
Sağılmış Anne Sütüyle Bebek Nasıl Beslenir?
Sağılmış anne sütü ile beslenme zamanı! Bebek beslenmesi söz konusu olduğunda anne sütünün değeri tartışılmaz. Bebeğinizi özellikle de ilk aylarında beslenmesi için anne sütü şart. Bazen anne sütü biraz geç gelebilir ya da erken kesilebilir. Böyle durumlarda da endişelenmeden bebeği en doğru şekilde beslemeye odaklanmak gerek.
Anne Sütü Gelmezse Ne Olur?
Anne sütü, doğumdan hemen sonra gelmeyebilir. Böyle bir durumda sütüm yok diye üzülmeyin, emzirmeye ya da göğsünüzü sağmaya devam edin. Göğsünüz uyarıldığında anne sütü gelmesi için hormonlarınız da aktive olacaktır. Bir süre sonra vücudunuz düzenli olarak anne sütü üretmeye başlayacaktır.
Sütünüzü Sağarak Saklayabilirsiniz!
Bebeğinize ilk 6 ay sadece anne sütü, sonrasında ise diğer besinlerle birleştirerek 2 yaşına kadar anne sütü verilmesi Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tavsiye edilmektedir. Bu süre zarfında anne sütü depolamak için sütünüzü göğüs pompası ile sağmayı da tercih edebilirsiniz. Böylece bebeğinizden uzakta olduğunuz durumlarda, ona bakan kişi önceden sağdığınız anne sütü ile bebeğinizi besleyebilir. Anne sütü sağmak için göğüs pompası kullanılır. Göğüs pompası ile sağılan sütü anne sütü saklama poşeti içerisinde ya da anne sütü saklama şişesi içerisinde muhafaza edebilirsiniz. Daha sonra ısıtarak (doğrudan ateşe tutmadan) biberonla bebeğe verebilirsiniz. Peki, biberonlar hakkında neleri yanlış biliyoruz ve anne sütünü biberonla verirken nelere dikkat etmeli?
Biberon Kullanmak Yanlış mı?
İlk 6-8 hafta bebeklerin hem anne memesini emme düzenlerini oturttukları hem de anneleri ile bağ kurdukları dönemdir. Bu dönemde bebeklerin düzenli emzirilerek anne sütü ile beslenmesi önem taşımaktadır. Ayrıca ilk 6 hafta içinde bebek beslenmesi için mecbur kalınmadıkça biberonların tercih edilmesi önerilmemektedir.
1. Doğru Biberonu Seçin!
Bebeklerin farklı sebeplerden dolayı annelerinden ayrı kalmaları durumunda da onların anne sütü ile beslenmeye devam edebilmesi, sağlıklı bebek beslenmesi için son derece önemlidir. Çünkü bebekler anne memesini dalgaya benzer bir dil hareketi uygulayarak emerler ve bu hareket bir emzirme seansı sürecinde yaklaşık 1000 defa tekrarlanır. Yani bebekler anne memesinden beslenirken oldukça efor harcarlar. Standart biberonlarla tanışan bebekler burada efor sarf etmeden farklı bir beslenme hareketi uygulayacağı için tekrardan anne memesini emmek istemeyebilir. Bu duruma “meme şaşkınlığı” adı verilir. Ancak bazı biberonlar, daha doğrusu biberon emzikleri, meme şaşkınlığını önleyecek şekilde tasarlanmıştır. Doğru biberonu seçmeniz bebeğin daha sonra meme şaşkınlığı yaşamasını ve anne memesini reddetmesini engellemek açısından kritik önem taşımaktadır.
Lansinoh NaturalWave™ Biberon emzirme düzeni oluşmuş bebeklerin daha uzun süre anne sütü ile beslenebilmeleri ve var olan emzirme düzenini korumak için özel olarak tasarlanmıştır. Bebekler, anne memesinde öğrenmiş oldukları emme hareketini Lansinoh NaturalWave™ Biberon Emzik’inde uygulayabilirler. Böylece bebekler biberonu kolay kabul eder ve anneleriyle bir araya geldiklerinde annelerini emmeye başlayabilirler.
2. Biberon Kullanırken Bunlara Dikkat Edin!
Bebek beslenmesi için bir biberon kullanmaya karar verdikten sonra dikkat edilmesi gereken bir diğer şey, bebeği biberonla beslerken kullanılacak teknik olmalıdır. Biberonu yatan bebeğin ağzına yere dik olarak vererek uygulanan standart teknik, bebeğin aşırı beslenme riskini yükseltir ve karın ağrılarına yol açabilir. Bu yüzden sağlık uzmanları bebek beslenmesi ile ilgili artık alternatif bir teknik olarak bilinen “Akış Ayarlı Besleme”yi savunmaktadır.
3. Akış Ayarlı Biberon Kullanın!
Bu oldukça kolay bir bebek beslenmesi tekniğidir. Bu teknik, bebeğin kendi istediği ve ihtiyaç duyduğu hızda beslenmesini sağlamaya dayanır. Ayrıca bu teknikte bebeğin ebeveynleri ve bakıcıları onun aç olduğunda veya doyduğunda nasıl tepkiler verdiğini gözlemlemeyi de öğrenir.
Akış Ayarlı Biberon Nasıl Kullanılır?
“Akış Ayarlı Besleme” tekniği ile bebek beslenmesi:
- Bebeğinizi dik tutun, mümkün olduğunca ten tene temas etmeye özen gösterin, bu bebeğinizle olan bağı güçlendirmeye yardımcı olacaktır.
- Biberonu emzik kısmı sütle dolu olacak şekilde yatay olarak tutun.
- Tıpkı emzirmede meme ucunuzla yaptığınız gibi biberonun ucunu onun üst dudağına veya yanağına değdirerek onun ağzını açmasını sağlayın.
- Bebeğinizin emziği kendisinin arayarak bulmasına ve ağzına almasına izin verin. Emziğin bebeğinizin dili ve üst damağı arasına tam olarak yerleştiğinden emin olun.
- Bebekler biberonla beslenirken bazen nefes almayı unutabilir ve hızla anne sütü çekmeye devam etmek isteyebilir. Eğer bebeğiniz çok hızlı içiyorsa, biberonun ucunu aşağıya indirin veya biberonu tamamen alın.
- Bebeğinizin bütün bir biberonu bitirmesi gerekmemektedir. Bu yüzden anne sütü içmeyi bitirdiğinde onu daha fazlası için zorlamayın. Bebeğinizi beslerken onu izleyin ve doyup doymadığını verdiği tepkilerden anlamaya çalışın. Örneğin; biberonu itmesi, kendini geriye çekmesi vs. gibi.
- Eğer bebek beslenmesi sırasında ya da bir sonraki seansta her zaman ki yönünüzü değiştirirseniz, bu onun el-göz koordinasyonunda pozitif bir etki doğuracaktır.
- Bebek beslenmesi, ona doyasıya bakmanız, onunla konuşmanız ve onu okşamanız için de çok güzel bir fırsattır. Bu bebeğinizin sosyal ve duygusal gelişimine katkıda bulunacaktır.
Akış Ayarlı Biberon Kullanmak Neden Önemlidir?
Biberonla yapılan “Akış Ayarlı Besleme”nin önemli faydaları vardır:
- Gelecekte obeziteye yol açabilecek olan fazla beslenmeyi engeller.
- Bebek efor sarf ederek beslenir.
- Emzirme ve biberonla yapılan bebek beslemesi arasındaki geçişi kolaylaştırır ve kolik sancısının olası sebeplerinden biri olan fazla hava yutmayı azaltır.
- Biberon kullanırken dahi sizinle bebeğiniz arasındaki özel bağı güçlendirir.
- Bebeğinizin el-göz koordinasyonunu geliştirir ve göz gelişimine katkıda bulunur
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar