sütüyle beslemeye devam edebilmek zaman zaman zor olsa da, çalışan anneler bu konuda çok azimli. Yoğun çalışma programı, trafik, iş yerlerinde yaşanan stresler gibi gün içerisinde birçok zorlukla karşılaşsalar da anne sütünü sağarak, bebeğinden uzakta olduğu zamanlarda da onu anne sütüyle beslemek için çok yoğun çaba harcıyorlar. Anne sütünün devamının sağlanabilmesi için, annenin düzenli aralıklarla sütünü sağması ve uygun koşullarda saklaması gerekir. Bu günlük çalışma yoğunluğu içerisinde çok kolay olmasa da bu düzeni bozmamak, anne sütünün devam edebilmesi için çok önemli. Burada iş yerinin annelere anne sütü sağmak için uygun bir alan ayırması, yöneticinin bu konuya bakış açısı çoğu zaman kritik derecede önem taşıyor.” – Lansinoh Türkiye Pazarlama Müdürü Derya İşçioğlu
Araştırma Künyesi:
Lansinoh Uluslarası Emzirme Araştırması 2015; 18-45 yaş arasında, bebeği 2 yaşının altında olan anneler ile hamilelerden oluşan 13.519 kişi örneklem alınarak, Mayıs 2015 tarihinde 10 ülkede geçekleştirilmiştir. Ülkeler; Amerika, İngiltere, Almanya, Türkiye, Fransa, Çin, Meksika, Kolombia, Kanada ve Brezilya. Türkiye’de ise 669’u çalışan olmak üzere toplamda 1031, 2 yaşının altında olan anne ile hamilelerden oluşan örneklem grubu alınmıştır.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar