Emzirme öncesi, annenin doğru emzirme pozisyonları konusunda bilgi sahibi olması önemlidir. Özellikle de bebeğin memeyi tam olarak tutabilmesi; hem bebeğin yeterli süt alabilmesini sağlar hem de meme ucu ağrısı ve çatlaklarını önlemeye yardımcı olur. Emzirme sırasında hangi pozisyonda olursanız olun, mutlaka kendinizi rahat hissetmeniz gerekir. İlk günlerde, emzirme esnasında ayakların koltuğa kaldırıldığı ya da mindere oturularak göğsün düzleştiği emzirme pozisyonları tercih edilebilir. Bazı anneler bebeklerinin yanına uzanarak emzirmeyi tercih ederken, bazıları doğal emzirme pozisyonları arasında olan, bebeği vücuda çapraz tutma emzirme pozisyonunu benimseyebilir. Şimdi, biraz emzirme şekilleri incelemesi yapalım…
En yaygın emzirme pozisyonları
Kucak üzeri emzirme, çapraz tutup emzirme, yan yatarak emzirme gibi birden fazla emzirme şeklinden söz edilebilir. Burada unutulmaması gereken şey, annenin ve bebeğin emzirirken rahat olması gerektiğidir.
1.Kucak üzeri beşik tutuşu ile emzirme
Emzirme pozisyonları arasında kucak üzeri beşik tutuşunda, bebeğin başı dirseğin ya da ön kolun iç yanına dayanır, tüm vücudu anneye döndürülür. Sırtının arkasından aynı kol ile, popo ve kalçadan ise eliniz ile desteklenir.
2.Çapraz beşik tutuşu ile emzirme
Bebek meme hizasında, emzirilecek memeye doğru tutulur ve diğer kol ile desteklenir. Bu tip emzirme pozisyonları, dirsek bebeğin poposunu, ön kol ise bebeğin sırtının tamamını destekleyecek şekildedir. Avuç ile sırtın üst kısmı tutulurken başparmak ve diğer parmaklarla boynu bir yanından tutulur. İşaret parmağıyla bebeğin kafasının alt kısmı kulağın altından desteklenir.
3.Ayaklar arkada çanta tutuşu ile emzirme
Emzirme sırasında kol açılır, bebek yana dönük halde kendi yanınız ile kolunuz arasında, ayakları arkadan çıkacak şekilde tutulur. Bebeğin omuzları, boynu ve başının alt kısmı eliniz ile desteklenir ve gerekiyorsa meme diğer el ile tutulur.
4.Yan yatarak emzirme
Bebekle karın karına temas edecek şekilde yatağa uzanılır. Bebeğin sırtını kolla desteklenir. Bebek en yakın memeden emmeye başlar.
Emzirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hangi tip emzirme pozisyonları uygulanırsa uygulansın, aşağıdaki noktalara dikkat etmek gerekir:
- Mutlaka bebeğin başı ve vücudu memeye dönük olmalı ve memeye çenesi önce değecek şekilde yaklaşmasına yardımcı olunmalıdır.
- Meme ucu, bebeğin ağzı tam açık olduğunda üst damağa gelecek şekilde hizalanmalıdır.
- Bebek, ağzını iyice açarak memenin koyu renkli kısmını büyük ölçüde alabilmeli, meme ucunuz ağzın iyice içinde korumalı bir noktada olmalıdır.
Siz rahat olduğunuz, bebeğiniz de uyanık ve memeyi almaya hazır olduğu sürece farklı emzirme pozisyonları denemek ikinize en uygun emzirme pozisyonu bulabilme konusunda yardımcı olacaktır. Belki de emzirme pozisyonları arasına siz ve bebeğiniz farklı bir emzirme pozisyonu ekliyor olacaksınız. Emzirme yastıkları da emzirirken hem bebeğinizin hem de sizin rahat bir pozisyon almanıza yardımcı olabilir.
Emzirme düzeniniz oturana kadar her emzirme esnasında iki göğsünüz ile de bebeğinizi beslemenizi tavsiye ederiz. Hatta her emzirme sırasında farklı bir göğsünüz ile beslemeye başlayabilirsiniz.
Ancak, emzirme ve emmenin hem sizin hem de bebeğinizin öğrenmesi gereken bir beceri olduğunu unutmayın. Eğer emzirme, meme uçları tahrişleri nedeniyle sizin için zor bir sürece dönüşmeye başladıysa, bir emzirme danışmanına veya doktorunuza başvurabilirsiniz. Bu süreçte Lansinoh® HPA® Lanolin meme uçlarınızı korumaya ve yardımcı olabilir ve emzirme öncesi de silmeniz gerekmez. Emzirirken nelere dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız, “Emzirirken Nelere Dikkat Edilmeli?” sayfamıza göz atabilirsiniz. sorusuna daha detaylı cevap arıyorsanız
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar