Günlük anne sütü ihtiyacı hesaplama ya da bebeğin günlük süt ihtiyacı hesaplama nasıl yapılır gibi sorular, sıklıkla soruluyor. Makalemizde, bebeklerin anne sütü ihtiyacını detaylandırdık.
Günlük Anne Sütü Nasıl Hesaplanır?
Bebeğin özellikle ilk altı ay boyunca tek besin kaynağı olan anne sütü, çok değerli. Anne sütü, sadece bir besin değil; bebeğin sosyalleşme ihtiyacı / günlük gelişim egzersizi / anne ile olan teması ve duygusal bilincinin gelişmesi için gerekli. Ayrıca bebeği hastalıklardan koruyan, doğal ve çok güçlü bir madde. Peki, bebeğin günlük alması gereken anne sütü miktarı ne kadar?
Yenidoğan Bebeğin Günlük Anne Sütü İhtiyacı
Anne sütüne en fazla gereksinim duyulan dönem olan yenidoğan döneminde bebeğin emmesi gereken anne sütü miktarı da çok merak ediliyor. Bebeğin ilk bir haftası inanılmaz bir büyüme sürecine tanık eder. Bu ilk bir hafta boyunca ihtiyaç duyacağı anne sütü miktarı aşağıdaki gibidir.
- 1 günlük bebeğin anne sütü ihtiyacı : 7 ml (1 çay kaşığı)
- 2 günlük bebeğin anne sütü ihtiyacı: 14 ml (3 çay kaşığından daha az)
- 3 günlük bebeğin anne sütü ihtiyacı: 38 ml
- 4 günlük bebeğin anne sütü ihtiyacı: 58 ml
- 7 günlük bebeğin anne sütü ihtiyacı: 65 ml
Anne Sütü Nasıl Oluşur başlıklı makaleye de göz atın!
Bebeğin Kilosuna Göre Günlük Anne Sütü İhtiyacı
Yenidoğan dönemi, oldukça kritik ama bebeğinizin ilk altı boyunca yeterli miktarda anne sütü alması çok önemli. Peki, bebek büyüdükçe ihtiyaç duyduğu anne sütü oranı ne oluyor? Bebeğin kilosuna göre gereksinim duyduğu anne sütü oranlarına bakalım.
- 2 kilo bebeğin günlük anne sütü ihtiyacı: 313 ml
- 2.5 kilo bebeğin günlük anne sütü ihtiyacı: 391 ml
- 3 kilo bebeğin günlük anne sütü ihtiyacı: 469 ml
- 3.5 kilo bebeğin günlük anne sütü ihtiyacı: 548 ml
- 4 kilo bebeğin günlük anne sütü ihtiyacı: 626 ml
- 4.5 kilo bebeğin günlük anne sütü ihtiyacı: 704 ml
- 5 kilo bebeğin günlük anne sütü ihtiyacı: 782 ml
- 5.5 kilo bebeğin günlük anne sütü ihtiyacı: 861 ml
- 6 kilo bebeğin günlük anne sütü ihtiyacı: 939 ml
- 6.5 kilo bebeğin günlük anne sütü ihtiyacı:1000 ml
6 Ay ve Sonrasında Bebeğin Anne Sütü İhtiyacı
İlk 6 ay boyunca anne sütü şart. Hatta anne sütü tek ve öncelikli besin olmalı. Ancak bebek altı aylık olduktan sonra katı gıdaya başlayabilir. Hekiminizin önerisiyle bebeğinizin beslenmesine katı gıdaları dahil edebileceğiniz altıncı aydan sonra, anne sütü alım miktarında bir azalma olabilir. Giderek de azalacaktır. Bebeğin 2 yaşına kadar emmesi önerilir. Ancak bu süre boyunca hem emme ihtiyacı hem de aldığı süt miktarı azalabilir.
Süt Sağmak Önemli!
Anne sütü çok değerli. Bebeğinizin yanında olamadığınız zamanlarda da göğüs pompası ile sütü sağıp onun beslenmesi için saklayabilirsiniz. Bu amaçla yani anne sütünü doğru koşullarda saklamak üzere de anne sütü saklama şişesi veya anne sütü saklama poşeti kullanabilirsiniz.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar