Emziren anne için bağışıklık sistemini güçlendirmek çok önemli. Özellikle kış aylarında annenin virüs ve hastalıklardan korunması için immün sistemine güç verecek adımlar atması önem kazanıyor. Peki, emzirirken bağışıklık sistemi nasıl güçlü kılınır? Emzirmek anneyi zayıflatırmı yoksa daha da güçlü kılabilir mi? Konumuz: Emziren annelerde bağışıklık sistemini güçlü kılmak…
Emzirirken Bağışıklık Sistemi
Emzirmek, bağışıklık sisteminin güçlenmesine olumlu etki eder. Evet, pek çok insan vücudundan bir şey veren kadının bu dönemde zayıflayacağı yanılgısına kapılır. Ancak araştırmalar tam tersini söylüyor. Emzirmek, sadece bebek için değil anne için de koruyucu bir kalkan oluşturuyor. Üstelik anne enfekte olduğunda virüs, sütle bebeğe geçemiyor. Ancak annenin nefesi ile, eliyle, tükürüğü ile geçebiliyor.
Emzirirken bağışıklık sistemini korumanın ipuçları şöyle:
- Güçlü bir bağışıklık sisteminin ilk adımı emzirmek ve emzirmeye devam etmek. Çünkü emzirmek, anneyi de koruyor.
- Dengeli beslenmek, bağışıklık sistemine olumlu etki eder.
- Yoğurt gibi probiyotikler bağışıklık sistemi için önemlidir.
- Güçlü bir kahvaltı, önerilir.
- Bol sıvı alımı ve bolca su içmek emziren annenin bağışıklık sistemine olumlu etki eder.
- Kuru baklagil tüketimi de bağışıklık sistemi için değerlidir.
- Soğan, sarımsak, zerdeçal gibi bazı besinlerin bağışıklık sistemine olumlu etki ettiği biliniyor.
- Balık yemek de oldukça önemli.
- Propolisin bağışıklık sistemine olumlu etkilerine dair çok sayıda araştırma var ancak bu konuda hekim tavsiyesi olmadan tüketim yapılmamalı.
- İyi bir uykunun da emziren annenin bağışıklık sistemini güçlü kıldığını biliyoruz.
- Egzersiz yapmak, anne için hem süt kalitesini arttırıcı hem de immün sistem için değerli.
- Evi havalandırmak, mümkünse dışarı çıkıp biraz yürüyüş yapmak gibi küçük detayların da büyük etkileri olabiliyor.
Emziren Annelere Beslenme Tavsiyesi
Emziren annelerin dengeli beslenmesi çok önemli. Bu konuda hem büyüklerden hem de internetten çok sayıda tavsiye ile karşılaşabilirsiniz. Emziren annenin beslenmesinde dikkat edilecekler için hekiminizin tavsiyesini esas almanızı ve online dünyada araştırma yaparken de size bilimsel referans verebilen makaleleri dikkate almanızı öneriyoruz.
Bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için yapılabilecekler listesine baktığımızda en güçlü aracın anne sütü olduğunu görüyoruz. Bebek bağışıklık sistemini güçlendirmede anne sütünün gücü büyük. Peki anne sütünün kalitesini artırmak için emziren anne nasıl beslenmeli, anne sütünü artıran beslenme planında neler olmalı ve anne sütünün maksimum düzeyde faydalanmak için nasıl bir yol izlemeli?
Emziren Anne Nasıl Beslenmeli?
Emziren annenin beslenmesine ilişkin çok sayıda kaynak var. Pek çok bilim insanı bu konuya farklı açılardan bakarak makaleler yazmış. Bunlar için basit bir özet yaptığımızda aşağıdaki formül çıkıyor ortaya:
- Proteince zengin beslenmek
- Paketli gıdadan uzak beslenmek
- Yoğurt gibi prebiyotikleri tüketmek
- Bol taze sebze ve meyve tüketmek
- Bol su içmek
- Kuru incir, kuru kayısı, kuru erik gibi kabızlık önleyici besinleri almak
- Ceviz, badem, fındık içi gibi güçlü atıştırmalıkları karında tüketmek.
Emzirmenin Anne Açısından Yararları
Afyon Üniversitesi Tıp Fakültesinde emzirmenin anneye etkileri üzerine bir tez yazılmış. Bu tezden yararlanarak emzirmenin anneye faydası var mı sorusuna yanıt aradık ve aşağıdaki bilgileri derledik:
- Araştırmalara göre premenopozal meme kanseri, over kanseri, osteoporoz ve anemi emziren kadınlarda daha az görülmektedir.
- Ayrıca postpartum dönemde bebeğin emmesi ile birlikte arka hipofizden salgılanan oksitosin, loşi drenajını azaltır ve uterusun kasılarak hızla küçülmesini sağlar;bu da kanamayı azaltır. Yani, rahiöin hızla toparlanmasını sağlar.
- Demir kaybını azaltır.
- Yağ kitlesi kaybı ile gebelik öncesi tartıya hızla dönüşü sağlar.
- Ovulasyonun gecikmesi ile iki çocuk arası süreyi artırır.
- Kemik kalsiyum seviyesinin daha hızlı normale dönmesini sağlar.
Anne Sütünü Çoğaltmak ve Anne Sütünü İyi Değerlendirmek Önemli!
Emzirmek, anne için de bebek için de çok önemli, dedik. Peki anne sütünü nasıl arttırabiliriz ve anne sütünden maksimum düzeyde yararlanmak için nasıl bir plan yapmalıyız?
1.Anne Sütünü Artırmak İçin Ne Yapmalı?
-
Emzirin!
Anne sütü miktarını artırmanın en kestirme yolu, sık sık emzirmek. Emzirdikçe bebeğin emme refleksinin etkisi beyne, anne sütü üretmesi için mesaj gönderecek ve kanallar boşaldıkça yeniden dolacaktır.
-
Dengeli Beslenin!
İyi beslenmek de yine süt miktarına etki eder. Sık sık ve dengeli beslenmek bu süreçte süt miktarını çoğaltmaya oldukça olumlu katkı sağlar.
-
Sıvı Tüketin/ Su İçin!
Araştırmalar gösteriyor ki, anne sütü miktarı ile annenin aldığı sıvı miktarı arasında yakın bir ilişki var. Bu nedenle gün içinde bol bol su için ve sıvı tüketin.
-
Hareketsiz Kalmayın!
Egzersiz, kaslarınız, dolaşım sisteminiz hatta ruhunuz için olumlu etki sunan bir araçtır. Hafif bir yürüyüş, yoga gibi egzersizlerin size güç verdiğini hissedebilirsiniz. Bu güç ve motivasyon süt miktarına da olumlu katkı sunar.
-
Uyuyun!
Yardımcınız yoksa işler zor ama mümkün seviyede uyumaya çalışın. Uyumak, dinlenmek anne sütü miktarı için çok önemli.
-
Stresi Azaltın!
Size kaygı veren, huzursuz eden düşünce ve duygulardan uzak olun. Elinizden geldiğince böyle şeylere değil iyi olanlara odaklanmaya çalışın. Bazen tüm çevreniz olumsuzluklarla kapalıyken saksıdaki bir çiçeğin filizlenen tazecik yaprağına odaklanmak, onun topraktan nasıl da beslendiğini, suyu yapraklarına çekip büyüdüğünü düşünmek bile sizi, mevcut ortamdan ve mevcut düşüncelerden uzaklaştırabilir.
2.Anne Sütünden Maksimum Düzeyde Faydalanma Planı
Çok değerli olan anne sütünden en iyi şekilde yararlanmak için aşağıdakileri dikkate alın!
3.Kolostrumu Sakın Boşa Vermeyin!
Özellikle ağız denen (kolostrum) ilk gelen sarı renkli anne sütü oldukça değerli olup tek bir damlasını bile zayi etmeden bebeğe vermeye çalışılmalıdır, bu aynı zamanda onun ilk aşısıdır. Bebeğin bağışıklığı için çok değerlidir.
4.İlk 6 Ay Anne Sütü Şart!
Bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli, mümkünse 2 yaşa kadar emzirme devam ettirilmelidir. Her yerde duyduğunuz bu kural, bebeğin ve emziren annenin bağışıklığı için de önem taşır.
5.Emzirmekten Kaçınmayın!
Pek çok yeni anne, emzirmeye alışmakta zorlanır. Emzirmeye üşenir ya da kaçınır. Ancak bu, hem bebeğin beslenmesini olumsuz etkiler, hem annenin memesinde süt birikmesi ve dolayısıyla bazen mastit oluşmasına neden olabilir hem de bebek tarafından uyarılmayan meme, süt üretimini bırakma eğiliminde olabilir. Bu nedenle daha hamilelik döneminde emzirme konusunda kendinizi motive edin ve emzirmekten kaçınmayın. Bebek odasında ya da yatak odanızda bir emzirme koltuğu bulundurun ve emzirme yastıkları ile konfor sağlayın.
6.Anne Sütünü Saklayın!
Bebekten ayrı kaldığınız anlarda ya da farklı sebeplerle emziremediğiniz durumlarda süt sağmak için göğüs pompası kullanın. Anne sütünü sağdıktan sonra anne sütü saklama poşeti ya da anne sütü saklama şişesi içerisinde ve buzdolabında/ dondurucuda saklayın. Üzerine anne ismi ve sağım tarihini yazın.
7.Motive olun!
Gün içinde bol bol su içerek, iyi beslenerek kendinizi emzirmek için motive edin. Bu konuda bilgilendirici makaleler de okuyabilirsiniz.
Metin, resim, ses veya diğer formatlar da dahil olmak üzere www.lansinoh.com.tr web sitesinde bulunan tüm içerikler yalnızca bilgi amaçlı oluşturulmuştur. İçeriğin profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Tıbbi bir durumla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü sorunuz için daima doktorunuzun veya diğer nitelikli sağlık uzmanlarının tavsiyelerine başvurun. Web sitesinde okunulan bir makale ile profesyonel tıbbi tavsiyeleri asla göz ardı etmeyin veya aramayı geciktirmeyin.
Tunçel EK, Dündar C, Peşken Y. Ebelerin Anne Sütü İle İlgili Bilgi ve Uygulamalarının Değerlendirilmesi. The Medical Journal of Kocatepe, Afyon, 2005; 6: 43–48.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar