Doğumdan sonra anneler farklı sebeplerden dolayı kısa süre de olsa bebeklerinden ayrı kalabilirler. Özellikle doğum izninin 4 ay olduğu ülkemizde, anneler, bebekleri henüz yaklaşık 2-3 aylıkken işe dönmek durumunda kalabiliyorlar. Peki, bu durumda bebekler anne sütünden mahrum mu kalacak?
Göğüs Pompalarından Yararlanın/ Bebeğinizi Anne Sütünden Mahrum Bırakmayın!
Hem anne sütünün kesilmemesi için hem de bebeğin ilk altı ay boyunca temel besini olan anne sütünü alabilmesi için düzenli ve devamlı olarak süt sağmak gerekiyor. Bunun için ihtiyacınız olanları şöyle listeleyebiliriz:
- Süt sağmak için göğüs pompası
- Sütleri saklamak için süt saklama poşetleri veya anne sütü saklama şişeleri
Sütü sağdığınız ve anne sütü saklama poşetine ya da kabına koydunuz. Ardından dondurucuya attınız. Peki, dondurulmuş anne sütü nasıl çözülmeli? Uygun anne sütü saklama koşullarını dikkate alarak depoladığınız sütünüzü en ideal çözdürme ve ılıtma yöntemiyle bebeğinizin kullanımına sunmalısınız. Bu işi sizin yerinize bakıcı, yardımcı ya da büyük anneler yapacaksa onlara da detaylı ve doğru bilgi vermelisiniz.
Donmuş anne sütü nasıl çözdürülmeli ve anne sütü nasıl ısıtılmalı?
- Donmuş anne sütünü çözdürmek veya sıcaklığını arttırmak için bir kaseyi sıcak veya ılık su ile doldurun ve içine donmuş anne sütü olan poşet/şişeyi oturtun.
- Anne sütü ılıtmak için sütü kesinlikle ateş üzerine koymayın ya da kaynatmayın. Kaynatma işlemi sütün içindeki besinlere zarar verecektir.
- Donmuş anne sütü, çözünürken sütün üstünde kaymak ve süt katmanları oluşabilir. Sıcaklığı test edilmeden önce anne sütü hafif dairesel hareketlerle karıştırılarak sıcaklığın homojen yayılması sağlanmalıdır.
- Hafifçe karıştırma, sütteki kaymağın dağılmasını sağlayacaktır.
- Sütü hızla çalkalama yapmama konusuna özen gösterin, bu anne sütündeki canlı bileşenlere zarar verebilir.
- Anne sütünü ısıtmak için mikrodalga fırın kullanmayın.
Çözdürülmüş anne sütü nasıl korunmalı?
Bu konuda iki net kural var. Bunlara çok dikkat edin.
- Önceden dondurulmuş süt çözüldükten sonra buzdolabında 24 saate kadar korunabilir.
- Anne sütü tekrar dondurulmamalıdır!
Anne Sütü Neden Kötü Kokar?
Çok nadir durumlarda anne sütleri kötü kokabilir. Özenle sütünü sağan ve donduran bazı anneler sütlerinin bozulduğunu düşünerek üzüntüye kapılabilirler. Sütünüzün yüksek lipaz içermesinden dolayı bu durumla karşılaşabilirsiniz. Lipaz düzeyine bağlı olarak aynı kokuyu anne sütü buzdolabında soğutulduktan sonra da duyabilirsiniz. Eklemek gerekir ki lipaz kaynaklı anne sütündeki kötü koku, çok sık rastlanan bir durum değildir. Buna ek olarak sizin için hazırladığımız “Sütüm kokuyor, ne yapmaliyim?“ yazımızı inceleyebilirsiniz.
Anne Sütünün Bozulup Bozulmadığı Nasıl Anlaşılır?
Anne sütünün bozulup bozulmadığını anlamak için küçük bir miktarını kaynatıp, kesilip kesilmediğini kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz.
Ayrıca dönemsel olarak annelerin yediklerine bağlı olarak da sütlerinin tadı kokusu değişebilir. Bu endişelenmenizi gerektirecek bir durum değildir. Eğer bebeğiniz bu sütü içiyorsa hiç müdahale etmeyin. Fakat bebeğiniz bu kokulu sütü içmekte zorlanıyorsa, sütünüzü bebeğinize verdiğiniz farklı gıdalara da karıştırabilirsiniz.
Lansinoh® Anne Sütü Saklama Poşetleri
En güvenli ve sağlıklı şekilde anne sütü nasıl saklanır sorusuna yanıt arayan Lansinoh, anne sütünü gönül rahatlığı ile bebeğinize verebilmek için Lansinoh® Anne Sütü Saklama Poşetlerini tasarlamıştır. Sütünüzü güvenle saklamak için tasarlanan saklama poşetleri, BPA ve BPS içermeyen anne sütü saklamaya uygun polietilenden üretilmiştir. Medikal ölçüde sterilizasyon güvenliğine de sahiptir. Sütün içine hava kaçmasını, dökülmeyi ve sızıntıyı önleyen çift kilit sistemi bulunan poşetler, destekli tabanı sayesinde buzdolabında dik ya da yatay saklayabilirsiniz. Üzerinde yer alan etiket sayesinde tarih ve ismi de kolaylıkla not edebilirsiniz.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar