Hamilelik, güzel ve görece uzun bir süreç. Ebeveynlerin yaşamında yaklaşık bir yıla yakın bir evreyi kapsayan bu süreçte, heyecan da var kaygı da. Bebeğin büyümek, annenin de değişime ayak uydurmak üzere emek verdiği bu yolculukta sürece tanıklık etmek, gereken kontrolleri sağlamak, sağlıklı beslenmek, stresten uzak bir mental yaklaşımı benimsemek ve yeterince uyuyup yeterince hareket etmek anneye düşen görevler. 15 haftalık gebelik ise, sürecin güzel bir parçası. Hamile kaldıktan sonra 14 haftayı geride bırakmış olmak, yeni bir evreye girmek güzel ve heyecan verici. Peki, 15 haftalık gebelikte neler oluyor, ne gibi değişimler yaşanıyor?
15 Haftalık Hamilelikte Neler Oluyor?
Geldiğiniz evrede 15 haftalık bebek kaç aylık oluyor ya da 15 haftalık bebeğin hareketleri hissedilir mi gibi sorularla karşı karşıya kalabilirsiniz. Okumak, araştırma yapmak ve hekiminizden bilgi almak, sizi süreç boyunca bilgilendirebilir. 15 haftalık gebelik, hem anne hem de bebek için bazı değişimleri beraberinde getirir. Önce 15 haftalık bebek anne karnında ne durumdadır sorusuna yanıt verelim. Ardından 15 haftalık hamilelikte annede ne gibi değişiklikler oluyor bakalım. İlk cevap aradığımız soru; 15 haftalık gebelik kaç aylık?
15 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?
15 haftalık gebelik, süreç olarak 4 aylık şeklinde tanımlanır. Yani 15 haftalık hamilelik kaç aylık oluyor sorusuna 4 aylık cevabı net olarak verilir.
15 Haftalık Bebek Görüntüsü
Bebeğiniz 15. haftasında nasıl görünüyor? Onu çok ama çok merak ediyorsunuz değil mi? Kime benzeyecek, gözleri ne renk olacak gibi sorular aklınızın bir köşesinde heyecan verici bir biçimde kendini hatırlatıyor olmalı. Elbette bu soruların yanıtlarını öğrenmeye daha çok var ama bebeğiniz anne karnında 15. haftadan itibaren iyice bebek görünümü alır. Artık kolları, bacakları, elleri, parmakları, ayakları, başı, kulakları, burnu daha belirgindir. Cinsel oranı da öyle. Pozisyon olarak müsade edersen net bir şekilde cinsiyeti anlaşılabilir. 15 haftalık gebelik ultrason görüntüleri de onunla ilgili çok daha fazla fikir vericidir. Hatta görüntüleme sırasında ellerini, ayaklarını hareket ettirir. 15 haftalık gebelik cinsiyet ultrason görüntüleri ise yukarıda da dediğimiz gibi cinsel organları görebilmeye izin verir. Bakalım, 15 haftalık bebek nasıl görünüyor?
Bebeğinizin derisi bu haftalarda incedir ve yağlı dokusu zayıftır. Bu nedenle hala miniktir. Portakal kadar iri bir hale gelmiş olan bebek, 10 cm boyutuna yakındır. 15 haftalık bebek anne karnında 50 gram ile 70 gram arasında bir ağırlığa sahiptir. Kemiklerde sertleşme ya da kemikleşme devam eder. Kulakları biraz fazla yukarıdadır ve oluşumunu tamamlamaktadır. 15 haftalık anne karnındaki bebeklerde yüz kasları gelişimi henüz başlamıştır. Hatta bazı yüz hareketleri de yapabilir. Bu haftanın en güzel değişimlerinden biri ise tat alma duyusunun gelişimidir. Bebeğiniz uyanık olduğu anlarda sürekli hareket etmektedir.
15 Haftada Cinsiyet Belli Olur mu?
15 haftalık gebelik cinsiyet konusu, ebeveynler için önemli bir başlıktır. On beşinci haftada bebeğin cinsiyeti belli olur. Daha doğrusu bebeğin cinsel organları, ultrasonda görüntülemek için yeterince gelişmiştir ve belirgindir. Ancak bebeğin ultrason görüntülemesi esnasındaki duruşu, cinsiyetin anlaşılmasına engel olabilir. Bebeğin cinsiyetini belirlemek için 20. haftaya kadar beklemek normaldir.
15 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
15 haftalık gebelikte annedeki fiziksel değişiklikler de önemlidir. Anne, kendisini artık tam bir hamilelik süreci içinde hisseder ve görüntüler. Karnı büyümüştür. Bebek, anne karnında büyümektedir. Anne artık gebelik elbisesi de denilen hamile kıyafetlerini giyebilir. Peki, daha detaylı olarak bakarsak 15 haftalık hamilelikte annede ne gibi değişiklikler olur? 15 haftalık gebelik görüntüsü ile başlayalım.
-
15 Haftalık Gebelik Görüntüsü
15 haftalık gebelik görüntüsü, bebeğin büyümesiyle birlikte anne karnının da belirgin hale gelmiş halidir. Alt karın büyümüş ve annenin hamileliği dışarıdan anlaşılabilir durumdadır.
-
15 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir mi?
Gebeliğin en heyecan verici anlarını sıralarsak hamile olduğunuzu öğrendiğiniz an, ilk ultrasonda kalp atışı duyulduğu an, bebeğin hareketlerini hissettiğiniz an gibi bir sıralama yapabiliriz. 15 haftalık bebek hareketleri maalesef pek hissedilmez. Bebeğin karnınızda hareket ettiğini hissetmeniz için biraz daha beklemeniz gerekebilir. Özetle; 15 haftalık gebelikte bebek hareketleri hissedilir mi sorusunun cevabı “hayır”.
-
15 Haftalık Gebelikte Hissedilenler
Anne adayı, sürece vücudunu hazırlarken bazı ağrılar ya da sancılar hissedebilir. Sonuçta büyüyen karın değişen yeni kaslar, yeni sinirler demek. Örneğin 15 haftalık gebelikte bel ağrısı, çok yaygın bir şikayettir. Doğuma yaklaştıkça bel ağrıları artar. Doğumdan bir süre sonra da geçer. Bel ağrıları hafifletmek için hekime sormadan ağrı kesici ilaçlar almamalısınız. Düz ve rahat ayakkabı tercihi yapmanız da önemli.
-
Diş Eti Kanaması
Gebeliğin bu ikinci trimester evresi itibari ile cilt sorunları ve diş eti sorunları artabilir. Dişlerinizi fazla macun kullanmadan düzenli olarak fırçalamak süreci daha kolay atlatmanıza yardım eder. Artan diş eti kanaması için bir diş hekimine de başvurabilirsiniz. C vitaminince zengin beslenmek diş eti kanaması şikayetini azaltabilir.
15 Haftalık Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler
Anneler için her evrede bebeğin sağlığı için endişelenmek normaldir. Aslında bu endişe, sizi hayatınız boyunca devam edecek olan ebeveynliğe de hazırlar. 15 haftalık bebek düşer mi gibi korkularınızın olması da normaldir. Bebeğin düşmesi gibi endişelere ancak uzman hekim, muayene ile yanıt verebilir. Kanama olması halinde, şiddetli ağrı hissetmeniz halinde mutlaka vakit kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına muayene olmalısınız. 15 haftalık gebelikte kasık ağrısı normaldir. Gelişen büyüyen karın hafif ağrılara neden olabilir. Bunun yanında şiddetli ağrılarda hekime danışmak gerekir.
Anne Karnında 15 Haftalık Bebek Nasıl Beslenir?
15 haftalık gebelikte bebek anneden beslenir. Bebeklerin anne karnında beslenmesi için iki ayrı kanal söz konusudur. Bunlardan ilki göbek kordonudur. Kordon, oksijen ve besin taşır. Annenin yeterince oksijen alması, tansiyon problemi yaşamaması, iyi beslenmesi bu nedenle çok önemlidir.
15 haftalık gebelikte beslenme konusunu kontrol altına almanız önemli. Herhangi bir besini değil de bebeğe ve size güç verecek nitelikli besinleri tercih etmelisiniz. Sebzeler, meyveler, işlenmemiş et, balık, bol su içmek ve ev yoğurdu beslenmenizin olmazsa olmazlarıdır. Kuru meyveler, çiğ fındık, ceviz içi, çiğ badem gibi ürünler de atıştırmalıklarınız olabilir.
Anne karnındaki bebek için beslenmenizin en önemli aşamalarından biri bol su içmektir. Günde 10 – 12 bardak su içmek, size de iyi gelir. Bel ve kasık ağrılarını azaltır. Bu nedenle su içmeyi size hatırlatacak bir uygulama indirebilir ya da bir matara edinebilirsiniz.
Hayatınızın en özel anlarını yaşadığınız bu dönem çok kıymetli. Dinlenerek, stresi azaltacak zihin egzersizleri yaparak ve iyi beslenerek keyifli bir hamilelik süreci geçirmenizi diliyoruz.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar