Anne rahminde gelişen bebeğin büyüme süreci, ebeveynler için yaşamın yeniden anlam kazanması ve daha önce hiç deneyimlemedikleri duyguların yaşanması demektir. Bebek gelişirken annede de bazı değişiklikler olur. Hem bebek hem de anne, süreci heyecan verici bir dönüşüm içinde tamamlamaya çalışır. Ebeveynler için gebeliğin hafta hafta takibi, eğitici ve faydalıdır. Çünkü her yeni haftaya girildiğinde hem bebek hem de anne için yeni gelişmeler söz konusu olur. Peki, gebeliğin 9. haftasında anneyi ve bebeği neler bekliyor? Dokuz haftalık gebelik görüntüsü, dokuz haftalık gebelik belirtileri ve ultrason görüntüleri üzerinden bu yeni haftada neler yaşanacağını özetleyelim.
9 haftalık Gebelik Görüntüsü
Hamileliğin her haftasında annede bazı fiziksel değişimler gözlenir. Ancak bu değişimlerin gözlenir şekilde net olup olmaması kişiden kişiye değişir. “böyle bir belirti varmış, bende neden yok” diye düşünmek doğru olmaz. Belirtilerin şiddeti ve kendi gösterme süresi, kişiden kişiye değişiklik gösterir. 9 haftalık gebelik görüntüsü de buna dahildir. Peki, anne 9 haftalık hamilelikte nasıl görünür?
Annenin karnı dikkatli bakıldığında fark edilir. Ancak kaban, mont gibi giysiler varken hale fark edilir düzeyde değildir. Aslında dışarıdan bakanlar için annenin hamile olduğunu anlamak çok kolay sayılmaz. Çok net bir hamilelik görünümü söz konusu olmaz. Annenin saçları canlı ve parlak görünebilir. Hafif tüylenme sorunu yaşıyor ya da yoğun sivilcelerden muzdarip olabilir.
9 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?
Hafta hafta gebelik takibinde her bir haftanın kaçıncı aya denk geldiği de merak ediliyor. Gebelik haftası hesaplaması yapılırken gebeliğin başlangıcı olarak kadının son adet tarihi dikkate alınır. Buna göre 9. haftasındaki bir hamile kadının iki ayı doldurmuş üçüncü aya girmiş olduğunu söyleyebiliriz.
9 Haftalık Gebelik Belirtileri
Yukarıda da açıkladığımız gibi gebelik belirtileri ortak olsa da bunların görülme oranı, şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterir. Gebeliğin dokuzuncu haftasındaki belirtiler genel bir yaklaşımla aşağıdaki gibi özetlenebilir.
-
Hormonların Yoğun Etkisi
Gözle gözlenir belirtilere neden olan bir ana belirti olarak Beta-HCG hormonunun yoğunluğu dikkate alabiliriz. Çünkü gebeliğin dokuzuncu haftasında Beta-HCG hormonu maksimum düzeye ulaşmıştır. Bu hormonun etkisiyle kokulara karşı aşırı duyarlılık gelişebilir.
-
Sabah Bulantıları
Her anne adayında aynı şiddette olmayan ve başlama ya da bitiş süresi de kişiden kişiye göre değişebilen sabah bulantıları için gebeliğin 9. haftası, yoğun bir dönemdir.
-
Kusma ve Bulantı
Bulantıların neden olduğu kusma hali gözlenir. Özellikle sabah bulantıları sonucunda kusma söz konusu olur. Ayrıca ağızda hoş olmayan rahatsız edici bir tat etkisi de söz konusu olabilir.
-
Baş Dönmesi ve Baş Ağrısı
Gebeliğin bu evresinde baş ağrısı, baş dönmesi şikayetleri yaygındır. Baş dönmesi özellikle aniden ayağa kalkıldığında hissedilir.
-
Ciltte Leke ve Sivilceler
Cildin çeşitli bölgelerinde en çok da iç bacak, üreme organı ve meme ucu çevresinde hamilelik lekeleri olarak adlandırılan koyulaşmalar görülebilir.
-
Vajinal Akıntı
Beyazımsı renge sahip ve kokusuz vajinal akıntı, gebeliğin ilk üç ayı boyunca gözlenir. Dokuz haftalık hamilelikte de vajinal akıntı görülebilir.
-
Sık Değişen Ruh Hali
Ruh halinde sık sık değişiklikler yaşanması da bu dönemin normal kabul edilen bir belirtisidir. Sık sık ruhsal değişiklikler yaşayan anne adayı, davranışlarında fevri ve gergin olabilir.
-
Sık İdrara Çıkma
Sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissetme hali önceki haftalardan başlamıştı. Bu hafta ve hatta gebelik süresince sık idrara çıkma devam edecektir. Büyüyen rahim idrar kesesine baskı yaptığı için sürekli idrara çıkma isteği uyandıracaktır.
-
Gaz ve Şişkinlik
Anne adayı sürekli gaz şikayeti yaşayabilir ya da sindirim sistemi sorunları olabilir. Bazen kabızlık da görülür. Hafif yürüyüşlerle ve sindirimi kolay besin tercihi ile rahatlayabilir.
-
Meme Ağrısı ve Memelerde Büyüme
Gebeliğin dokuzuncu haftasında memelerde büyüme devam eder. Bunun bir sonucu olarak da meme ağrısı hissedilir. Daha rahat sütyen tercihi ile rahatlayabilirsiniz.
-
Kasık Ağrısı
Büyüyen bebek kasıklarda ağrıya neden olur. Sürekli adet sancısı hissediyor gibi olmak biraz zorlayıcı. Gebelikte kasık ağrısı, uzanmak, bol su içmek ve hafif yürüyüş gibi aktiviteler ile rahatlatılabilir.
9 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir?
Dokuz haftalık bebek nerede duruyor sorusunun yanıtı elbette rahimdir. Ancak rahimdeki tüplerde konumlamanın bu evrede çoktan bittiğini de belirtmek gerek. Bu dönemde bebek, rahim içi boşlukta yer alır. Burada büyümeye devam eder.
9 Haftalık Bebek Kaç mm Olur?
Dokuz haftalık bebeğin boyutunu orta boy bir çileğe benzetebiliriz. 9 haftalık bebeğin kilosu 2 / 3 gram gibi ifade edilir. Baştan popya olan uzunluğu ise 2 ile 2,5 cm aralığındadır.
9 Haftalık Bebek Hareket Eder mi?
Öncelikle 9. haftanın sonunda embriyonik dönem sona erer. Bundan sonra fetal dönem başlar. Anne karnındaki 9 haftalık bebek hareket eder. Ancak anne, bu hareketleri hissedemez. Zaten bebeğin hareketleri de çok güçlü değildir.
9 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüsü
Dokuz haftalık gebelik ultrason görüntüsü, önemlidir. Çünkü son adet tarihini unutan kadınlar için bebeğin gerçek haftasını hesaplamaya yardım eder. Burada bebeğin baş – popo mesafesi ölçülerek gebelik süresi saptanır. 9 haftalık gebelik ultrason görüntüsünde bebek artık fasulyeden daha iridir. El, baş, ayak gibi gövdeden çıkan uzuvlar da daha belirgindir. Ayrıca minik siyah noktacıklar şeklinde olan gözleri fark edilir. 9 haftalık bebeğin cinsel organları oluşmuştur. Ancak onları ultrason ile fark etmek çok zordur.
9 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir Mi?
Anne karnında dokuz haftalık olan bebekte kaslar da oluşmuştur. Bu da bebeğin ellerini, kol ve bacaklarını hareket ettirebilmesine neden olur. Ayrıca dokuzuncu haftada beyin ve sinir sistemi arasında bağlantı kurulduğundan hareket ettirme deneyimleri başlar. Buna rağmen anne, hareketleri hissetmez.
9 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Dokuz haftalık hamilelikte annedeki değişiklikleri açıklamak için yüzde 50 daha fazla kan hacmine değinmek gerekir. Annenin bağışıklığı ve bebeğin gelişimi için gerekli olan bu artan kan hacmi, annede bazı fiziksel değişikliklere de neden olur. Karın hafifçe büyür ama dışarıdan fark edilmesi zordur. Bel kalınlaşır ve ciltte lekeler, sivilceler ya da kararma görülebilir.
Gebelikte sekiz haftayı geride bıraktığınız bu dönemde beslenmenize dikkat etmeniz önemli. Bol su içmeniz, gerektiği kadar dinlenmeniz ve yürüyüşe çıkmanız hem ruh halinize hem de fiziksel olarak rahatlamaya yardım edecektir. Kanama, vajinal akıntıda kötü koku, idrarda çıktığınızda acı hissi gibi durumlar söz konusu olduğunda mutlaka sağlık uzmanına danışmalısınız.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar