Hamilelikte 8 hafta, 2 ayı geride bırakmak demek. Hafta hafta gebelik takibinde sekizinci hafta başlarken anne ve onun karnındaki bebek için de değişimin hızlandığı bir döneme geçilir. Hamilelik belirtilerinin çok daha yoğun bir şekilde hissedildiği sekizinci hafta başladığında heyecan da artar. Ultrason izlemlerinde bebeğin daha belirgin bir görünüme ulaştığı, annenin karnının büyümeye başladığı gebeliğin sekizinci haftası, yeni bir sürecin adımlarından biri. Peki, hamileliğin sekizinci haftasında neler yaşanır ya da 8 haftalık gebelik belirtileri nelerdir?
8 Haftalık Gebelik Görüntüsü
Anne adayları için bebeğin rahimde büyümesiyle birlikte fiziksel ve ruhsal bir değişim süreci de başlar. Her evrede kendisindeki farklılığı gözlemleyen anne adayı için bu süreç, heyecan vericidir. Gebeliğin her haftasında annenin vücudunda bazı değişiklikler söz konusu olur. Zira, gebeliğin tek belirtisi büyüyen bir karın değildir. Peki, hamileliğin sekizinci haftasında annenin görünümü nasıldır ya da ne gibi değişiklikler gözlenir? 8 haftalık gebelik görüntüsü, hafifçe büyüyen karın ile özetlenebilir. Her anne adayında kişinin fiziksel özelliklerine bağlı olarak farklılık göstermekle birlikte karında hafif bir büyüme gözlenir. Büyüyen karına ciltteki değişim de eşlik edebilir. Sivilcelerin yoğunlaşması, tüylerin artması gibi değişiklikler gözlenebilir. Bazı anne adaylarında cilt kuruluğu artabilir.
8 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
8 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Sekizinci haftada annede ne gibi değişiklikler olduğu da çok merak ediliyor. Doğuma hazırlanan anne için de fiziksel ve ruhsal değişiklikler söz konusudur. Bunlardan ilki rahim ağzı tıkacı oluşumudur. Bu tıkaç, bebeğin anne karnında güvenli bir şekilde büyümesini tamamlaması için gebeliğin erken döneminde gelişir ve 8. haftada tamamlanır. Bir diğer değişiklik ise idrara çıkma sıklığının daha da artmış olmasıdır. Çünkü rahim, mesaneye baskı yapar ve sürekli idrara çıkma isteği uyandırır. Anne adayının cildi de değişime ayak uydurmaya çalışır. bu nedenle ciltte sivilcelenme yaygın bir belirtidir. Kaşıntı ve bazen de kuru cilt tepkisi görülebilir. Tüm bunlar hormonların çalışma düzeninden kaynaklıdır ve zamanla azalarak geçer. Gebeliğin sekizinci haftasında olan anne adayında kanlanma ya da lekelenme görülebilir. Lekelenme bu dönemde yaygın görülen ve normal kabul edilen bir durumdur. Ancak yine de lekelenme gördüğünüzde doktorunuza başvurmanız önerilir. Sekizinci haftada annedeki değişikliklerden biri de önceki haftalarda da görülen yorgunluk hissinin artışıdır. Ancak 8. hafta itibariyle bu yorgunluk hissine şişkinlik ve hassasiyet de eklenir. Baş ağrısı da yaygın bir değişikliktir. Anne adayının beli kalınlaşır.
8 Haftalık Gebelik Belirtileri
Gebelik sürecinde her hafta farklı belirtiler ve farklı değişiklikler yaşanır. Anne, süreci adım adım deneyimlerken kendisindeki değişime de tanıklık eder. Her haftanın belirtileri birbirinden farklıdır. Ancak gebelik belirtileri, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Herkes aynı şiddette veya aynı belirtileri göstermez. 8 haftalık gebelik belirtileri ise genel bir yaklaşımla aşağıdaki gibi özetlenebilir:
-
Baş Dönmesi
Kan basıncı ve değişen hormon hareketliliği ile ilintili olarak baş ağrısı yaygın bir belirtidir. Pek çok anne adayında 7,8,9 hafta evrelerinde baş ağrısı şikayeti gözlenir.
-
İştah Artışı
Gebeliğin İlk 5 haftası iştah kaybı yaşanabilirken altıncı haftadan sonra durum değişebilir. Özellikle sekizinci gebelik haftasından itibaren iştah artabilir. Daha önce sevilmeyen ya da çok tercih edilmeyen besinlere ilgi de ortaya çıkabilir.
-
Aşerme
Gebeliğin en önemli belirtilerinden biri olarak aşerme de sekizinci haftadan itibaren gözlenir. Aslında aşerme, iştah artışı ile açıklanabilir. Annede hormonların da etkisiyle iştah artar ve vücut gereksinim duyduğu besinler için anneyi yemeye teşvik eder.
-
Mide Bulantısı
İştah artmış, aşerme başlamış olsa da mide bulantısı hala tam olarak anneyi terk etmemiştir. Pek çok kadında sekizinci haftada da bulantı devam eder.
-
Vajinal Akıntı
Gebeliğin sekizinci haftasında vajinal akıntı görülebilir. Bu, yaygın bir gebelik belirtisidir. Kokusuz ve açık renkli vajinal akıntının nedeni ise bebeğin vajina duvarına yaptığı baskı ile açıklanabilir.
8 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri
8 haftalık gebelik görüntüsünde fasulye tanesinden biraz daha iri olan bebeğin önceki döneme göre çok daha fazla şekillendiği bir görünüm söz konusudur. Bedeni ve uzuvları daha belirgindir. Sekiz haftalık gebelik görüntüsünde bacaklar, kollar, baş ve gövde nettir. Eller perdelidir ve bebeğin göz kapakları da oluşmuştur. 8 haftalık gebelik ultrason görüntülerine baktığımızda bebeğin belirgin bir boyuta ulaştığı fark edilir. Ayrıca bebeğin hareketleri de görüntülemede fark edilebilir. 8 haftalık bebek ultrasongrafisinde henüz hala ufacık bir fetüs görünümü vardır. Ancak aslında bebeğin iç organları gelişimini sürdürüyordur. Bebeğin kalp atışları da duyulabilir. Bunlara ek olarak bebeğin üreme organları da şekillenmeye başlamıştır. Ancak ultrasonda fark etmek için erkendir. Özetle; 8. haftada bebeğin görüntüsü hala küçük bir fetüs şeklindedir ve önceki haftalara göre daha belirgindir.
8 Haftalık Bebek Kaç mm Olur?
Bu dönemde annenin plasentası, rahim duvarıyla birleşme evresindedir. Bebek ise 1,5-2 cm uzunluğuna ulaşmıştır. Bebeğin başı ile poposu arasındaki mesafe ölçüldüğünde 1,5 – 2 cm gibi bir ölçü alınır. Anne karnındaki 8 haftalık bebeğin kilosu ise ortalama olarak 1 gramdır.
8 haftalık ikiz gebelik görüntüsü de çok merak ediliyor. Aslında ikiz gebeliklerde bu dönemde iki ayrı kese gözlenir. Bu keseler birbirine yakın durur. Kese içinde minik fasulye tanesi şeklinde bebekler görünür.
8 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?
8 hafta 2 aya denk gelir. Dolayısıyla 8 haftalık gebelikle ikinci ayı doldurduğunuzu söyleyebiliriz. Ancak gebeliğin tam günü bilinmediği için son adet tarihi esas alınır.
8 Haftalık Gebelikte Beslenme
Sekizinci hafta itibariyle annede iştah artar. Ancak bazen bulantılar da bu duruma eşlik ederek bir yeme isteği bir bulantı tepkisi şeklinde de süreç devam edebilir. Buna rağmen anne adayının beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Peki, sekiz haftalık gebelikte beslenme nasıl olmalıdır?
Gebeliğin sekizinci haftasında beslenme konusunda dengeli ve sağlıklı bir planla ilerlemek önemlidir. Yüksek karbonhidrat, şeker, asitli içecekler gibi sağlık için olumsuz tercihlerden kaçınmak gerekir. Bunun yanında günlük sebze, meyve, protein, karbonhidrat dengesi bir uzmana danışarak kurulmalıdır. Özel bir alerji reaksiyonu söz konusu değil ise peynir, ev yoğurdu, kırmızı et, balık, yeşil sebzeler, mevsim meyveleri dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Ayrıca bol bol su içmek de hem beslenme dengesi hem de ağrıların rahatlatılması için önerilir. Sağlıklı gebelik için beslenmenin önemi bilinmeli ve bu konuda bilgi edinmek üzere sağlık uzmanından destek alınmalıdır.
Sağlıklı bir gebelik, hatıralarınızda huzur dolu anılar bırakan bir hamilelik için kendinize iyi bakmanız, stresten uzak kalmanız ve sağlıklı beslenmeniz dileğiyle…
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar