Yenidoğan bebekler, anneleriyle doğuştan gelen çok doğal bir iletişime sahipler. Bu nedenle anne ile bebek arasında daha anne karnında başlayan karşılıklı iletişimin benzeri baba ile bebek arasında pek söz konusu olmuyor. Peki, yenidoğan bebekle babası arasındaki ilişki nasıl gelişir ve bebek, annesi gibi babasını da sesinden, kokusundan tanır mı? Babaların çok merak ettiği yenidoğan bebekle baba iletişimi konusuna biraz bakalım…
Baba ve Yenidoğan İlişkisi Nasıl Güçlenir?
Çocuklar, çok değerli. Onların duygu ve düşünce dünyasında önemli olmak, sevilmek anne ve babalar için paha biçilemez bir şey. Bu nedenle henüz doğdukları andan itibaren onlarla güçlü bir bağ kurmayı önemsiyoruz. Bu bağ, bazen anne-bebek iletişiminde olduğu gibi zaten doğuştan geliyor ve tamamen içgüdüselken bazen geliştirilmesi gereken bir yapıya sahip. Baba ve bebeğin ilişkisi de biraz böyle. Babanın ilgisi, dikkati, sevgisi ile gelişiyor. Peki, babalar bebekleriyle iletişim kurmak için neler yapmalı, birkaçını sıralayalım…
- Bebeği beslemek
Bebeğin biberonla besleneceği zamanlarda babalar, beslenmeye dahil olabilirler. Bu şekilde bebekle tensel temas kurabilir, göz teması kurabilirler.
Biberon Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler makalesine de bakın!
- Bebeği uyutmak
Bebeği beşiğine yatırmak, sallamak gibi onu uykuya hazırlayan sürece dahil olmak da baba ile bebek arasında iletişim kurulması için mükemmeldir. Babaların Bebek Nasıl Uyutulur? makalemize de göz gezdirmesinde fayda olabilir!
- Bebekle konuşmak
Yenidoğan bebekler genellikle göz teması kurmakta zorlanır. Söylenenleri de anlamaz. Ama sesleri ayırt ederler. Bebeğinizle sakin ve keyifli bir ses tonuyla konuşarak onunla iletişim kurabilirsiniz.
Bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak neden önemli!
Beslenme, bebeğin gazının çıkarılması, uyku bebek için çok önemli. Hatta yenidoğanın hayatında önemli olanlar, sadece bunlar. Öyleyse bu ihtiyaçları karşılamak, onunla iletişime geçmenin en doğal yolu olmalı. Bu nedenle bebeği beslemek, masaj yaparak gazını çıkarmak, altını değiştirmek, uyutmak gibi ihtiyaçları karşılamaya dahil olun. “Bunlar anne işi” önyargısından kurtulun.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar