Bebeklerde büyüme atakları özellikle ilk kez anne-baba olanlar için biraz korkutucu görünüyor olabilir. Bebeklerin büyüme atağı dönemi davranışları, ay ay büyüme atakları ve büyüme atağında ne yapılması gerektiği gibi konu başlıklarını inceleyelim…
Bebeklerde Büyüme Atağı Nedir?
Bebeklerde büyüme atakları, belirli periyotlarla görülür. Hiç uyumaması / yemek yemeyi reddetmesi / sürekli ağlaması gibi durumlarla kendini gösteren ataklar, aslında bebeğin zihinsel ve fiziksel olarak önemli değişimler gösterdiği dönemlere denk gelir. Bebeğin gelişip değiştiği bu dönemlerde gösterdiği tepkilere verilen bilimsel ad: büyüme atağıdır. Şimdi, önce büyüme atağı nedir sorusuna daha detaylı bir yanıt verelim ve ardından ay ay büyüme atağı dönemleri konusunu ele alalım…
0-3 Ay Arası Bebeklerde Uyku Düzeni Makalesine de bakın!
Bebeklerde Büyüme Atağı Nedir?
Büyüme atağı, bebeğin huyunun değişmesi olarak da özetlenebilir. Bir kaç haftadır alıştığı düzeni birden değiştiren bebek, anne ve babanın strese girmesine ve gerilmesine neden olabilir. Bu değişimi anlayamayan yetişkinler, büyük ölçüde gergin hissedebilirler. Oysa bebek, dış dünyaya alışıyor ve büyüyorken çok doğal bazı tepkiler gösterir.
Ay Ay Büyüme Atakları
Bebeklerin büyüme ataklarını ay ay bilmek önemli. Böylece onların büyüme ataklarında gösterdiklere tepkilere hazırlıklı olabilirsiniz. Şimdi, ayına göre büyüme atakları nelerdir, ele alalım:
Bebekler 0-2 yaş arası dönemde şiddeti ve uzunluğu birbirinden farklı olan 10 büyüme atağı geçirebilirler.
- 5., 8, 12. ve 14.haftalarda gerçekleşen büyüme atakları
- 23.haftada gerçekleşen büyüme atağı
- 36. haftada yavaş yavaş emeklemeye başlamasıyla birlikte gerçekleşen büyüme atağı
- 11 -12 aylık olduğunda yürümeye başlarlar ve yeni bir atak geçirebilirler. Ancak bu atak, biraz uzun sürer. Bazen 45 güne kadar sürebilen ve biraz stresli bir dönemdir.
- 55., 64. ve 75. haftalarda arka arkaya 3 atak daha yaşayan bebekler artık büyüme ataklarını tamamlamış olur.
Ataklar Tamamlanınca…
Bebeğin iki yaşına kadar yaşadığı bu ataklar, onlara en yakın insan olan anneleri ve diğer ebeveynler için oldukça zorlayıcıdır. Büyüme atakları bitince de malesef 2 yaş sendromu başlar.
Büyüme Atakları Sırasında Ne Olur?
Uykusu geldiğinde çok huzursuz olması, büyüme ataklarının ilk belirtisi denebilir. Ayrıca anneyi emmeye aşırı düşkün hale gelebilir ya da emmek istemeyebilir. Emmeyi red ettiği dönemde göğüs pompasıyla süt sağarak sütün üretiminin durmasına engel olabilirsiniz.
Anne gözden kaybolduğunda ağlama, strese girme de sıklıkla görülür. Hatta annenin kendini şirin bebeğin esiri gibi hissettiği bu atak döneminde, bebek anneyi bir an bile görüş açısından ayırmak istemez. Bir yaş sonrası ataklarda ise huy değiştirmeye sıklıkla rastlanır. Örneğin kabak yemeyi severken reddetmesi, banyo yapmaktan çok hoşlanırken artık istememesi olağandır.
Bebekler Büyüme Atağı Yaşarken Ne Yapmalı?
Büyüme atakları, normal ve doğaldır. Bebeğin büyümesinin sonucudur. Onları olağan karşılayın. Stresli ya da gergin olmayın. Bebeğinize masaj yapın, rahatlatın, çok hırçınlaştığında ise ılık banyo yaptırmayı deneyebilirsiniz. Hafif bir müzik açabilir, ona kendi sesinizle ninni ya da şarkı söyleyebilirsiniz. Emzirmeniz de onu rahatlatabilir.
Bebeklerin yaşadığı büyüme atakları, onların sağlıkla gelişiminin bir parçası. Bu dönemde ebeveynlerin sabırla yaklaşması bebeğin gelişimine ve süreci atlatmasına olumlu etki edecektir. Yön vermekten çok sabırla süreci izlemeyi ve yardımcı olmayı tercih edin.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar