Bir bebeğin yaşama dahil olma süreci, gebeliğin fark edilmesi ile birlikte başlar. Gebeliğin tespitinden sonra haftalık takipler, sürecin sağlıklı ve kontrollü ilerlemesi için önemlidir. Ayrıca özellikle beklenen gebeliklerde hafta hafta takip, anne ve babaya da heyecan verir. Hamileliğin takibinde her hafta, yeni bir dönem demektir ve anne karnındaki bebeğin gelişimini izlemek muhteşemdir. Hafta hafta gebelik takibinde yedinci hafta, bazı değişikliklerin yaşandığı özel bir dönemin başlangıcıdır. Peki, 7 haftalık gebelikte belirtiler nelerdir, annede ne gibi değişiklikler olur ve 7 haftalık bebek nasıl görünür? Yedi haftalık gebelik hakkında merak edilenleri yanıtladık. İşte cevaplar…
7 Haftalık Gebelik Belirtileri
Eşsiz duygular ve daha önce hiç hissetmediğiniz bir heyecanla gebelik devam ediyor. Altı haftayı geride bıraktınız bile. Artık hamileliğin yedinci haftasındasınız ve belirtiler de bunu doğruluyor. Peki, bebeğin oluşumu için çok önemli detayların gözlendiği bu dönemde neler olur ve yedi haftalık gebelik belirtileri nelerdir? 7 haftalık gebelik belirtileri için madde madde bir liste hazırladık; işte o belirtiler.
-
Halsizlik ve Uyku İsteği
Hamilelerin sürekli uyumak istediklerini duymuşsunuzdur. Hatta uyuyakalma hali de yaygındır. Yedinci hafta, yükselen hormonlar ve bebeğin gelişimi ile annenin yorulduğu bir haftadır. Bu haftada annedeki en önemli belirti, aşırı yorgunluk ve uyku isteğidir. Sürekli şekerleme yapmak isteyebilirsiniz. Uykunuzu kaçırmak için kahve gibi kafeinli içecekler yerine meyvelerin çok daha iyi bir seçenek olduğunu ekleyelim. Hamilelikte uyku durumu oldukça normaldir.
-
Bulantılar Artar
Yedi haftalık hamilelik belirtilerinden biri de yoğun bulantıdır. Evet, beşinci hafta başlayan bulantıların şiddeti artabilir. Çoğu zaman büyük bir iştahla oturduğunuz sofradan aynı hızla kalkabilirsiniz. Çünkü yükselen hormonlar, iştah dengenizi bozar. Ancak bu da geçicidir ve zamanla hafifleyecektir. Her kadında söz konusu bulantı belirtilerinin sıklığı ve yoğunluğu farklıdır. Kraker yemek, ani hareket etmemek, yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durmak gibi çözümler size iyi gelebilir.
-
Koku Hassasiyeti
Anne adayında koku hassasiyeti beşinci haftadan itibaren başlar. Ancak kendini süper güçleri olan bir kahraman gibi hissedeceği seviyeye yedinci haftada gelir. Hemen her kokuyu alır ve yoğun bir şekilde koku alma hissi yaşar. Bu his, bazen bulantıları da tetikler. Bazen de iştahsızlığa neden olur. Koku hassasiyeti de ilerleyen günlerde azalarak geçer.
-
Hazımsızlık ve Gaz
Yemek yemekte zorlandığınız gibi yemek sonrasında da biraz rahatsız hissedebilirsiniz. Çünkü hazımsızlık bu haftalarda yoğun hissedilir. Yine her anne adayında aynı seviyede olan bir belirti değildir. Yemek sonrası hafif yürüyüş ve hızlı yemek yerine ağırdan almak iyi gelebilir.
-
Kasık Ağrıları
Adet döneminde hissedilen kasık ağrısına benzer bir ağrıyı sürekli olarak yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni rahmin büyümesi ve kasıklara baskı yapmasıdır. Hamilelikte kasık ağrısı için sıcak su torbası kullanmak ve bitki çayı içmek önerilmez. Ağrıların şiddeti konusunda doktorunuza başvurmalısınız.
-
Sık İdrara Çıkma
Rahmin büyümesi ve bununla beraber böbreklerin de öncekinden daha hızlı çalışmaya başlaması, başka değişikliklere de neden olur. Hemen her anne adayında idrara çıkma sıklığı artar. Bu bir süre daha hatta doğuma kadar devam eder.
Belirtiler kişiye göre değişir. Bu belirtilere bakarak hamileliği belirlemek doğru olmaz. Eğer henüz bir test yapılmadıysa mutlaka kanda Beta HCG testi yapılması gerekir. Ayrıca olası dış gebelik durumu için de bir hekime görünmek şarttır.
-
Sıvı İhtiyacı Artar
Sık idrara çıkma, bulantı ve hazımsızlık gibi belirtilerin sonucunda vücudun su ihtiyacı artar. Çay, kahve, meyve sularından ziyade su içmek etkili bir çözüm sunar. Anne adayının günlük su tüketimine dikkat etmesi gerekir. Artan su ihtiyacı karşılandıkça kasık ağrıları da hafifler.
-
Artan Tükürük Salgısı
Anne adayı bu haftalarda ağzında çok daha fazla tükürük salgısı hisseder. Bu da bulantıları tetikler. Artan tükürük salgısı dişlerin hızlı çürümesine de neden olabileceği için sık diş fırçalamak önemlidir.
7 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebeliğin yedinci haftasında annedeki değişiklikler, fiziksel ve ruhsal boyutta gözlenir. Anne adayı, kendini sürekli yorgun hissedebilir. Bunun yanında karnında büyüme başlar. Bel ve sırt ağrısı şikayeti, şişkinlik, gaz sancısı, kasık ağrısı gibi şikayetleri olabilir. Bu fiziksel şikayetlerin de etkisiyle ruhsal olarak da yorgun hissedebilir. Hafif tüylenme, artan sivilceler de yaygın şikayetlerdir. Memelerde büyüme ise gözle görülür derecededir.
7 Aylık Hamilelikte Kasık Ağrısı
Yedi aylık hamilelikte kasık ağrısı şikayeti çok yaygındır. Aslında ikinci haftadan itibaren başlayan kasık ağrıları, gebelik süresince devam eder. Bununla birlikte ağrıların yoğunlaştığı dönem yedinci haftadan itibaren başlar. Rahim büyürken ve bebek de irileşirken bu ağrıların olması doğaldır. Dinlenmek, bol su içmek ağrı şikayetini hafifletebilir. Bazen de dış gebelik ve düşük nedeniyle şiddetli ağrı söz konusu olabilir. Bu nedenle sürekli hekim kontrolü altında olmak, ağrının şiddeti fazla ise özellikle bir uzmana görünmek önemlidir.
7 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri
7 haftalık gebelik ultrason görüntülerinde bebek daha belirgin bir şekilde incelenebilir. Amniyotik sıvı ile dolu olan gebelik kesesinin içinde yaşayan bebeğin boyutları da ölçülebilir. Daha önce kesenin boyutu ölçülürken artık bebeğin baş ve popo uzunluğu ölçülebilir. Hatta baş çevresi de ölçülür. Yedi haftalık gebelikte bebek önceki haftalara göre çok daha fazla büyümüş ve şekillenmiştir. Özellikle bebeğin yüzü daha belirgin hale gelmiştir.
Ultrasonda 7 haftalık gebelik izlemi yapılırken bebeğin kalp atışı da dinlenir. Kadın doğum uzmanı, özellikle bebeğin kalp atış hızını takip eder ve not alır. Peki, 7 haftalık gebelikte kalp atışı duyulmazsa ne olur? Burada hekimin takibi çok önemlidir ve size vereceği yanıta göre ilerlemeniz gerekir.
7 Haftalık Gebelik Kesesi Kaç mm Olur?
Yedinci haftada bebek, adeta tam bir fasulye tanesi kadardır. Onun içinde bulunduğu gebelik kesesi ise 12 ile 13 mm arasında boyutlara sahiptir. Kesenin boyutu ölçülür ancak esas dikkat edilen kısım, bebeğin vücut ölçüleri ve fiziksel görüntüsüdür.
7 Haftalık Gebelik Görüntüsü
Yedi haftalık gebelikte annenin fiziksel görüntüsü, eskiye oranla biraz değişmiştir. Ancak hala çok kesin bir görünüş değişikliği olmayabilir. Başka bir deyişle dışardan bakan her göz, kişinin gebe olduğunu anlamaz. Karın büyümesi, kişiden kişiye değişir ancak çok belirgin değildir. Hafif tüylenme, özellikle göbek ve göğüs çevresinde gözlenebilir. Karın çizgisinin netleşmesi, el ve ayaklarda hafif şişkin bir görünüm de söz konusu olabilir.
7 Haftalık Anne Karnı Büyüklüğü
Yedinci haftada anne karnı bir parça büyür. Ancak bu büyüme için bir oran veya ölçü vermek doğru olmaz. Çünkü karındaki büyüme kişiye göre değişir. Bazı gebelerde fark edilir bir büyüme varken bazılarında hiç fark edilmeyebilir.
7 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?
Hamileliğin hafta hafta takibi, sürecin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi için önemlidir. 7 haftalık hamilelik 1 ay üç haftaya denk gelir. Bu durumda gebeliğin yaklaşık 2 aylık olduğunu söylemek mümkündür.
Yedi aylık gebelik döneminde yaşadığınız tüm hassasiyetin zamanla hafiflediğini ve doğumdan sonra yerini bambaşka bir telaşa bırakacağını bilmeniz, size yardımcı olabilir. Bu süreçte mümkünse sık sık uzanın, dinlenin. Stres veren ortamlardan ve içeriklerden uzak durun. Beslenme konusunda özenli davranın ve bol su için. Hayatınıza muhteşem güzellikler katacak olan bebeğinize hafta hafta yaklaşıyorsunuz, keyfini çıkarın 🙂
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar