Süt sağmak; sütün elle, elektrikli veya elle çalışan bir pompa kullanılarak göğüsten çıkartılması işlemidir. Aşağıdaki durumlarda sütünüzü sağmak isteyebilirsiniz:
- Göğüslerinizin rahatsızlık verecek ölçüde dolması
- İşe dönüyor olmanız ya da bir süre bebeğinizden ayrı kalacağınız için bebeğinizin o dönemde de sütünüzle beslenebilmesi için stoklama
- Bebeğinizin yeterince beslenememesi (örneğin bebeğinizde yarık dudak ya da yarık damakla doğmuş olması nedeniyle)
- Bebeğinizin erken doğması ve o emmeye başlayana kadar süt rezervinizi hazır hale getirmek istemeniz
- İlaç kullanmanız durumunda sütün devamlılığının sağlanması
- Emzirmeden sonra süt üretimini arrtırmak için
Bazı anneler, doğumun hemen ardından kendilerinden ya da bebekten kaynaklanan beslenme sorunu yaşama olasılığına karşı, gebeliğin son trimesterinde bir miktar kolostrum (karbonhidrat, protein ve antikor yönünden zengin ilk süt) sağarak dondurucuda saklamaktadır.
Eğer doğumdan hemen sonra göğsünüzü sağıyorsanız, kolostrumu 32°C sıcaklıkta 12 saate kadar saklayabilirsiniz. Fakat bu dönemde sütünüzü çok az miktarda, örneğin her defasında bir çay kaşığı kadar sağabildiğinizi görürsünüz. Bebeğiniz doğduktan 3 ya da 5 gün sonra göğüsleriniz “olgun süt” üretmeye başlayacak, ürettiğiniz süt miktarı da artmaya başlayacaktır.
Eğer bebeğiniz memeyi alamıyorsa, mümkün olduğu kadar erken zamanda süt sağmaya başlamanız ve bebeğinizi emzirdiğiniz sıklıkta (ilk günlerde 24 saatte 8 ya da 12 kez) sağmanız önem taşır.
Süt sağmak öğrenilen bir beceridir
Süt sağmak öğrenilmesi gereken bir beceridir. Bu nedenle, başlarda yeterince hızlı sağamamak cesaretinizi kırmamalıdır.
Göğüs pompası, sütü memeden çıkartmak için vakum oluşturma ve serbest bırakma esasına göre çalışır. Önceden biraz hazırlık yapmak yararlı olabilir.
Stresin artması ve vücut sıcaklığının düşmesi göğsü sağma işleminin verimini azaltabileceğinden sıcak kompres uygulamayı, göğüs masajı yapmayı deneyerek göğsünüzü rahatlatabilirsiniz. Bebeğinizin fotoğrafına bakmak ya da kokusunu taşıyan bir giysisini koklamanın da faydası olacaktır. Sabah erken emzirdikten hemen sonra süt rezervi bol olduğundan, süt sağmak için iyi bir zamandır. Tabii ki dilediğiniz zaman dilediğiniz sıklıkta süt sağabilirsiniz. Bebeğiniz bir göğsünüzü emerken diğer göğsünüzü sağmanız da mümkündür. Bu durum vücudunuzda ikiz bebek etkisi yaratacağı için süt üretiminizin artmasına da katkı sağlayacaktır.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar