Bebek ilk doğduğu andan itibaren anne sütü ile beslenme onun için oldukça önemlidir. Büyüme ve gelişimi açısından bebeğinizi ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütüyle beslemeniz önemlidir. Anne sütü bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm besin değerlerine sahiptir. Bu nedenle bebeğinizi mümkün olduğunca anne sütüyle beslemeniz önerilmektedir. Sütünüz yeterli olduğu sürece ilk 6 ayda bebeğinizi yalnızca anne sütü ile besleyebilirsiniz.
Bir noktadan sonra bebeğinizi ek gıdaya alıştırmanız gerekir. Bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci ebeveynlerin en çok merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Eğer bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişim süreci doğru zamanı işaret ediyorsa ilk ek gıdaya geçiş denemelerine başlayabilirsiniz. Bebeğin bakımından sorumlu birçok yetişkin bazen daha erken ek gıda sürecini planlı bir şekilde ilerletmenin yollarını araştırmaktadır.
Bebeklerde Katı Gıdaya Geçiş Ne Zaman Olmalı?
Emziren annenin sütü yetmiyorsa veya tercihen emzirmek istemiyorsa bebeklerde ek gıdaya geçiş ne zaman olmalı ve bebeklerde ek gıdaya başlangıç yoğun merak konusudur. Bebeğinizin bir noktada özerkliğini kazanmaya başladığı an ek gıdaya geçtiği ve meme ile arasında mesafe konulduğu ek gıda sürecidir. Uygun gelişim düzeyinde olan bebekler için 4 ile 6 aylık süreç içerisinde katı gıdaya geçiş önerilir. 6 aydan itibaren katı gıdaya geçiş adımlarına başlayabilirsiniz.
Bebeklerde ek gıdaya geçiş sürecinde bilmeniz gereken en önemli noktalardan biri bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar hakkında bilgi sahibi olmaktır. Bebek ek gıdaya geçiş için hazır olduğuna dair ipuçları verebilir. Masadaki yiyeceklere uzanması ve yeme eğiliminde olması ek gıdaya geçiş için doğru zamanın geldiği hakkında size ipucu verir.
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Listesi
Doktorunuzun da görüşünü alarak ek gıda sürecini ilerletmeniz mümkün. Bebeklerde katı gıdaya geçiş listesi ilk aylarda oldukça hafif olmalıdır. 6 Aylık bebek ek gıdaya geçiş süreci meyve püresi, yoğurt ve sebze ağırlıklıdır. Sonraki aylarda kalsiyum ağırlıklı olmayan hayvansal ürünlere geçiş önerilmektedir. 9 aydan sonra da bebekler pişmiş sofra yemeklerini tatmaya başlayabilmektir. Bebeğinizi ek gıda sürecinde yemek yemesi için zorlamamaya özen göstermeli, kendi kendine yeme alışkanlığı edinmesini sağlamaya çalışmalısınız.
Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı?
- Bebeğinizin denediği her besinin onun için çok yeni olduğunu göz önünde bulundurmalı ve hoşuna gitmeyen yiyecekleri yemesi için onu zorlamamalısınız.
- Ek gıdaya alışma sürecinde bebeğinizi beslerken küçük miktarlar vermelisiniz. Bebeğinizin sindirim sorunları yaşamaması için az miktardaki ek gıdayı tek bir öğünde vermelisiniz.
- Bebeğinize her bir farklı gıdayı 2 ile 3 gün aralıklarla vermelisiniz. Onun için hazırladığınız tariflere tuz ve şeker eklememelisiniz.
- Ek gıda süreci anne sütü destekli bir şekilde sürdürülmelidir. Bebeğinizi ek gıda ile az miktarda besledikten sonra doymazsa anne sütü verebilirsiniz.
- Bebeğiniz ek gıdaya başladığında tercih edeceğiniz bebek kaşığı eğlenceli olursa alışma süreci de kolay olabilir. Eğer bebeğiniz onu beslemeye çalıştığınızda kaşığı itiyorsa ek gıdaya değil kaşığa alışamamış olabilir. Böyle bir durumda el ile beslemeyi deneyebilirsiniz.
Ek gıdaya geçiş döneminde bir miktar anne sütü artabilir. Böyle durumlarda bebeğiniz için her damlası çok kıymetli olan anne sütünü uygun koşullarda saklamanız önemlidir.Anne sütü saklama şişeleri ile sütünüzü uzun süre temiz ve taze bir şekilde muhafaza etmeniz mümkündür.
Metin, resim, ses veya diğer formatlar da dahil olmak üzere lansinoh.com.tr web sitesinde bulunan tüm içerikler yalnızca bilgi amaçlı oluşturulmuştur. İçeriğin profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Tıbbi bir durumla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü sorunuz için daima doktorunuzun veya diğer nitelikli sağlık uzmanlarının tavsiyelerine başvurun. Web sitesinde okunulan bir makale ile profesyonel tıbbi tavsiyeleri asla göz ardı etmeyin veya aramayı geciktirmeyin.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar