Bebeğinizi emzirmeye başlarken vermeniz gereken en önemli kararlardan biri sütünüzü sağmak için nasıl bir göğüs pompası seçeceğinizdir. Piyasada farklı özelliklere sahip birçok göğüs pompası bulunmaktadır; biz Lansinoh olarak, bu kararı olabildiğince erken verebilmeniz için bu pompaların özelliklerini aşağıda sizlere sunuyoruz.
Göğüs pompanızı seçerken ilk vermeniz gereken karar, elle çalışan, manuel bir model mi yoksa elektrikli/pilli bir model mi istediğinizdir. Bunun için ne sıklıkta süt sağacağınızı, pompayı ne kadar süre kullanacağınızı ve süt sağmak için ne kadar zamanınız olduğunu dikkate almak gerekir.
Manuel Göğüs Pompaları
Manuel göğüs pompası, bebeklerini düzenli olarak emziren, nadiren sütlerini sağmaya ihtiyaç duyan anneler için idealdir. Genellikle hafif, küçük, pratiktirler ve dışarıya çıkıldığında çantada kolayca taşınabilirler. Tabi ki bu tarz pompaların elektrik kaynağı bulma ve gürültü gibi dertleri de bulunmamaktadır. Bu pompaların çoğu sessiz çalışır. Bazı kadınlar manuel pompaları kullanırken bileklerinin çabuk yorulduğunu bildirdiğinden, sağma kolunun ergonomik olarak tasarlandığı bir model seçilmelidir. Kendinizi en iyi hissettiğiniz ritmi belirlemeniz biraz zaman alabilir. Ancak, bu ritmi biraz deneyerek bulabilirsiniz. 2 fazlı teknolojiye sahip manuel göğüs pompalarına bir göz atabilirsiniz. Bu pompalarla bebeğinizin doğal emiş ritmi gibi sağımdan önce sütünüzün daha kolay gelmesi için bir “uyarı fazı” bulnmaktadır. Bu fazda hızlı ama düşük vakumlu çekimler gerçekleştirebilir, sütünüz gelmeye başladıktan sonra “sağım fazı”na geçip, sütünüzü boşaltmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca kullanacağınız pompanın süt toplama şişesinde sütünüzü saklayabilmeli, ihtiyacınız olduğunda bu şişeyi bebeğinizi beslemek için biberon olarak da kullanabilmelisiniz.
Elektrikli Göğüs Pompaları
Bebeği özel bakımda bulunan ya da işe başlayan anneler gibi düzenli süt sağması gereken anneler için elektrikli pompalar tercih edilebilir. Ayrıca zamanınız çok sınırlı ise, manuel pompalardan çok daha çabuk süt sağan bu modeller sizin için daha efektif olabilir. Sağım stili ve vakum gücü ayarlanabilen modelleri inceleyebilirsiniz. Böylelikle, bebeğinizin emiş stiline ve gücüne en çok benzeyen emme şeklini ayarlayabilirsiniz. Ayrıca “uyarı fazı” ve “sağım fazı” olmak üzere iki aşamalı model tercih etmek daha efektif bir sağım gerçekleştirmeniz için yararlı olacaktır. Bazı elektrikli göğüs pompaları size pille çalıştırılma kolaylığı da sunar, böylece elektriğe ihtiyaç duymadan da sütünüzü sağabilirsiniz. Piyasada biberon ile uyumlu pompalar da bulunmaktadır, sütünüzü biberonun içine sağabilir, onu saklayabilir ve bebeğinizi sağılmış anne sütüyle beslemek için bu biberonu kullanabilirsiniz.
Tekli ya da Çiftli Elektrikli Göğüs Pompaları
Tüm anneler bebeklerini emzirirken zamanın ne kadar değerli olduğunu bilirler. Çiftli elektrikli pompalar iki göğsünüzden de aynı miktarda sütü yarı zamanda sağabilmenizi sağlar. Çift sağma seansı nda iki göğsü de boşaltmak 10 dakikada tamamlanabilirken, tekli pompalarda bu işlem 20 ila 30 dakika alabilmektedir. Çiftli pompaların anneler için bir diğer avantajı ise her iki göğsü aynı anda sağmanın prolaktin salımını ve süt üretimini tekli pompalara göre daha fazla artırdığı bilinmektedir, yani çiftli sağım yapmak vücuduna ikiz bebek emziriyormuş etkisi yaparak daha fazla süt üretmenizi sağlayacaktır.
Ayrıca bir sağma sütyeni de kullanabilirsiniz, bu durumda sağım sırasında iki eliniz de boşta kalacaktır ve bu sebeple cep telefonunuzu ya da bilgisayarınızı rahatlıkla kullanabilecek ya da diğer işlerinizi rahatça halledebileceksiniz. İkizleriniz varsa, doğumdan sonra emzirmeye geç başladıysanız ve bebeğinizden ayrı kalmak durumunda kalıyorsanız çift sağımlı pompalar sizin için daha uygun olacaktır.
Bebeğini emzirirken aynı anda diğer göğsünden de süt sağmak isteyen anneler için tekli elektrikli göğüs pompası idealdir. Ayrıca çiftli elektrikli pompalara göre daha ucuzdur ve bir çoğu dışarıya çıktığınızda daha kolay taşınabilir.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar