
Gebelik dönemi kadınlar zaman zaman farklı konular nedeniyle endişelenebilmektedir. Özellikle sağlık açısından pek çok gündemin aynı anda konuşulmaya başlanması öncelikli konuların gözden kaçmasına neden olabilir. Bu nedenle gebeliğin öğrenildiği ilk günlerden itibaren tüm sürecin doktor kontrolünde ilerlemesi oldukça hayati bir konudur.
Hamilelik döneminde tetanoz her zaman merak konusu olmuştur. Anne adayları sıklıkla, “Gebelik döneminde tetanoz aşısı gerekli mi?”, “Hamilelikte tetanoz aşısının yan etkileri nelerdir?” gibi soruları sıklıkla dile getirmektedir. Anne ve bebeğin sağlığı açısından tetanoz konusunda dikkat etmek oldukça önemlidir.
Hamileliğin ilk dönemlerinden itibaren kadın bedeni sürekli olarak bir değişim içerisine girer. Gebeliğin öğrenildiği anlardan itibaren anne ve bebek sağlığı açısından tüm önlemlerin doktor kontrolünde alınması gerekir. Hamileliğin ilk 3 ayında vücutta yaşanan değişimler konusunu önceden bilmeniz hazırlıklı olmanızı sağlar.
Gebelikte Tetanoz Aşısı Neden Gereklidir?
Tetanoz her zaman sağlık açısından ciddi bir konu olmuştur. Özellikle gebelik döneminde tetanoz anne ve bebeğin yaşamını ciddi ölçüde tehdit edebilir. Bu nedenle anne ve bebeği korumak için tetanoz aşısı yapılması gerekir. Tetanoz aşısı olan anneden bebeğe geçen antikorlar hem gebelik döneminde hemde doğumdan sonra bebeği korur.
Annenin ve bebeğin sağlığını korumak ve enfeksiyonlara karşı anne ve bebeğin direncini artırmak için yapılması önemli olan tetanoz aşısı için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Hamilelikte Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Gebeliğin öğrenildiği andan itibaren sürecin doktor kontrolünde ilerletilmesi gerekir. Doktorlar genellikle ilk 3 aydan sonra tetanoz aşısı yapılmasını önermektedir. Ancak annenin son 10 yıl içinde tetanoz aşısı yaptırmış olması durumunda aşıya gerek yoktur. Gebelik döneminde yapılan tetanoz aşısı anne ve bebeği enfeksiyondan korur, yenidoğanda oluşabilecek enfeksiyon riskini azaltır.
Hamilelikte Tetanoz Aşısı Yaptırmak Gerekir mi?
Gebelik döneminde bebeğin erken doğum riskini azaltmak başta olmak üzere birçok hayati faktör açısından tetanoz aşısı oldukça önemlidir. Hamilelikte ortaya çıkan bazı hastalıkların önlenmesi için de tetanoz aşısı oldukça önemlidir. Yenidoğanda görülebilecek enfeksiyonları azaltmak ve aşılama ile antikorların anneden bebeğe geçmesini sağlamak açısından önemlidir. Aynı zamanda tetanoz aşısı bebeğin doğumdan sonraki ilk 6 ay dirençli olmasını sağlamaktadır.
Gebelikte Tetanoz Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?
Gebelik döneminde yapılan tetanoz aşısının yan etkileri ile normal bir zamanda yapılan tetanoz aşısının yan etkileri aynıdır. Ancak kadınların gebelik döneminde daha hassas bir süreçten geçtiği düşünüldüğünde bu belirtiler daha yoğun bir şekilde seyredebilir.
- Aşı yapılan bölgede kızarıklık, hassaslık
- Aşı yapılan bölgenin etrafında ağrı ve hafif sertlik,
- Hafif ateşlenme ve baş dönmesi
Hamilelikte tetanoz aşısının yan etkileri genellikle bir gün içerisinde geçer. Bu durum farklı bir şekilde gelişiyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Metin, resim, ses veya diğer formatlar da dahil olmak üzere lansinoh.com.tr web sitesinde bulunan tüm içerikler yalnızca bilgi amaçlı oluşturulmuştur. İçeriğin profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Tıbbi bir durumla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü sorunuz için daima doktorunuzun veya diğer nitelikli sağlık uzmanlarının tavsiyelerine başvurun. Web sitesinde okunulan bir makale ile profesyonel tıbbi tavsiyeleri asla göz ardı etmeyin veya aramayı geciktirmeyin.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar