Bebeğiniz varsa korona virüs konusunda büyük bir endişe duyuyor olmalısınız. Bana ya da bebeğime corona bulaşır mı/ bebeğime corona virüs bulaştı mı / bulaşırsa ne yaparım gibi endişeler bu dönemde çok normal. Bu konuda kaygı duymak olağan ancak tedbir almak önemli. Bebekleri koronadan korumak için neler yapabileceğinize bakın ve korona hakkında bilgi edinin. Bu konuda size yol gösterecek bazı önemli bilgilerin altını çizmek istedik…
Bebekleri Korona Virüsten Korumak
Dünya genelinde bir salgın haline gelen korona virüsten bebekleri korumak, bu dönemde bebeği olanların odaklandığı ortak bir konu başlığı. Bu konuda önce corona virüs nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir gibi başlıkları açıklayalım. Sonra da bebeklerde korona virüse karşı önlem almak üzerine yapabileceklerinizi, sıralayalım.
Corona Virüs Hakkında
İlk kez 1960’larda görülen bu virüs için ilk tanımlama da o yıllarda yapılmış. 2019 yılında Çin’de görülen ise söz konusu virüsün farklı bir türü. Korona virüse yakalanan bir kişi, tedavi edilemediğinde ağır akut solunum yolu yetersizliğine neden oluyor. İşte tüm dünyanın coronavirus korkusunun nedeni de bu. Şimdi, korona nasıl bulaşır, ilk belirtileri nelerdir ve nasıl korunuruz sorularına yanıt verelim.
1.Corona Virüs Nasıl Bulaşır?
İnsandan insana solunum salgıları ile bulaştığı biliniyor. Hasta kişilerden öksürük, hapşırık, gülme, konuşma sırasında çevreye saçılan virus içeren solunum salgısı damlacıkları, sağlam kişilerin mukozalarına temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olur. Yani bir başkasının öksürmesi, hapşırması, ısırdığı bir gıdayı paylaşması, konuşurken ağzından çıkan çok küçük partiküllerin diğer kişiye ulaşması gibi nedenlerle bulaşıyor.
2.Corona Virüse Yakalandığımı Nasıl Anlarım?
Belirtileri, diğer solunum yolu rahatsızlıklarına benziyor. Bu nedenle sağlık kurumuna gitmeden “koronaya yakalandım” gibi bir tanı koymak çok yanlış. Ancak çok genel bir yaklaşımla corona virüs kapmış kişilerde öksürük, ateş ve halsizlik, nefes darlığı, ishal ve kusma belirtilerinin ortak olduğunu söyleyebiliriz.
3.Corona Virüsten Korunmak İçin Neler Yapabiliriz?
Corona’dan korunma için verilen tavsiyeler, aslında genel olarak üst solunum yolu hastalıklarının hepsi için geçerlidir. Virüslerin neden olduğu bu insandan insana bulaşabilen hastalıklardan korunmak üzere aşağıdaki tavsiyelere uyulması önemli.
- Yakın temastan kaçının
- Kalabalığa karışmayın
- Sıklıkla ellerinizi yıkayın ve kişisel hijyen konusuna dikkat edin.
- Evi, sıklıkla havalandırın
Bebek Bakımında Korona Virüse Karşı Alınabilecek Önlemler Neler?
Toplum genelinde büyük bir endişe ve kaygı bozukluğuna yol açan durum, konu son derece hassas olan bebekler olunca çok daha fazla endişe verici oluyor. İyi olan şu ki henüz bebeklerde korona virüs teşhisi ya da bunun neden olduğu bir hasar ile karşılaşılmadı. Belki de pek çok bebek enfekte oldu ama semptomların gözlendiği bir vaka ile karşılaşılmadı. Ek önlem olarak bebeklerin bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmek adlı makalemize göz atabilirsiniz.
1.Anne Sütü Önemli!
Bebeklerin anne sütü ile beslenme yapıyor olması, onların bağışıklık sistemi için çok önemli. Bu nedenle bebeği hastalıklardan koruyacak gücü içeren anne sütünü bebeğe vermeye özen göstermek gerekiyor. Sık sık emzirmek, emziremediğiniz zamanlarda da göğüs pompası ile süt sağımı yapmak öneriliyor. Bebekleri koronadan korumak ve diğer pek çok soğuk algınlığı benzeri hastalıktan korumak üzere anne sütünün önemini anlamak şart.
Anne sütü önemli dedik ama böyle hassas bir dönemde bebeği besleme konsunda da dikat edilmesi gerekenlerin altını çizelim:
- Emzirmeden önce ellerinizi ve yüzünüzü yıkayın.
- Enfekte olduğunuzdan şüpheleniyorsanız emzirmeden önce maske takın.
- Sütünüzü sağacaksanız göğüs pompasının ağız kısmını steril kılın. Bu amaçla kaynar suya sokup çıkarmak ya da sterilizatör kullanmak tercih edilebilir.
- Sağılan sütü anne sütü saklama poşeti veya anne sütü saklama şişesi içinde buzdolabına koyun ve ambalaja insan temasını engellemek üzere önlem alın. (ofiste dolabı açan herkes bu şişe veya poşetlere dokunmamalı. Bu amaçla ekstra bir poşete koyarak dolaba bırakabilirsiniz)
2.Dikkat! Bebekler Dokunarak Öğreniyor…
Bebeklerin her şeye dokunduğunu, kendi ellerini ve ayaklarını ağızlarına götürdüklerini, anne ve babalarının ve onlarla ilgilenen yetişkinlerin ellerini ağızlarına götürdükleri düşünülünce endişelenmek çok normal. Ayrıca çevredeki cisimleri de kolayca ağızlarına götürüp anlamak, keşfetmek istiyorlar. Peki, korona ve diğer solunum yolu hastalıklarının ağız yoluyla bulaştığı düşünülünce bebekleri, nasıl koruyacağız, sorusu geliyor akla.
- Bebeğinizin oyuncaklarını sıklıkla yıkayın.
- Bebekle temas edecek herkesin ellerini yıkamasını sağlayın.
- Anahtar, cep telefonu, gözlük gibi malzemelere dokunmasına izin vermeyin. Bu tür malzemeleri bebeğin kolayca erişebileceği yerlerde tutmayın.
3.Kıyafetlerini Sıklıkla Değiştirin!
Bebekler, salya akıtma, beslenirken bulaştırma gibi sebeplerle zaten çok sık kıyafet değişim ihtiyacı duyarlar. Ancak böyle hassas dönemlerde biraz daha temkinli olmakta fayda var. Bebeğinizin yatarken ve uyanıkken giydiği giysilerin farklı olmasına oyun oynarken üzerinde olan kıyafetle uymamasına özen gösterin.
4.Ziyaretleri Kısıtlayın!
Bebek görmeye gelenler, bebek sevmeye gelenler dışarıdan aldıkları virüsleri evinize taşımak konusunda en etkili ajanlardır. Bu süreçte onları biraz sınırlamanız oldukça etkili bir yöntem olacaktır.
5.Ayakkabıları Dışarıda Bırakın!
Kültürümüzde evde ayakkabı giymek yok. Ancak istisnalar da var. Diğer yandan koridora kadar ayakkabı ile gelme alışkanlığımız da olabilir. Bir süre için ayakkabıları dışarıda bırakmak oldukça etkili bir çözüm olabilir. Zira emekleyen bebekler, her yerde geziniyor, her şeyi ağızlarına alabiliyorlar. Burada bebeklerin ellerini daha sık yıkamak, emeklediği alanları sınırlamak ve eve ayakkabı ile girilmesini önlemek gibi tedbirler etkili olacaktır.
Metin, resim, ses veya diğer formatlar da dahil olmak üzere www.lansinoh.com.tr web sitesinde bulunan tüm içerikler yalnızca bilgi amaçlı oluşturulmuştur. İçeriğin profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Tıbbi bir durumla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü sorunuz için daima doktorunuzun veya diğer nitelikli sağlık uzmanlarının tavsiyelerine başvurun. Web sitesinde okunulan bir makale ile profesyonel tıbbi tavsiyeleri asla göz ardı etmeyin veya aramayı geciktirmeyin.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar