Bebeklerde uyku apnesi olur mu? Peki, uyku apnesi nedir? Bebeklerde neden uyku apnesi görülür? Bebekler neden uyurken horlar ya da bebeklerin uykuda hırıltılı nefes almasının nedeni nedir? Evet; konumuz, bebeklerde uyku apnesi…
Bebeklerde uyku apnesi nedir?
Uyku apnesi bebeklerde sıklıkla görülür. Ancak pek çok ebeveyn, bu durumu fark etmez ya da önemsemez. Oysa gerekli tedavi uygulanmadığında uyku kalitesini bozarak bebeğin gelişimine olumsuz etki edebilir. Şimdi, bebeklerdeki uyku apnesini biraz tanıyalım…
Uyku Apnesi Nedir?
Uyku kalitesini bozan ve vücudun uykuda dinlenmesine engel olan bir durumdur. Çünkü apne hali, uyku esnasında solunumu durdurur. Nefes alamayınca uyanırız. Bu da tam ve kaliteli bir uyku için büyük bir engel teşkil eder. Ancak uyku apnesinin birden fazla türü var. Peki, uyku apnesi çeşitleri neler?
Uyku Apnesi Türleri Nelerdir?
Uyku kalitesini düşüren ve insan sağlığını tehdit eden uyku apnesini temelde üç farklı başlıkla inceliyoruz.
- Tıkayıcı uyku apnesi Uyku esnasında üst solunum yolundaki tıkanmadan kaynaklanır.
- Merkezi uyku apnesi Beyindeki solunum merkezlerinin bozukluğundan kaynaklanır, beyin kaslara nefes alma komutunu uyurken iletemez.
- Bileşik uyku apnesi Tıkayıcı ve merkezi uyku apnelerinin karışımı bir durumdur.
Bebeklerde Uyku Apnesi Görülür mü?
Evet, bebeklerde hatta yenidoğan bebeklerde uyku apnesi görülür. Bebeğin uykusunda nefes alamadığı da olur. Böyle bir durumla karşılaşıldığında hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Bebeklerde görülen uyku apnesi türü ise genellikle merkezi uyku apnesidir ve genellikle zamanla geçer. Bir yaşından sonraki çocuklarda ise genellikle tıkayıcı uyku apnesi görülmektedir.
Bebeklerdeki Uyku Apnesinin Nedeni Nedir?
Bebeklerde görülen uyku apnesinin birden fazla nedeni olabilir. Bunlardan bazıları şöyle:
-
Gelişmemiş Merkezi Sinir Sistemi
Yeni doğanların ve bazı bebeklerin merkezi sinir sistemlerinin henüz tam olarak gelişmemiş olabilir. Bu durumda uykuda nefes almayı unutabilirler.
-
Bademcik – Geniz Eti
Bebeklerde uyku apnesine neden olan en yaygın sebep, bademcik ve geniz eti büyümesidir. Bebeklerde operasyon genellikle tercih edilmez ve çocuk doktoruna KBB uzmanı eşlik ederek çözüm sunar.
-
Alerji
Bebeklerde ve erken çocukluk döneminde alerji ve bunun sonucunda da nefes alma problemleri sıklıkla görülebilir. Alerjinin sebebi öğrenilir ve gerekli tedavi sağlanırsa uyku kalitesi artar.
-
Anatomik Bozukluklar
Bebeğin ağız, burun ve çenesinde anatomik bozukluk varsa yine uyku apnesi oluşabilir. Böyle doğumsal kusurlar, nefes almayı özellikle de uykuda nefes almayı güçleştirebilir.
-
Prematüre Uyku Apnesi
Zamanından erken doğan bebeklerde uyku apnesi, sıklıkla görülür. Merkezi sinir sistemi henüz gelişmediği için bebek uykusunda nefes almayı unutur.
-
Diğer Nedenler
Solunum hastalıkları, reflü, vücut kimyasında kalsiyum ve glukoz seviyelerindeki dengesizlikler, kalp-kan damarlarındaki sorunlar ve fazla kilo da diğer sebepler arasında gösterilebilir.
-
Down Sendromu
Down Sendromlu bebeklerde, üst solunum yollarının yapısı nedeniyle uyku apnesi görülme ihtimali yüksektir. Araştırmalar Down Sendromlu bebeklerin yarısından fazlasında tıkayıcı uyku apnesi olduğunu göstermektedir.
Bebeğiniz Uykusunda Horluyorsa Ne Yapmalısınız?
Çocuklarda ve bebeklerde horlama görülür. Horlamak, sadece yetişkinlere has bir durum değildir. Ancak horlama, uyku apnesine işaret edebilir. Bebekte horlama varsa bir çocuk doktoruna görünmek gerekir. Bu durumu, izleyin ve detaylı olarak çocuk doktoruna gittiğinizde mutlaka belirtin. Hatta uykusunda video da çekebilirsiniz. Horlamasını, yorulmasına bağlamayın. Çocuk hastalıkları uzmanı, gerekli görürse sizi, bir KBB uzmanına yönlendirecektir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi geniz eti veya bademcik varsa bu uyku apnesinin nedeni olabilir. Bu nedenle önce Kulak Burun Boğaz uzmanına görünmeli. Uyku sırasında kalp atımı, beyin fonksiyonları, solunum durumu gibi konu başlıklarında da bir inceleme yapılması istenebilir.
Uyku Apnesinin Bebeklere Etkisi Nedir?
Çocuğun uyku sırasında nefesi duruyor ise kan oksijen seviyesinde azalmaya neden olabilir. Bu da uykuda salgılanan büyüme hormonunun salgılanmasına engel olabilir. Bunun sonucunda da gelişim problemleri ortaya çıkabilir. Özetle; nefes durmalarının varlığı, kan oksijen seviyesini düşürür. Çocuğun sağlıklı gelişimine engel olabilir.
Bebeklerde Horlamanın Nedeni Uyku Apnesi mi?
Horlama bir semptomdur. Üst solunum yolu enfeksiyonu döneminde horlama görülmesi çok doğaldır. Ancak bunun dışında kronik olarak devam eden horlama ya da gürültülü nefes alma varsa mutlaka önce çocuk doktoruna ve onun yönlendirmesiyle daha sonra KBB uzmanına başvurmak gerekir.
Yapılan araştırmalar, ülkemizde her 100 çocuktan birinde uyku apnesi olduğunu gösteriyor. Uyku apnesi, yetişkinlerde, erkeklerde daha fazla görülse de çocuklar söz konusu olduğunda kız ve erkek çocuklarda eşit oranda görülüyor. Geniz eti dokusu ve bademciklerin çocukların boyutlarına göre büyüme hızı, 3-5 yaş arasında artıyor. Dolayısıyla 3-5 yaş arasında hırıltılı horlama daha fazla görülebilir. Burada uykuda nefes alabilme oranı önemli. Çok ileri seviyede ise çocuğun gelişimine olumsuz etki edebilir.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar