Çiçeği burnunda aileler ve bebeğin bakımından sorumlu yetişkinler için bebeklerde horlama nedeni sıklıkla merak edilmektedir. Bebeklerinin sağlıkları konusunda endişelenen herkes bebeklerde horlama normal mi ve bebekler horlar mı soruları sıklıkla akıllara gelmektedir. Bebek horlaması nedeni kontrol altına alınamayan bir durumda bebeklerde gelişim sorunlarına neden olabilir. Uyku kalitesini bozan durumlardan biri olan horlama birçok farklı nedenden kaynaklı olabilmektedir.
Bebeklerde Horlama Neden Olur?
- Bebeklerde horlamanın en yaygın nedenlerinden bir tanesi soğuk algınlığıdır. Soğuk algınlığı nedeniyle tıkanan solunum yollarından kaynaklı olarak bebek horlaması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.
- Bebeklerde horlama nedeni alerjik bir reaksiyon nedeniyle gelişebilir. Alerjik bir reaksiyona bağlı olarak ortaya çıkan burun tıkanıklığı bebeklerde horlama görülmesine neden olabilir.
- Bebek horlaması ya da yeni doğan bebek horlaması, uyku apnesinden kaynaklı olarak görülebilmektedir. Uyku apnesi gece uykusu sırasında nefes alımını etkileyerek bebeklerin rahat bir uyku uyumasına engel olur. Bebeklerde uyku apnesi uykuda horlamaya neden olur.
- Bebeklerde horlama geniz eti ve bademciklerinin büyümesinden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Bebeklerde geniz eti büyümesi üst solunum yollarından havanın dar bir alandan geçmesinden kaynaklı olarak horlamaya neden olabilir. Bebeklerde burun tıkanıklığı nedeniyle ortaya çıkan horlama geniz eti ve bademciklerin şişmesinden kaynaklı olabilir.
Bebeğinizin horlamasına tıkanma ve hırıltılı nefes alışverişi eşlik ediyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bebeğiniz uyurken horluyorsa bu durum birçok sağlık soruna işaret ediyor olabilir. Zaman kaybetmeden doktorunuza danışmanız önemlidir.
Bebeklerde Horlama Nasıl Önlenir?
Horlayan bebek rahat bir uyku çekemez ve gün içerisinde yorgun ve huysuz olabilir. Bu nedenle bebeklerde horlamanın kaynağı çok detaylı bir şekilde doktorunuz tarafından araştırılmalıdır. Doktor kontrolünde uygulanan tedavi yöntemine destek olmak için birkaç yöntem deneyebilirsiniz.
- Bebeğinizin başını her zaman olduğundan biraz da hafif bir şekilde havaya kaldırabilirsiniz. İnce bir havlu ile yastığının altına destek koyabilirsiniz.
- Bebeğinizin olduğu odanın ısısına dikkat etmelisiniz. Odanın çok sıcak ve soğuk olması bebeğinizin uyku kalitesini etkileyecektir.
- Bebeğinizin uyuduğu oda çok sıcak ve kuruysa genzinin tıkanmasına neden olabilir. Bebeğinizin uyuduğu odanın iyi havalandırılmış olduğundan emin olmalısınız. Aynı zamanda odanın nem dengesini göz etmelisiniz.
- Bebeğinizi uyuturken rahat edeceği kıyafetler tercih etmeniz önemlidir. Bebeğinizi sıkmayan ve nefes almasını zorlaştırmayan bir uyku tulumu tercih etmeye dikkat etmelisiniz.
Metin, resim, ses veya diğer formatlar da dahil olmak üzere lansinoh.com.tr web sitesinde bulunan tüm içerikler yalnızca bilgi amaçlı oluşturulmuştur. İçeriğin profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Tıbbi bir durumla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü sorunuz için daima doktorunuzun veya diğer nitelikli sağlık uzmanlarının tavsiyelerine başvurun. Web sitesinde okunulan bir makale ile profesyonel tıbbi tavsiyeleri asla göz ardı etmeyin veya aramayı geciktirmeyin.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar