Emzirme döneminde grip olmak anneleri ve çevrelerindekileri korkutuyor. Peki, emziren anne grip olur mu ya da emzirirken grip olunca ne yapmak gerekir?
Sonbahar ve kış boyunca sıklıkla grip, nezle, soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşırız. Hamileyken ya da emzirirken bu sağlık sorunları ayrıca önemli ve endişe verici hale geliyor. Emzirme döneminde grip olma durumunda öncelik bir hekime görünmek olmalı. Eğer ilaç tedavisi verilirse uyulmalı ancak kendi insiyatifinizle ilaç almamalısınız. Diğer yandan grip olunca emzirmeyi bırakmak ya da ara vermek yanlış. Bu süreçte de bebeğinizi güvenle emzirebilirsiniz. İyi beslenmek, dinlenmek ve bol sıvı tüketmek de önemli.
Emziren annelerin grip ve soğuk algınlığı şikayeti olduğunda en çok merak edilenler; bebeği emzirmeye devam edip etmeyecekleri, ilaç alıp almayacakları oluyor. Bu soruları yanıtlayalım:
Emziren Annenin Gribi Bebeğe Bulaşır mı?
Anne sütünden bebeğe nezle, grip ya da soğuk algınlığı geçer mi? Grip olunca emzirmeyi bırakmalı mı?
Öncelikle ‘hastalık, sütten bebeğe geçer’ inanışı yanlıştır. Grip ve soğuk algınlığı, sütle bebeğe geçmez. Ancak solunum yoluyla geçer. Bu nedenle gripken emziren anneler aşağıdakilere dikkat etmeli…
Emziren Anne Grip Olduğunda Nelere Dikkat Etmeli?
- Emzirmeye ara vermeyin
- Emzirirken ve bebeğe yaklaşırken maske takın.
- Evi, sıklıkla havalandırın
- Bebekle birlikte uyumayın
- Her emzirme ve alt değiştirme öncesinde ellerinizi yıkayın.
- Bol su için
Emziren Anne Grip İlacı Kullanmalı mı?
Emzirme döneminde ilaç kullanımına hekim karar vermelidir. Aslında hiçbir dönemde hekim önerisi olmadan ilaç almamak gerekiyor ama emzirme dönemi, çok hassas bir süreç ve ekstra dikkatli olmak önemli. Hekim tavsiyesi olmadan ağrı kesici bile almayın.
Grip Döneminde Süt Sağmak
Yukarıda da açıkladığımız gibi grip olan anne emzirmeye devam etmeli. Yani gripli annenin emzirmesinde bir sakınca yok. Fakat enfeksiyon nedeniyle yorgun düşme sebebiyle uyuyor, dinleniyor ve bir şekilde emziremiyorsanız sütünüzü sağmaya devam etmeniz önemli. Manuel göğüs pompası ya da elektrikli göğüs pompası gibi farklı seçeneklerden bir ile süt sağımı yapmanız önemli. Sağılan sütü, anne sütü saklama şişeleri ya da poşetlerine koyarak ve üzerine sağım tarihini de yazarak buzdolabında ya da derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Anne Sütü Nasıl Saklanır başlıklı makalemize de bakın!
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar