Bazı bebekler, biberonla tanıştıklarında kendilerine teklif edilen biberonu kolayca kabul ederler. Bazı bebeklerin ise bu yeni beslenme şeklini kabul etmesi için biraz daha zamana ihtiyacı vardır. Bebek beslenmesi söz konusu olduğunda her zaman sabırlı, sakin, pozitif ve tutarlı olmalısınız. Bazı bebekler uykulu veya aç olduklarında biberondan beslenmeye daha istekli olabilirler. Biberonu, içindeki sağılmış anne sütünüyle birlikte onlara ilk defa tanıtmak için bu gibi ideal zamanları yakalayabilirsiniz.
Biberona uzun aralar vermeyin!
Anneler için en büyük endişe kaynaklarından biri de işe dönüş tarihi yaklaştıkça bebek beslenmesi şeklinin değişmesidir. Bu dönemde bebeğinize sağmış olduğunuz sütünüzü biberon ile vermeniz gerekebilir. Bebeğinizin bir defa biberondan içtiktikten sonra bu beceriyi süresiz olarak kazandığını varsaymamalısınız. Bu beceri kullanılmaya devam edilmeli ve biberona uzun süre ara verilmemelidir (örneğin 5-7 gün bebeği biberonla beslememek). Bazı bebekler nadiren biberon kullansalar bile biberonu her defasında kolay kabul ederler. Fakat diğer bebekler, daha önce biberonu rahatlıkla kabul etmiş olsalar bile bir süre aradan sonra anne memesinden farklı bir şekilde beslenmek istemeyebilir ve biberonu onlara yeniden hatırlatmak gerekir. Bebek beslenmesi için akış ayarlı besleme tekniği bebek biberonla tanıştıktan sonra bu tanışıklığın korunmasında etkilidir. Birer gün arayla, haftada yaklaşık üç dört kere bebeği biberon ile beslemek bu aşinalığı korumak için yeterli olacaktır. Eğer bebeğinizi sürekli biberonla beslenmek gerekmiyorsa, 30 ml’lik sütlerle bebeğinizi beslemeniz biberona aşinalığını canlı tutmak için yeterlidir.
Bebek beslenmesinde süt akışının bebek tarafından kontrol edilebiliyor olması, bebeğin aşırı beslenmesini engeller.
Biberon ile bebek beslenmesi başladığında, bebeği biberon ile tanıştırması gereken kişi anne olmamalıdır. Baba, diğer aile bireyleri ve bakıcılar bebek ile yakın fiziksel temas kurarak, pozisyon değiştirerek, onunla iletişim kurarak, biberonu bebeğe tanıtmaya başlamalıdır. Eğer annenin bebeğini emzirmesinde bir problem yoksa anne bebeğinin yanındayken onu emzirmeli, bebeğinden uzakta olduğu durumlarda sağılmış anne sütü bebeğe bir başkası tarafından biberon ile verilmelidir.
Unutmayın, bebek beslenmesi için doğru ürünlerin tercih edilmesi bebeklerin daha uzun süre emzirilebilmesini destekler. Bebeğin annesiyle bir araya geldiğinde onu emmeye devam edebileceği, bebeklerin anne memesinde uygulamış olduğu doğal emme hareketini destekleyen biberonlar seçilmeye özen gösterilmelidir.
Biberonla sütün akışını kontrol edebileceğiniz, bebek beslenmesi için uygun pozisyonları öğrenmeli ve uygulamalısınız. Akış ayarlı besleme tekniği bu tekniklerden biridir.
Akış ayarlı besleme tekniği;
- Bebeğiniz hafif dik oturur ve başı yukarda olacak şekilde biberonla beslenmelidir.
- Biberonun emzik kısmı sütle dolu ve yere paralel olmalıdır.
- Bu bebeğinizin akışı daha iyi kontrol etmesini ve ağzının çok fazla sütle dolup tıkanmasını engeller.
- “Bebeğin yatık, biberonun yere dik” olduğu standart biberonla bebek beslenmesi pozisyonunda, biberondaki süt yer çekiminin de etkisiyle hızla ve kolayca bebeğinizin ağzına akacak bebeğiniz de bu hıza uyum sağlamak için daha hızlı içmek durumunda kalacaktır. Bebeğinizi daha dik tutmak bebeğinizin süt akışını kontrol etmesine yardımcı olacaktır.
- Eğer bebeğiniz dinlenmek ya da derin bir nefes almak için duruyorsa, bu durumda biberonu bebeğin ağzından çıkartmalı ve onunla konuşmalı ya da biberonla beslemeye belirli bir süre ara vermelidir.
Bu teknik bebek beslenmesi için kritik önem taşımaktadır. Böylece bebeğiniz aşırı beslenmemiş, bununla birlikte gaz ve kusma gibi problemleri de en aza indirmiş olursunuz.
Bebeğinizi beslemeye başladıktan yaklaşık 5 dakika ya da ortalama 30 ml süt içtikten sonra bebeğinizin keyfi yerindeyse biberonu ondan çekmenize gerek yoktur. Biberonu ondan almak için doğal bir duraklama bekleyin ve onunla göz kontağı kurun. Bakıcınıza veya bebeği besleyen kişiye biberonu asla bebeğin ağzına baş aşağı vermemesi gerektiğini hatırlatın. Böyle bir hareket bebeğin sütü solumasına ya da sütle boğulmasına sebep olabilir. Bebeğinizi beslerken onunla fiziksel ve sosyal etkileşime girmeniz gerekir.
Lansinoh’un yeni Sağ-Sakla-Besle & Bakım konseptindeki ürünleri uygulayacağınız bu teknik, bebeğinizi daha uzun bir süre emzirebilmenize yardımcı olacaktır.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar