Bebeğin hem gelişimi için hem de mutlu olması için beslenme ve uyku çok önemli. İlk altı ay anne sütü ve sonrasında hekim önerisi ile ek gıda bebek beslenmesinin anahtarıyken ayına göre uyku düzenine özen göstermek, uyku arkadaşı ve uyku ritüeli konularına dikkat etmek de uykusu için önemli. Peki, ya bebeğin yatağı nasıl olmalı? Bebek yatağı seçiminde nelere dikkat etmeli ve bebekler nasıl yatakta rahat uyur sorularına yanıt arıyoruz…
Bebeğin Yatağı Yumuşak mı Sert mi Olmalı?
Pek çok anne baba adayı bebek yatak seçimi yaparken sert-yumuşak konusunda kafa karışıklığı yaşar. Genellikle minicik bebeğin yumuşacık pamuk gibi bir yatakta yatması gerektiği düşünülür. Oysa bebeklerin yatağı, çok yumuşak olmamalı. Çünkü çok yumuşak bir yüzey, bebeğin yatağın içine gömülmesine neden olur. Bu da hem omurgasını desteklemez ve rahatsız hissetmesine sebep olur hem de yüz üstü yattığında nefes alamamasına yol açabilir.
Bebek Yatağındaki Kumaşların Seçimi
Nevresimi, döşeği, battaniyesi ve diğer yatak tekstili kumaşları tamamen pamuk malzemeden üretilmiş olmalı. Terletmeyen kumaş, sentetik olmayan kumaş dokusu bebek için çok önemli. Aksi halde terler, rahatsız hisseder. Ayrıca bebeğin yattığı zeminde çarşaf çok düz bir şekilde hiç kat yapmadan yerleşmiş olmalı. Çarşafı döşeğin altına iyice sıkıştırılmalı.
Bebek Nevresimleri Nasıl Yıkanmalı?
Bebek nevresimleri parfümlü deterjanlar ve yumuşatıcılarla yıkanmamalı. Çünkü yoğun parfüm kokusu, henüz dış dünyaya alışmayan çalışan bebeği çok rahatsız eder. Bebeklere özel deterjan kullanımına en az ilk altı ay dikkat etmeli. Çünkü sıradan deterjanlar alerjik reaksiyonları tetikleyerek bebeğin burnunun tıkanmasına da neden olabilirler. Ayrıca çamaşır sepeti ve makinede yıkanma konusunda da yetişkinlerle bebeğin çamaşırları ayrı tutulmalı.
En İyi Bebek Yatağı Hangisi?
Bebek yatağı deyince döşek ve karyola ayrımını yapmak gerek.
1.Bebek Yatağı Çeşitleri
Bebek yatağı konusunda aşağıdaki maddeleri dikkate almak gerek:
- Doğru ölçüde olmalı
- Doğru malzemede olmalı
- Esnek olmalı ama çok yumuşak ve elastik olmamalı
- Çok ağır olmamalı
- Çok sert olmamalı ama düz bir zemin sunmalı
Şimdi önce popüler döşek malzemelerinden bahsedelim:
- Visko Yatak
Vücudun şeklini alır ve tüm vücudu eşit olarak destekler. Ancak bu vücudu kavrama işi omuriliği desteklemeyebilir. Bu nedenle visko yatakları üç yaşından sonra yani kemikler biraz daha oturunca kullanmak daha doğru olabilir.
- Lateks Yatak
Çok doğal bir malzemedir. Kauçuk ağacı gibi bitkilerin sütlü ağaç özü kullanılarak hazırlanan lateks yataklar, konforlu ve doğal olsa da alerjik reaksiyona sebep olabiliyor.
- Elyaf Yatak
Elyaf, son derece sentetik bir malzeme. Vücudu destekleme konusunda da çok iyi sayılmaz ama alerjik durumlar için de en iyi seçeneklerden biri.
- Sünger Yatak
Farklı süngerlerin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Burada süngerin kalitesi çok önemli. Sünger, düşük kalitede olduğunda incelir. Bu durumda da bebeğin vücudunu desteklemez.
2.Karyola Seçimi
Karyola seçiminde park yatak, beşik, karyola, baza gibi seçenekler var. Yenidoğan bebek için beşikler en doğru seçim. İlk dört aydan sonra park yatak tercih edilebilir. 2 yaşından sonra da kendi karyolasına ya da yatak-bazasına geçebilir. Karyola seçiminde aşağıdaki noktalara dikkat edilmeli.
- Keskin köşeler olmamalı
- Sivri köşeler olmamalı
- Boya kalitesi yüksek olmalı ve sentetik değil doğal boyalar kullanılmış olmalı
- Parmaklıklar arasında 6cm’den fazla genişlik olmamalı. Büyük boşluklara bebeğin kafası veya vücudunu sıkışmasına neden olabilir.
Bebek Yatağının Odadaki Yeri
Bebeğin yatağını nereye koyacağınıza karar vermek de zordur. Bu konuda aşağıdaki noktalara dikkat edebilirsiniz:
- Bebek yatağı için pencere kenarı uygun olmaz. Çünkü hem pervaslardan rüzgar sızabilir hem de bebek cama ulaşabilir, açık haldeyken tehlikeli kazalar için bu konum önerilmez.
- Kapı ağzı da uygun olmaz. Giriş çıkışlar, evdeki gürültü doğrudan bebeğe gelir. Hava akımından doğrudan etkilenebilir. Kapıya çarpma, tırmanma gibi tehlikeli durumlara da yol açabilir. Bu arada bebek uyku kulaklığı ile bebeğin dış seslerden etkilenmesini önleyebilirsiniz.
- Perde gibi başına boynuna dolayabileceği kumaşların yanıbaşı da uygun olmaz.
- Hemen yanındaki duvarda başına düşebilecek çerçeve-resim olmamalı
- Başını çarpabileceği raf gibi şeyler de olmamalı
- Yataktan düşme olasılığına karşı zeminde halı olmalı
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar