Gıda zehirlenmesi konusu herkesi tehdit ettiği gibi henüz vücudu böyle bir duruma karşı savunma geliştirmemiş bebekler için de tehdit oluşturmaktadır. Bebeklerde gıda zehirlenmesi iyi hijyen koşullarında hazırlanmamış, iyi pişmemiş ve yıkanmamış besinler nedeniyle büyük bir risk anlamına gelmektedir.
Bebeklerde Gıda Zehirlenmesi Belirtileri
Gıda zehirlenmesi bebeklerde durumun şiddetine göre bazı belirtilerle ortaya çıkabilir. Bu belirtileri dikkatli bir şekilde gözlemlemeniz ve kaynağını tespit etmeniz oldukça önemlidir. Kaynağı tespit edilebilen gıda zehirlenmelerinde tedavi yöntemi daha kolay ve etkili bir şekilde belirlenmektedir. Bebeklerde gıda zehirlenmesi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Ani ishal veya kanlı ishal
- Ateş
- Üşüme
- Halsizlik
- Mide bulantısı ve kusma
- Karın ağrısı
Bebeklerin tükettiği gıdaların görüntüsünde, kokusunda veya tadında bir değişiklik olmasa da bu gıdalarda bizler farketmeden bakteri üremiş olabilir. Bu nedenle besinlerin doğru koşullarda hazırlandığından ve saklandığından emin olmalısınız. Hazırlanan gıdadaki bakteri sayısı arttıkça enfeksiyon riski de aynı oranda artmaktadır.
Bebeklerde besin zehirlenmesi durumunda ona iyi gelecek besinler tercih edebilirsiniz. Bebeğinizin bol sıvı tükettiğinden emin olmalısınız. Çoğu zaman doğru besinler tercih ederek düzelen gıda zehirlenmeleri bazen şiddetli olabilmektedir. Bu nedenle bu belirtilerin bir veya birkaçını aynı anda ve şiddetli bir şekilde gözlemlerseniz mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Bebeklerde mide üşütmesi gıda zehirlenmesi ile karıştırılabilmektedir. Bu nedenle mide üşütmesi durumunda beklenen belirtilere göz atmak önemlidir.
Bebekleri Gıda Zehirlenmesinden Nasıl Koruruz?
- Bebeğiniz için hazırlanan gıdaların iyi yıkandığından emin olmalısınız. Sebzelerin üzerinde kalan tarım ilaçları bebeğinizin zehirlenmesine yol açabilir. Bu nedenle sebze ve meyveleri sirkeli sudan geçirip durulamalısınız.
- Özellikle havaların ısındığı zamanlarda gıdaları dışarıda bırakmamalısınız.
- Pişerek tüketilen gıdaların tam olarak piştiğinden emin olmalısınız.
- Pişirdiğiniz gıdaların doğru bir şekilde soğuduğundan emin olmalısınız.
- Gıdanın hazırlandığı ve servis edildiği ekipmanların temizliğine özellikle dikkat etmelisiniz.
- Sebzelerin iyi yıkandığından, hayvansal gıdaların iyi piştiğinden emin olmalısınız.
Bebekler ilk aylarda yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Ancak bazı durumlarda bebek emmeyi bırakabilir. Böyle durumlarda bebeği tekrar emmeye alıştırmak için emzirme destek sistemi kullanılabilir. Böylece bebeklerde erken dönemlerde anne sütü dışındaki besinlerden kaynaklı zehirlenme riskinin önüne geçebilirsiniz. Yine bu dönemlerde bebeğinizin ihtiyacı olan anne sütünü elektrikli göğüs pompası ile sağıp, saklayabilirsiniz.
Metin, resim, ses veya diğer formatlar da dahil olmak üzere lansinoh.com.tr web sitesinde bulunan tüm içerikler yalnızca bilgi amaçlı oluşturulmuştur. İçeriğin profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Tıbbi bir durumla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü sorunuz için daima doktorunuzun veya diğer nitelikli sağlık uzmanlarının tavsiyelerine başvurun. Web sitesinde okunulan bir makale ile profesyonel tıbbi tavsiyeleri asla göz ardı etmeyin veya aramayı geciktirmeyin.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar