Bebeğin gelişim süreci onun bakımından sorumlu tüm yetişkinler için heyecan verici bir süreçtir. Bu süreç ebeveynlerin zaman zaman kaygı ve endişesini artıran bir durumdur. Bu dönemde bebeğinin büyüyüp gelişmesini izleyen aileler için en çok merak edilen konulardan bir tanesi “Bebekler ne zaman oturmaya başlar?” konusudur. Bebeklerde büyüme atakları fiziksel ve duygusal gelişimler açısından önemlidir ve ebeveynler bu dönemler için hazırlıklı olmalıdır. Bebeğin oturmak için verdiği sinyallere dikkat etmek ve bebeği fiziksel olarak desteklemek gereklidir.
Bebekler Kaç Aylıkken Oturur?
“Bebekler kaçıncı ayda oturur?” sorusu yeni ebeveynler için merak edilen bir sorudur. Bebekler 4. aydan itibaren oturmaya başlar. Bebekler zaman geçtikçe fiziksel olarak güçlenmeye başlar ve fiziksel olarak güçlenen bebekler destek almadan dik durabilecek fiziksel gelişime ulaşırlar.
Bebekler oturmak istediklerini yüzüstü yatarken belli eder. Emeklerken yada yüz üstü yatarken bebeğiniz ayaklarına doğru kendini itmeye başlayabilir. Bu durumda bebeğinizin artık oturmak istediğini anlayabilirsiniz.
Bebek Otururken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bebek oturmaya başladığı andan itibaren yerden çok fazla yüksekte bulundurulmamalıdır. Bebek oturmaya başlasa da henüz dengesini bulmakta zorlanacağı için düşmemesine dikkat edilmelidir.
Bebeğin sırtı ve yanları yumuşak yastıklarla desteklenmelidir. Bebeğiniz henüz kendi kendine dik bir şekilde oturamazken desteksiz kalması bel, sırt ve başının incinmesine neden olabilir.
Bebekler Oturmaya Nasıl Hazırlanır?
Bebeğiniz oturmaya başlasa da onu çok uzun süre oturma pozisyonunda tutmamalısınız. Henüz kasları yeterince gelişmemiş olan bebeklerin bir süre oturma pozisyonunda vakit geçirmesi ve ardından dinlenmesi önemlidir. Bebeğinizi oturma pozisyonuna hazırlamak için yüz üstü olarak yatırabilirsiniz.
Yüzüstü yatırılan bebek boynunu ve kafasını kaldırmaya çalışır. Böylece yüz, boyun, omuz ve sırt kasları gelişir.Bebeğiniz, kollarını ve bacaklarını hareket ettirmeye çalışırken ve etrafı izlerken güçlenir ve oturmak için doğal bir egzersiz yapmış olur.
Bebekler Ne Zaman Desteksiz Oturur?
Bebeğinizi desteksiz oturmaya hazırlamak için sabırlı olmanız önemlidir. Bir süre yanlarını ve sırtını destekleyerek oturma pozisyonunda kalmaya alıştırdığınız bebeğinizin desteklerini yavaş yavaş azaltabilirsiniz. Bebeğiniz otururken daha sağlam ve dengeli durabiliyorsa bu artık desteksiz de oturabileceği anlamına gelir. Desteklerin yüksekliğini azaltmaya başlayabilirsiniz. Bebeğiniz daha düşük yükseklikteki desteklerle de dengesini bulabildiğinde önce yanlarındaki destekleri kaldırabilirsiniz.
Bebeğinizin arkasındaki desteğini en son kaldırmalısınız. Arka desteğini de kaldırdıktan sonra her ihtimale karşı bebeğinizin arkasına yumuşak bir yastık koyabilirsiniz.
Metin, resim, ses veya diğer formatlar da dahil olmak üzere lansinoh.com.tr web sitesinde bulunan tüm içerikler yalnızca bilgi amaçlı oluşturulmuştur. İçeriğin profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Tıbbi bir durumla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü sorunuz için daima doktorunuzun veya diğer nitelikli sağlık uzmanlarının tavsiyelerine başvurun. Web sitesinde okunulan bir makale ile profesyonel tıbbi tavsiyeleri asla göz ardı etmeyin veya aramayı geciktirmeyin.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar