Bir bebeğin gelişim süreci o bebeğin bakımından sorumlu tüm yetişkinler için heyecan verici bir süreçtir. Bu süreç ebeveynlerin zaman zaman kaygısını artıran bir durumdur. Ancak bebeklerin gelişim sürecine baktığımızda aslında yeni başlayan her süreç farklı bir heyecana neden olan dönüm noktalarıdır.
Bebeğinin büyüyüp gelişmesini izleyen aileler için en büyük merak konularından bir tanesi bebeğin ne zaman emeklemeye başlayacağıdır. Bebeğin emeklemeye başlaması tüm aileler için mutluluk verici bir süreçtir. Emeklemek bebeklerin fiziksel gelişimleri açısından oldukça önemlidir. Bebeklerde büyüme atakları fiziksel ve duygusal gelişimler açısından önemlidir ve ebeveynler bu dönemler için hazırlıklı olmalıdır.
Bebekler Kaç Aylıkken Emekler?
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar. Zamanla fiziksel olarak güçlenen bebekler destek almadan dik durabilmeye başlarlar.
Bebeğin Emeklemesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Bebeği emeklemeye başlayacak olan yetişkinler evin içerisinde bebeğin ulaşabileceği tüm alanlarda güvenliği sağlamalıdır. Bebek emeklemeye başladığında doğal olarak çevreyi merak edecek ve keşfetmeye başlayacaktır. Özellike sivri cisimler ve prizler saklanmalı, evin temiz ve bebek dostu bir hijyene sahip olması sağlanmalıdır.
- Bebeğin emeklemesi için alan yaratılmalıdır. Bebek yerde rahatlıkla hareket edebileceği ve emekleyebileceği düz bir zeminde bulundurulmalıdır.
- Bebekler fiziksel olarak ufak egzersiz ve bebek masajıyla emeklemek için desteklenebilir. Bebekler eklemlerindeki kuvvet arttıkça dik oturur pozisyona gelir ve bunun ardından da emeklemeye başlar. Bu durum bebeklerin fiziksel gelişimlerinin doğru bir şekilde ilerlediğiyle ilgili olumlu bir işarettir.
- Bebeğin desteksiz bir biçimde dik oturabilmesi artık emekleyecek düzeye geldiğinin bir işaretidir. Bebek artık bu noktada hareketlenerek emekleme belirtileri gösterir.
- Bebeğin emekleyeceği zaman için yetişkinler hazırlıklı olmalıdır. Böyle durumlarda ebeveynler bebeği emeklemeye teşvik etmek gerekir. Bebeğin çok sevdiği bir oyuncağı onun emekleyerek erişebileceği uzaklıkta bir yere koymak teşvik edici olabilir. Aynı zamanda yetişkinlerin tepki gösterme tarzları da bebek için teşvik edici olacaktır.
- Bebeğinin emeklediğini gören yetişkinler sakin davranmalı ve endişeli görünmemelidir. Bebeğin emekleme çabalarına müdahale edilmemelidir ve bebeğin emeklediği alan ve süre sınırlandırılmamalıdır.
Bazı bebekler emeklemeden yürümeye başlayabilir. Bebeğiniz emeklemiyorsa hareketlerini gözlemlemeniz önemlidir. Ebeveynler zamanla bebeklerin hareketlerinden onun nasıl bir eğilimde olduğunu anlayacak noktaya gelirler. Kendinize ve bebeğinizle kurduğunuz ilişkiye güvenin.
Metin, resim, ses veya diğer formatlar da dahil olmak üzere lansinoh.com.tr web sitesinde bulunan tüm içerikler yalnızca bilgi amaçlı oluşturulmuştur. İçeriğin profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Tıbbi bir durumla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü sorunuz için daima doktorunuzun veya diğer nitelikli sağlık uzmanlarının tavsiyelerine başvurun. Web sitesinde okunulan bir makale ile profesyonel tıbbi tavsiyeleri asla göz ardı etmeyin veya aramayı geciktirmeyin.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar