Yetişkinler için egzersizlerin günlük yaşamın önemli bir parçası olduğunu biliriz. Egzersizler kan dolaşımını hızlandırarak fiziksel açıdan güçlenmesi ve daha sağlıklı bir vücuda sahip olmamızı sağlar. Aynı durum bebekler için de geçerlidir. Özellikle de büyüme ve gelişme döneminde egzersiz yapmak bebeğin fiziksel ve ruhsal gelişimi açısından oldukça önemlidir.
Bebek Egzersizleri Neden Önemlidir?
Bebeklerde egzersizler kemik ve eklem gelişimine katkı sağlar. Böylece bebeğin emeklemesi, oturması ve yürümesi için aşamalı olarak fiziksel açıdan güçlenmesi sağlanır. Bebek egzersizleri, bebeğin zihinsel gelişimine de katkı sağlar.
Son yıllarda bebeklerin fiziksel, ruhsal ve bilişsel gelişimleri açısından yüzme egzersizleri sıklıkla gündeme gelmektedir. Bebeğinizin büyüme ve gelişimini desteklemek için bebeklerde yüzme konusuna göz atabilirsiniz.
Tummy Time Nedir?
Bebekler kas gelişimleri için yetişkinlerin desteğine ihtiyaç duyarlar. Karın üstü bebek egzersizleri tummy time olarak bilinir. Tummy time egzersizlerinde bebek oyun oynayacağı zamanlarda yüz üstü yatırılarak hareket etmesi sağlanır. Böylece karın, sırt, omuz ve boyun bölgelerindeki kaslar çalışır ve bebeğiniz emeklemek ve yürümek için hazırlanmış olur.
Bebek için karın üstü egzersizleri, tüm gün sırt üstü pozisyonda zaman geçiren bebeklerin boyun ve sırtının güçlenmesi için önemlidir. Bebekler yüzüstü yatırıldığında etraflarına bakmak için kafalarını kaldırırlar. Böylece bebeğin yüz kaslarından, boyun ve karın kaslarına kadar vücudunun birçok yeri çalışır. Bebeğinize yüzüstü egzersizleri yaptırmanız bebeklerde emekleme için de teşvik edici bir aktivitedir. Bebeklerde emekleme egzersizleri için yüzüstü bir şekilde bebeğinizi yere yatırabilirsiniz.
Bebekler Kaçıncı Ayda Oturur?
Bebekler fiziksel olarak güçlenmeye başladıklarında daha çok hareket ederler. 4. aydan sonra bebekler yavaş yavaş oturtulabilir. Bebeğinizin dengeli bir şekilde hareket etmeye başlaması, yüzüstü pozisyondayken kafasını kaldırıp size bakması ve ayaklarını güçlü bir şekilde hareket ettirmesi oturmak için doğru zaman olduğu sinyallerini verecektir. Bu oturma egzersizleri için bebeğin elle desteklenmesi çok bir kaç saniyelik ufak oturma denemelerinin yapılması yeterlidir. Bebeğiniz fiziksel olarak güçlendiğinde kendiliğinden oturma refleksinde bulunabilir.
Bebeğiniz için oturma egzersizleri yaparken elinizle bebeğinizin boynunu desteklemelisiniz. Bebeğinizi koltuğa oturtabilir ve yanlarına yastıklarla destek yaparak bir süre oturma pozisyonunda olmasını sağlayabilirsiniz.
Bebekler Ne Zaman Ayakları Üzerinde Durabilir?
Bebekler genellikle 9. aydan itibaren yürümek için hevesli görünürler. Bebeğinizin yürümesini desteklemek için ellerinden tutarak ve yakınında durup ona destek olarak günlük egzersizler yaptırabilirsiniz. Bebeklerin yürümesi için egzersiz yaptırmak bebeğin hem fiziksel gelişimini destekler, hem de bebeklerin özgüven kazanmalarını sağlar.
Bebekler yürümeye hazır olduklarında bunu hareketleriyle belli ederler. Otururken ayakları üzerine basmaya çalışarak, yüz üstü yatarken ve emeklerken ayaklarını hızlı bir şekilde hareket ettirmeye başlayarak yürümek için hazır olduğu sinyallerini verirler. Böyle bir durumda ilk yapmanız gereken şey bebeğin oyun oynadığı ve gezdiği yerlerde güvenliği sağlamaktır. Bebeğiniz için mobilyaların köşeleri için koruyucu alan oluşturabilirsiniz. Düşüp kırılacak olan eşyaları da bu dönemde ortadan kaldırmak bebeğinizin güvenliği açısından oldukça önemlidir.
Metin, resim, ses veya diğer formatlar da dahil olmak üzere lansinoh.com.tr web sitesinde bulunan tüm içerikler yalnızca bilgi amaçlı oluşturulmuştur. İçeriğin profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Tıbbi bir durumla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü sorunuz için daima doktorunuzun veya diğer nitelikli sağlık uzmanlarının tavsiyelerine başvurun. Web sitesinde okunulan bir makale ile profesyonel tıbbi tavsiyeleri asla göz ardı etmeyin veya aramayı geciktirmeyin.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar