Bebeklerin bağışıklık sistemi nasıl güçlenir ya da bebeklerde bağışıklığı güçlendiren gıdalar konusu çok merak ediliyor. Burada bebeğin kaç aylık olduğu, ek gıdaya başlanıp başlanmadığı gibi noktalara göre bir değerlendirmek yapmak gerek. Henüz ek gıdaya başlanmadıysa bebeğin bağışıklık sisteminin kaynağı, anne sütüdür ve anne sütünün kalitesine odaklanmak esastır. Ek gıda döneminde de alınan gıdaların kalitesi önem kazanır.
Bağışıklık sistemi bebeklerde nasıl güçlenir ve bebek beslenmesinde bağışıklık sistemini güçlendirecek bilgiler üzerine bazı akademik makaleleri inceledik. Detaylar için okumaya devam edin…
Bebeklerin Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir?
Bebeklerin ilk altı ay boyunca tek besini anne sütü olmalı. Bu sürede annenin zengin beslenmesi ve süt arttıracak şekilde bir yaşam tarzı benimsemesi, sütün kalitesine ve bebeğin bağışıklığına olumlu etki eder. Ek gıda döneminde ise dengeli bir bebek beslenme planı ile bebeğin immün sistemini güçlü kılmak mümkün.
Bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar ya da bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirecek beslenme şekli denilince konuyu üç açıdan ele almak gerek:
- Sadece anne sütü alan bebekte bağışıklığı güçlenmesi için annenin nasıl beslenmesi gerekir?
- Ek gıda alan bebeklerde güçlü bir bağışıklık sistemi için beslenme nasıl olmalı?
- Bebeklerin bağışıklık sistemine olumsuz etki eden besinler ve durumlar neler?
Şimdi, bu soruların yanıtlarına dair araştırma sonuçlarını değerlendirelim.
1.Anne Sütü ve Bebeğin Bağışıklık Sistemi
Anne sütü, bebeğin ilk ve öncelikli besinidir. İlk altı ay boyunca da tek besinli olmalıdır. Anne sütünün içeriği, bebeğin beslenmesi, gelişimi ve bağışıklık sistemi için çok değerli maddeleri bir arada sunar. Üstelik bu değerli besin için ücret ödemeye, ambalaj ya da servis için bir malzeme kullanmaya gerek yok. Şimdi, anne sütü hakkında bazı önemli konulardan bahsedelim….
-
Anne Sütü Nedir?
Anne sütünün en olduğunu hepimiz biliyoruz ama bir de onun bilimsel tanımına bakalım:
Anne sütü; yenidoğanda optimum büyüme ve gelişme için gerekli olan tüm sıvı, enerji ve besin ögelerini içeren, biyoyararlılığı yüksek, sindirimi kolay doğal bir besindir.
Anne sütü üç çeşittir. Bunlar:
1.Kolostrum:
Doğumdan sonra (postpartum) ilk beş gün boyunca salgılanan süttür. Enfeksiyon ve alerjiden koruyan antikorlar ve akyuvarlar, Sekretuar IgA, laktoferrin, makrofajlar. T ve B lenfositler gibi antienfektif etmenlerden zengindir.
2.Geçiş Sütü:
Kolostrumdan sonra ilk 15 gün boyunca salgılanan süttür.
3.Olgun Süt:
Doğumdan sonraki 3. hafta ve devamında salgılanan süttür.
-
Anne Sütünün İçinde Ne Var?
Her birinin içeriği daha detaylı olmakla ve miktarları değişen oranlarda olmakla birlikte anne sütünün içeriği şöyle: Enerji, protein, laktoz, yağ, B12/B6/C vitamini gibi pek çok vitamin, sodyum/potasyum/ bakır, çinko, manganez, selenyum gibi mineraller, taurin, kükürt gibi maddeler içerir.
Anne Sütünün İçinde Bulunan ve Bebeğin Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Maddeler
- Laktoferrin: Demiri bağlayarak patojen mikroorganizmaların üreme- sini engelleyen bakteriostatik etkisi olan bir proteindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve büyüme etmenidir.
- Bifidus Faktörü: Mantar üremesine engel olurken yararlı bakteri oluşumuna olanak sağlar.
- Lizozim: Bağışıklık sistemini güçlendiren bir enzimdir.
- İnterferon, Laktoperoksidaz: Antiviral et- kili ve bakteriostatik etkisi olan bir proteindir.
- İmmünoglobülinler: influenza, HIV virüsü gibi virüslere karşı etkilidirler.
- Lenfositler: E. Coli’ye karşı etkindir.
- Oligosakkaritler: Bakterilerin epitel dokuya bağlanmasını önlerler.
Yrd. Doç. Dr. Gülhan Samur, Anne Sütü, Hacettepe Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara 2008.
Samur G.Kolostrum ve mature anne sütünün total yağ ve yag asitleri bileşimi ile maternal serum yağ asitleri arasındaki ilişki ve bu ilişki üzerine maternal beslenmenin etkisi.Doktora Tezi, H.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 1997.
-
Anne Sütü Bebeği Hastalıklardan Korur mu?
Anne sütü, içeriğinde bulunan zengin besin yapısı ile bebeğin beslenmesi kadar büyümesinde de en etkili malzemedir. Diğer yandan bebeğin bağışıklık sisteminin güçlenmesi için anne sütünün içeriğine ihtiyacı vardır. Anne sütü, bebeğin immün sistemini geliştirerek onu, pek çok hastalıktan korur. Aynı zamanda emziren annenin de daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmasını sağlar.
-
Emzirmekle Süt Sağmak Arasında Beslenme Açısından Bir Fark Var mı?
Göğüs pompası ile süt sağmak, emzirmenin yerini tutmaz. Pompayla sağılan süt ile emdirilerek verilen süt arasında içerik açısında bir fark olmaz. Ancak emzirmenin sosyal, duygusal açıdan etkisinin olması ve bebek emdiğinde annenin süt kanallarının uyarılması gibi nedenlerle göğüs pompası kullanımı, emzirmenin yerine geçemez.
Göğüs pompası ile süt sağmak, annenin bebeğin yanında olamadığı durumlarda tercih edilmelidir. Sağılan süt, anne sütü saklama poşeti veya anne sütü saklama şişesi içinde saklanmalıdır.
-
Anne Sütünün Kalitesine Etki Edenler Nelerdir?
Bebeğin bağışıklık sisteminin ana kaynağı anne sütü. Peki, anne sütünün besince zengin olmasına etki edenler neler?
- Annenin beslenme kalitesi
- Annenin yaşı
- Doğum yaşı (erken doğum/ vaktinde doğum gibi)
- Annenin emzirirken gebe kalması
- Annedeki metabolik hastalıklar
- Mevsimler (kışın d vitaminin azalması gibi)
- Bir anneden diğerine değişen kişisel ve metabolik farklılıklar.
2. Ek Gıda Döneminde Beslenme
Anne sütü, ilk altı ay boyunca tek besin ve anne sütünün özelliklerini detaylıca paylaştık. Peki, ek gıdaya başladığında bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalı?
Bebeğin ek gıda olarak neyi ne kadar alacağını mutlaka hekime danışın. Ek gıdalara başlarken bebekte alerji ihtimalini göz önüne alıp her şeyi farklı günlerde ve azar azar verin. Proteince zengin beslenmeye, sebze ve meyvelerin hafifliğini sunmaya özen gösterin. Şekerden uzak durun. Şeker, tuz gibi maddelerle mümkün olduğunca geç tanışmasını hedefleyin.
3. Ek Gıda Alan Bebeğin Beslenmesine Sık Yapılan Hatalar
Paketli gıda tüketimi, söz konusu gıdaların koruyucuları nedeniyle bebeğin bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Bunlardan mümkün olduğunca uzak durmak önemli. Vegan beslenme gibi özel diyetler de bebeğin gelişiminde ihtiyacı olan besinleri almasına engel olacağı için önerilmiyor. Tek tip beslenmeden kaçınmak, hekim tavsiyesini dikkate almak esas olmalı. Bal, inek sütü gibi bir yaşından önce verilmemesi gereken besinler konusunda da dikkatli davranmalı.
Metin, resim, ses veya diğer formatlar da dahil olmak üzere lansinoh.com.tr web sitesinde bulunan tüm içerikler yalnızca bilgi amaçlı oluşturulmuştur. İçeriğin profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Tıbbi bir durumla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü sorunuz için daima doktorunuzun veya diğer nitelikli sağlık uzmanlarının tavsiyelerine başvurun. Web sitesinde okunulan bir makale ile profesyonel tıbbi tavsiyeleri asla göz ardı etmeyin veya aramayı geciktirmeyin.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar