Henüz minicik olan yenidoğan bebeğin tek başına bir yatakta uyması fikri, kulağa biraz tuhaf geliyor. Diğer yandan yetişkinlerle birlikte uyuması da çok tehlikeli gibi. Peki, yenidoğan bebek nerede uyumalı? Bebeklerin uyuması için en uygun yer neresi?
Öncelikle yenidoğan bebekler günün 4’te 3’ünden fazlasını uyuyarak geçirirler. Bu nedenle karanlık ya da loş bir odaya gereksinim var. Diğer yandan bu alanın uyku alanı olduğunu zamanla anlayacaktır. Aslında uyku uzmanları da bunu istiyor. Yani uyku zamanını anlamasının bebeğin uykuya daha kolay geçmesine yardım edeceğini düşünüyorlar. Bu açıdan bakınca bebeğin daha ilk günden itibaren kendi odasında uyuması en doğrusu gibi görünüyor. Ancak annenin onu sürekli beslenmesi gerektiğini ve sürekli yanında olması gerektiğini düşünürsek işler biraz karışıyor…Peki, yenidoğan bebek nerede yatmalı?
Yenidoğan Bebeği Nerede Yatırmalıyız?
Yenidoğan bebeğin anneye olan ihtiyacı düşünüldüğünde ilk dönemde anne ile babanın yatak odasında ayrı bir beşikte uyuması önerilebilir. Anne ve baba ile aynı yatakta yatmamalıdır. Bu, bebeğin minik bedeni için çok tehlikelidir. Ancak ona uygun bir beşikte annenin yatağına yakın bir konumda uyuyabilir. İlerleyen dönemde belki 2. ve 3. aydan sonra mutlaka odasında kendi yatağında yatmaya alışmalıdır. Kendi odasını, uyku alanı olarak benimsemelidir.
Yenidoğan Yatak Seçimi
Yenidoğan bebeğin vücudunun minikliği, henüz tam gelişmemiş solunum sistemi ve hatta sinir sistemi, ona özel bir yatağı gerekli kılar. Bebek yatağı nasıl olmalı sorusu, yeni anne-babaların aklındaki sorulardan biri. Yenidoğan bebek yatağı konusunda dikkat etmeniz gerekenlerden bazıları şöyle:
- Yastıksız olmalı
- Çarşaf, ekstra dolgu gibi bebeğin burnu ve ağzını tıkayabileceği kısımlar içermemeli.
- Sentetik kumaş kullanılmış olmamalı. Terletmeyen tamamen pamuk kumaş kullanılmış olmalı.
- Yenidoğan döneminde hatta ilk üç ay boyunca bebeğin yatağına oyuncak konmamalı.
- Yatakta dönmeye başlamak için henüz zamanı var ama siz, önleminizi alın ve dönme ihtimaline karşı bariyerleri olan bir yatak kullanılmalı.
Ayrıca bebek doğrudan beşiğin içinde emzirmeye çalışılmamalı. Emzirmek için mutlaka bir emzirme yastığı kullanılmalı.
Bebeklerde Uyku Sorunları
Yenidoğan döneminden itibaren bebekle ilgili en büyük endişe, uyku eksenindedir. Uyumuyor / kendi başına uyumuyor / uykuya dalamıyor / hemen uyanıyor gibi şikayetleri olan ebeveynler, bebeğin uyku sorunlarına çözüm ararlar. Aslında daha yenidoğan döneminden itibaren bebeğe uyku konusunda eğitim vermek, uyku alanını, uyku saatini öğretmek ve doğru uyku ritüeli geliştirmesine yardım etmek ilerleyen dönemlerin daha konforlu olmasını sağlayabilir. Bu nedenle yenidoğan bebeğin yatacağı yer ve ortam konusunda özenli davranmanızı öneriyoruz.
Bebeklerde Yanlış Uyku Yönlendirmeleri
Bazen çevremizdeki büyükler ya da daha deneyimli anneler, bebeği uyutmanız için size tavsiyelerde bulunabilir. Bu tavsiyeleri dinlemek önemli ama bazen de verilen tavsiyelerle bebeği uyutmak kolaylaşsa da ilerleyen dönemlerde daha büyük zorluklar yaşanabilir. Bunlardan bazıları şöyle:
- Ayakta sallayarak uyutmak
- Besleyerek uyutmak
- Bebek arabasıyla gezdirerek uyutmak
- Salıncakta sallayarak uyutmak…
Yukarıdakilere benzer uyku alışkanlıkları geliştirmek, en çok anneye zarar verir. İlerleyen dönemlerde bu ve benzeri uyku alışkanlıkları, epeyce farklı zorluklara neden olabilir. Bu nedenle bebeği her zaman aynı şekilde yatırarak, okşayarak, yanında durarak ve belki uyku oyuncağını yanına koyarak uyutmak konusunda direnin.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar