İlk yardım konusunda bilgi sahibi olmak aniden gerçekleşebilecek durumlarla ilgili panik olmadan aksiyon almayı sağlar. İlk yardım sağlık çalışanlarının müdehalelerini beklerken hali hazırdaki durumun daha kötüye gitmesini engeller ve hayat kurtarır. Bu nedenle bebeklerde ilk yardım uygulamaları hakkında temel bilgilere sahip olmak önemlidir.
Günlük yaşamımızda başımıza gelebilecek her konu aslında bebekler için de risk faktörleri içerir. Ancak bebeklerde ilk yardım uygulamalarının farklılaşmasının sebebi özel gelişim döneminde olan bebeklerin karşılaşabileceği risklerin de farklılaşmasıdır.
Bebeklerin günlük hayatta karşılabilecekleri riskleri; elektrik çarpması, bebeklerde solunum yolu tıkanması, şeklinde sıralayabiliriz. Aniden gelişebilecek bu tarz durumlarda ne yapılması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir.
İlk Yardımda Öncelikle Sakin Kalın!
Bebeğin sağlığını tehdit edebilecek herhangi bir durum gerçekleştiğinde öncelikle sakin kalmanızda fayda var. Böyle bir durumda ona destek olabilecek bir yetişkin olarak sorumluluklarınızın olduğunu hatırlamalısınız.
Bebeklerde Boğulma Durumunda İlk Yardım
Bebeğiniz nefes almakta güçlük çekiyor, öksürmeye çalışıyor, ellerini boğazına götürüyor, acı çekiyor veya morarıyorsa nefes borusuna bir cisim kaçmış olabilir.
- Öncelikle bebeğinizin ağzını açarak cismin elinizle alabileceğiniz bir yerde olup olmadığını kontrol edin. Eğer cismi görebiliyorsanız iki parmağınızla cismi çıkarın. Eğer cismi göremiyorsanız, elinizi bebeğin boğazına sokarak cismi bulmaya çalışmayın.
- Eğer cismi göremiyorsanız bebeğinizi tek kolu üzerine yüzüstü yatırın. Avucunuzun içi ile bebeğinizin kürek kemiklerinin arasında bir kaç defa hafifçe vurun.
- Eğer hala cisim çıkmadıysa bebeğin başını ve göğsünü vücudunun geri kalanından aşağıda olacak şekilde sırt üstü yatırıp bir kaç defa avucunuzun içi ile göğüs kafesine hafifçe vurun.
- Bu yöntemin de işe yaramama ihtimalini göz önünde bulundurarak hava yolu açma yöntemini uygulamanız gerekebileceğini hatırlayın.
Bebeklerde Elektrik Çarpması Durumunda Yapılacaklar
Bebekler için güvenli bir ev ortamı oluşturmak için yapılması gerekenlere mutlaka göz atmalısınız. Ancak oyun oynamayı seven her bebeğin başına gelebilecek olan elektrik çarpması durumu genellikle prizlerden kaynaklanmaktadır. Gerekli önlemleri alsanız da günlük hayatta başınıza gelebilecek bu durumla ilgili hazırlıklı olmakta fayda var.
- Öncelikle bebeğinizin elektrik akımından kurtulması gerekir. Bunun için ilk yapmanız gereken şalteri kapatmaktır. Ancak bu işlem ilk anda mümkün değil veya uzun sürecekse iletken olmayan bir eşya ile bebeğinizi akımdan uzaklaştırmalısınız. Tahta süpürge sopası, kitap yada tahta bir eşya ile bebeğinizi akımdan uzaklaştırın.
- Elektrik çarpması bebeğinizin vücudunda şiddetine göre küçük bir yanık izi oluşturabilir. Ancak iç organları da zarar görmüş olabilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden doktorunuza görünmelisiniz
İlk Yardım Çantanız Hazır Bulunmalı
Birçok ilk yardım uygulaması bebeklerde ve yetişkinlerde aynıdır. Bu nedenle evinizde ilk yardım çantanızı eksiksiz ve her zaman ulaşılabilir bir yerde bulundurmalısınız.
Metin, resim, ses veya diğer formatlar da dahil olmak üzere lansinoh.com.tr web sitesinde bulunan tüm içerikler yalnızca bilgi amaçlı oluşturulmuştur. İçeriğin profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Tıbbi bir durumla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü sorunuz için daima doktorunuzun veya diğer nitelikli sağlık uzmanlarının tavsiyelerine başvurun. Web sitesinde okunulan bir makale ile profesyonel tıbbi tavsiyeleri asla göz ardı etmeyin veya aramayı geciktirmeyin.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar