
Babalık izni ya da doğum için babaya izin, yasal bir haktır. Bebeğin doğduğu gün başlayan erkekler için doğum izni hakkında bilmeniz gerekenleri şöyle özetleyebiliriz…
Erkeklerde doğum izni
Doğum izni erkekler için de söz konusudur. Ülkemizde annelik izni gibi babaların da doğum sonrası için izin hakkı var. 4857 sayılı iş kanununa göre çalışan erkek, eşi doğum yaptığında babalık izni kullanabilir. Buna, babalık izni denir. Yasal olarak babalık izni 5 gündür. Söz konusu 5 günlük babalık izni, kişinin maaşından düşülmez. Başka bir deyişle babalık izni, ücretli izindir. Bunlara ek olarak evlat edinme halinde de babalık izni yasal 3 gün şeklinde olarak verilir.
Babalık izni ne kadar?
Babalık izni 2020 yılı itibariyle memur ve işçiler için farklılık göstermekle birlikte 5-10 gündür. Babalar için doğum izni, babanın anneye destek olması, yeni doğan bebekle vakit geçirmesi için verilir.
Memurlar için yani emekli sandığına tabi olan çalışanlar için ve SGK’lı çalışanlar için babalık izni süreleri farklılık gösterir. Emekli sandığına bağlı çalışanlar 657 sayılı devlet memurları kanununa göre mazeret izni başlığı altında 10 gün babalık izni hakkına sahiptir. Söz konusu 10 gün olan izin süresince ücretleri kesilmez. SGK’ya bağlı çalışanlar 4857 sayılı kanuna tabidir ve ücretli izin süresi 5 gündür.
Babalık izni ne zaman başlar?
Eşi doğum yapan erkeklere izin konusu, dünyanın pek çok yerinde uygulanan bir ücretli izin şeklidir. Babanın, anneye yardımcı olması ve bebekle vakit geçirmesi, yenidoğan bebek bakımına destek olması için verilen babalık izni, bazı ülkelerde ayları bulurken bazı ülkelerde birkaç gün olabilmektedir. Babalık izni, eşi doğum yapan babaya verilir. Ancak annelik izninden farklı olarak doğum öncesinde kullanılamaz. Doğumun gerçekleştiği gün itibariyle başlar.
Doğum Tatil gününe denk gelirse!
4857 sayılı kanuna göre doğum izninde “iş günü” ibaresi yer almaz yani doğum izni iş gününü kapsamaz. Dolayısıyla doğum hafta sonuna denk geldiğinde bu günler de izne dahil olur. Yani doğum pazar gününe geldiğinde babanın 5 gün olan doğum izninin bir günü pazar gününe dahil olur ve cuma günü iş başı yapması gerekir.
Babalık izni için nereye başvurulur?
Babalık izni için çalıştığınız kuruma dilekçe yazmanız yeterlidir. Babalık izni dilekçesinde annenin doğum yapacağı tarih, izni talep eden baba adayının adı soyadı, imzası gibi bilgiler bulunmalıdır.
Babalara Düşen Görevler
Eşi doğum yapan babalar, anneye yardımcı olarak sürecin içine çok daha fazla dahil olabilirler. Anneye yardımcı olmak ve bebekle ilgilenmek, bebekle baba arasındaki bağı güçlendirir. Emzirmek, uyutmak, banyo yaptırmak, günde bir kaç kere giydirmek, çamaşırlar ve yeterince iyi beslenmek için gerekli işleri yapmak doğum sonrasında anneyi çok yorar. Bu süreçte baba, biberon ve göğüs pompası gibi parçaları steril edip kullanıma hazır hale getirmek, dışarı çıkıp eve döndükten sonra bebek çantasını düzenlemek, bebek bezi ya da bebek bakım mendili gibi eksikleri kontrol etmek, bebeğin gazını çıkarmak, üzerini değiştirmek gibi işleri üzerine alabilir.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar