Hamilelik dönemi kadınlar için duygusal ve fiziksel değişimlerin çok yoğun yaşandığı bir dönemdir. İlk aylardan itibaren yaşanan uyku sorunları anne adaylarının hamilelik döneminde en çok zorlandıkları konulardan biridir. Ancak bir kaç noktada alışkanlıklarını değiştirecek anne adayları bu dönemi oldukça rahat geçebilir.
Hamilelikte Uyku Sorunları Görülmesinin Nedenleri
- Gebelik döneminin başında yoğun olarak salgılanan progesteron hormonu özellikle gebeliğin ilk 3 ayında halsizlik ve uykusuzluğa neden olabilir. Gün içerisinde yorgun ve uykulu hisseden anne adayları gece uykusunu tam olarak almakta güçlük çeker. Hamilelikte uykusuzluk hormonlar nedeniyle oldukça normaldir.
- Vücutta hızla biriken sıvı gece sık sık idrara çıkma isteği doğurur. Bu da gece gebelik döneminde uykusuz kalmaya yol açabilir.
- Gebelik sırasında her gün biraz daha hassaslaşmaya başlayan göğüsler gece hareketi sırasında rahatsızlık hissiyle uykunun bölünmesine sebep olabilir.
Hamilelikte Uyku Kalitesini İyileştirme Yöntemleri
- Gebelikte bol sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Sıvı tüketimini yoğun olarak akşam saatlerinde yapmak gece uykusunun bölünmesine neden olabilir. Bu nedenle sıvı tüketimini gün içine yaymak gece idrarına çıkma nedeniyle uyku bölünmesinin önüne geçebilir.
- Hamilelikte en ideal uyku sol tarafa doğru yatmaktır. Sol tarafa yatarak hem kendi bedeninizde hem de bebeğinizde kan dolaşımını kolaylaştırır. Gebelikte sol tarafa doğru yatmak beslenme ve idrar sıvılarının atılmasını kolaylaştıran bir uyuma egzesizidir. Sol tarafa yatmaya erkenden alışmak gebeliğin en başından itibaren hayat kolaylaştıran bir yöntemdir. Gebelikte yüzüstü yatmak anne adayına rahatsızlık verir ve kan dolaşımını olumsuz etkiler. Bu nedenle sol tarafa yatmaya erkenden başlamak ve alışmak büyük kolaylık sağlayacaktır.
- Gebelikte rahat bir uyku pozisyonu için yatarken bacaklarınızın arasına, sırtınızın ve karnınızın altına destek olacak yastıklar koyabilirsiniz.
- Yatmadan önce çay, kahve gibi kafein içeren ve uykusuzluğa sebep olabilecek içecekler içmemeye özen gösterin. Gebelikte kafein içeren içecekler tüketmek şişkinliğe ve uykusuzluğa sebep olabilir.
- Gün içerisinde bedeninizi olması gerekenden daha fazla zorlamayacak şekilde düzenli egzersizler yapmayı ihmal etmeyin. Gebelik döneminde yapılan egzersizler uyku kalitesini doğrudan etkileyecektir.
- Bol sebze içeren öğünler tercih ederek sağlıklı bir beslenme yöntemi benimsenmelidir. Sindirim sistemini zorlayacak besinlerden uzak durun. Sindirimi zor olan yiyecekler hazımsızlık nedeniyle özellikle gebelik dönemindeki gece uykusunda bölünmelere neden olabilir. Gebelik döneminde beslenme alışkanlıklarını düzenlemek oldukça önemlidir.
- Gebelik dönemi duygusal olarak da değişimlerin yoğun hissedildiği bir dönemdir. Özellikle bu dönemde stresten uzak durmaya özen gösterilmelidir.
Uyku sorunları özellikle gebelik döneminde kadınların yaşam kalitesini oldukça etkiler. Yaşanan tüm fiziksel ve duygusal değişimler düşünüldüğünde anne adaylarının uyku problemleri yaşaması oldukça normaldir. Günümüzde hamilelikte yaşanan uyku sorunlarıyla mücadele etmenin yöntemleri oldukça basittir. Ayrıca gebeliğin ilerleyen süreçlerinde vücudumuzun hormonal dengesini bulmasıyla uykusuzluk problemleri zamanla azalır. Unutmamak gerekir ki gebelik dönemi anne adayları için zorlu bir tecrübe olmanın yanı sıra oldukça özel bir dönemdir ve bu dönemi keyifle geçirmek mümkündür.
Anneler açısından gebelik döneminden sonraki dönemde bebeğin uyku düzeni ile ilgili hazırlıklar da oldukça önemlidir. Anne ve bebeğin uyku düzeni sağlıklı bir dönem geçirmek açısından dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesidir. Bu dönemde karşılaşılabilecek sorunlar oldukça çeşitlidir. Annenin emzirme döneminde uyku konforu açısından vücutta en çok etkilenen ve en hassas noktalarından biri olan göğüs uçlarıdır. Göğüs ucu kremiyle hassaslaşan bu bölgenin bakımına özen gösterilmesi uyku esnasında rahatsızlık hissini ortadan kaldıracaktır.
Metin, resim, ses veya diğer formatlar da dahil olmak üzere lansinoh.com.tr web sitesinde bulunan tüm içerikler yalnızca bilgi amaçlı oluşturulmuştur. İçeriğin profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Tıbbi bir durumla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü sorunuz için daima doktorunuzun veya diğer nitelikli sağlık uzmanlarının tavsiyelerine başvurun. Web sitesinde okunulan bir makale ile profesyonel tıbbi tavsiyeleri asla göz ardı etmeyin veya aramayı geciktirmeyin.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar