Emzirmek, hem anne hem de bebek için öğrenilen bir süreçtir. Bu süreç her iki tarafında birbirine bağlandığı ve haz aldığı çok özel bir dönemdir. Bu dönemi daha keyifli geçirmeniz için aşağıda emzirirken nelere dikkat edebileceğiniz, neleri göz önünde bulundurmanız gerektiği ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşmak isteriz.
Anne Memesinin Doğru Şekilde Kavranması
Emzirmede en önemli noktaların başında bebeğin anne memesini doğru kavrayabilmesi gelmektedir. Bebeğiniz memenizin kahverengi alanı olabildiğince ağzına almalıdır. Emerken ‘’cuk cuk’’ diye ses çıkmamalıdır. İlk emzirme günlerinizde meme ucunuz acısa bile, sonrası günlerde artık acı hissi olmamalı. Bu süreçte emzirmeden önce silinmesine gerek kalmayan HPA Lanolin içerikli göğüs ucu kremi kullanmalısınız. Krem kullanmanıza rağmen memenizde hala acı varsa; geriye dönüp emzirme pozisyonu nuzu gözden geçirmelisiniz.
Göğüs Ucunu Koruyun!
Emzirme sonrasında meme ucunuza etkili bir göğüs ucu kremi sürüp, 1-2 dk. açıkta bırakıp göğüs pedi nizi koyabilirsiniz. Kullandığınız pedin sıvıyı hızlı emmesine ve hep kuru kalması konusuna dikkat edin. Göğsün nemli kalması, mantar enfeksiyonuna açık kapı bırakacaktır.
Meme Ucu Kremi Doğal Bileşenlerden Oluşmalı!
Memenize temizlik veya bakım amacıyla göğüs ucu kremi dışında kozmetik içerikli kremler sürmeyiniz, karbonatlı veya sabunlu su ile meme ucunuzu kesinlikle yıkamayınız. Emzirdiğiniz sürece memenizi koruyacak maddeler meme başının etrafındaki küçük bezlerden salgılanmaktadır.Göğüslerinizi korumak için göğüs ucu korucuyucu kullanabilirsiniz.Özellikle bebeğinizi emzirmeden önce silmeden kullanabileceğiniz kremler tercih etmelisiniz. Meme ucunuzun temizliğinden emin olmadığınız dönemde, sütünüzü sağıp elinizle meme ucunuza sürmeniz yeterli olacaktır.
Ortalama bir emzirme seansınızın 15-20 dk olmasına beklenir. Bebekler normalde bir öğünde alacakları anne sütünün yaklaşık %50’sini ilk 1-2 dakikada, kalan % 50’sini geriye kalan zamanda emerler.
Bebeğin Emme Sıklığı…
Bebek emzirme sıklığı bebeğin isteğine göre ayarlanmalıdır. Bu bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte, bebeğinizin tepkilerini gözlemleyerek bunu anlayabilirsiniz. Bebek ağzını açarak, aranarak, sonunda da ağlayarak açlığını belli eder. İlk haftalarda emzirme aralıkları 1-2 saat gibi çok kısa olabilir. Her emzirme sonrası üretilen süt miktarı biraz daha artacağından, zamanla beslenme aralıkları bebeğinizin de büyümesiyle uzayacaktır.
Emzirme Konusunda Bunlara Dikkat Edin!
- Emzirme sırasında bebeğiniz burnundan rahat nefes alabilmelidir. Şayet bebeğinizin burnu tıkalı ya da burnu emme sırasında kapanıyorsa sizi rahat ememeyecektir.
- Emzirmeden sonra bebeğin gazı çıkarılmalıdır. Meme emme esnasında bebekler dışarıdan bir miktar da hava yutabilirler veya midede sindirim esnasında gaz oluşur, bu oluşan hava-gaz karışımı midenin sol üst tarafında toplanır, beslenmeden sonra bunun çıkarılması gerekir.
- Bebeğinizi bir memedeki sütün tamamı bitene kadar aynı memeden emziriniz. Bebeğiniz emmeye başladığında gelen ilk süt bol suludur. Bebek emmeye devam ettikçe süt giderek koyulaşır ve yağdan zengin kısmı gelmeye başlar. Bu son süt onun doymasını ve memeyi kendiliğinden bırakmasını sağlar. Bu nedenle her öğünde tek bir memeden emziriniz. Bir sonraki öğünde ise diğer memenizi veriniz. Aynı öğünde, her iki memeden de az az emzirilen bebekler yağlı son sütü alamadıkları için doymazlar.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar