Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve T.C. Sağlık Bakanlığı, bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ve 2 yaşına kadar da ek gıdalarla birlikte anne sütü alımına devam etmesini öneriyor. Anne sütünün bebek sağlığı ve gelişimi açısından önemi herkes tarafından bilinmekte ve anneler de bu konuda oldukça hassas davranmaktadırlar.
Annenin sosyal hayatın içinde olması ya da işe başlaması, onun bebeğinden kısa süreliğine ayrı kalmasını gerektirebilir. Anne bebeğinin yanında olmadığı zamanlarda da bebeğin anne sütüyle beslenmeye devam etmesi önemlidir. Bu devamlılığın sağlanmasında annelerin işini bebeklerin anne memesinde uyguladığı içgüdüsel emme hareketini emzik üstünde uygulamasına olanak tanıyan biberonların kullanımı kolaylaştırmaktadır.
Bebeklerde Anne Memesini Emme Nasıl Gerçekleşir?
Bebekler anne memesini emerken içgüdüsel olarak özel bir hareket uygularlar. Anne memesinin kahverengi (aerola) kısmını tamamen ağzına alan bebek, bu bölümü dili ve damağı arasında sıkıştırır. Dilinin ucuyla da arkadan öne doğru dalgaya benzer peristaltik dil hareketi uygulayarak memedeki sütü dışarı çıkarır.
Bu hareket bir emme seansında ortalama 800-1000 defa tekrarlanır. Anne memesini emmerek beslenmek, bebeklere ciddi efor sarfettirir. Bu sebeptendir ki bazı bebekler emerken terlerler ve yorulurlar, hatta uykuya dalarlar.
Bebeklerin emme düzeni ilk 6 hafta içinde oturur. Emme düzeni oturmamış bebeklere mecbur kalınmadıkça anne memesi dışında farklı bir beslenme şekli önerilmemektedir.
Bebeklerin doğal çene, ağız ve yüz kaslarının gelişimi açısından bu dalgaya benzer peristaltik hareketi devam ettirmeleri önemlidir.
Bebeklerin standart biberonlarla beslenmesi “meme başı şaşkınlığı”na yol açabilir.
Anneler farklı sebeplerden dolayı kısa süreliğine de olsa bebeklerinden ayrı kalmak durumunda olduklarında bebeklerinin anne sütüyle beslenmeye devam edebilmeleri için biberon kullanmaktadırlar. Fakat bebeklerin anne memesinden emme ve biberondan beslenme hareketleri arasında farklılıklar mevcuttur. Standart biberonlarda bebek beslenirken süt kendiliğinden bebeğin ağzına dökülür. Bebek beslenmek için anne memesinde uyguladığı gibi efor harcamaz. Bu şekilde beslenmeyi öğrenen bebek, tekrardan anne memesinde enerji harcamak istemez. Yaşanan bu duruma “Meme Başı Şaşkınlığı” denir.
Doğru biberon seçimi ile bebekler hem anne memesinden hem de biberondan beslenebilir.
Bebeklerin anne memesinde uygulamış olduğu dalgaya benzer peristaltik emme hareketini uygulamalarına olanak tanıyan biberon kullanımı annelere daha uzun süre emzirmeye devam etmeleri için destek olmaktadır. Lansinoh NaturalWave Biberon ve Biberon Emziği ile bebekler, biberonu kolay kabul eder. Aynı zamanda Lansinoh NaturalWave Biberon ve Biberon Emziği emzirmeden biberona, biberondan emzirmeye kolay geçişi destekler*. Bebeklerin doğal emme hareketinin desteklenmesi onların çene, yüz ve ağız gelişimlerinin sağlıklı devam edebilmesi için de önem teşkil etmektedir.
Bebeklerin meme başı şaşkınlığı yaşamaması için Lansinoh NaturalWave Biberon gibi özel ürünler seçilmelidir.
*Woolridge et al, Key findings: “How Breast-fed Babies bottle-feed” Leeds Ultrasound Imaging Study 2 (LUIS-2) May 2011
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar