Bebeklerin diş çıkarmaya başlaması kimi zaman ağrılı bir süreç olabilecekken, kimi zaman herhangi bir ağrıya neden olmaz. Her bebeğin gelişim dönemi farklıdır. Bu nedenle bebeklerde diş çıkarma gelişim sürecine göre farklılık gösterebilmektedir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
- Bebeklerin diş çıkarması farklı belirtilerle başlayabilir. Bazı bebeklerde bu belirtiler yoğun olarak görülürken bazı bebeklerde herhangi bir belirti görülmeyebilir.
- Bebeklerin diş çıkarırken görülen en yaygın belirtileri arasında diş kaşınması vardır. Bebeğinizin dişlerinin kaşındığını anladığınızda ona özel olarak üretilen güvenilir bir diş kaşıyıcı edinebilirsiniz.
- Bebeklerde diş çıkarırken huysuzluk ve uyku problemleri görülebilmektedir. Bebeğiniz diş kaşınması sırasında ağrı çekiyorsa bu belirtiler görülebilir.
- Bebeklerde kabızlık, ishal gibi belirtilerin yanında tükürük sıvısındaki artış ve ağız etrafındaki döküntüler de yine bebeğinizin diş çıkardığı sinyallerini verebilir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Sıralaması
Bebekler ne zaman diş çıkarır diye soracak olursanız, bebekler 4. aydan itibaren diş çıkarmaya başlayabilir. Ancak gelişim dönemlerine göre farklılık gösterebilecek bu süre çoğunlukla 7. aydan itibaren başlamaktadır. Bu durum oldukça normaldir. Her bebek kendine özgü bir büyüme süreci yaşar. Bu nedenle bebeklerin diş çıkarma sıralamaları da değişmektedir. Uzmanlar bebeklerin diş çıkarma sıralamasının farklı olmasının normal bir durum olduğunu söylemektedir.
Bebekler genellikle 6 ayda bir 4 diş çıkarırlar. Öncelikle üst ve ön dişlerin çıktığını fark edebilirsiniz. Bebeğinizin arka dişleri ilerleyen aylarda çıkmaya başlayacaktır. Bebeklerde önce hangi dişler çıkar sorusunun yanıtı her bebeğe göre farklı olabilir ancak genel olarak;
Bebeklerde ön dişlerin çıkma sırası;
- 8-12 ay arasında ön kesici dişler,
- 9-14 ay arasında yan kesici dişler,
- 14-22 ay arasında köpek dişler,
- 14-19 ay ilk azı dişler,
- 22-34 ay arasında ikinci azı dişler şeklindedir.
Bebeklerde alt dişlerin çıkma sırası;
6-12 ay arasında ön kesici dişler,
10-16 ay arasında yan kesici dişler,
14-18 ay arasında ilk azı dişler,
17-24 ay arasında köpek dişler,
24-30 ay arasında ikinci azı dişler şeklindedir.
Bebeklerde diş çıkarma dönemi hakkında karşılaşabileceğiniz durumlarla ilgili bilgi sahibi olmanız önemlidir. Çeşitli belirtilerle başlayan diş çıkarma dönemi bazen bebekler ve ebeveynler için zorlayıcı bir dönem olabilmektedir. Bebeklerde diş çıkarma döneminde karşılaşılabilecek durumlarla ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.
Bebeğinizin bakımıyla ilgili tüm merak ettikleriniz için bebek bakımı sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Metin, resim, ses veya diğer formatlar da dahil olmak üzere lansinoh.com.tr web sitesinde bulunan tüm içerikler yalnızca bilgi amaçlı oluşturulmuştur. İçeriğin profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Tıbbi bir durumla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü sorunuz için daima doktorunuzun veya diğer nitelikli sağlık uzmanlarının tavsiyelerine başvurun. Web sitesinde okunulan bir makale ile profesyonel tıbbi tavsiyeleri asla göz ardı etmeyin veya aramayı geciktirmeyin.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar