Ebeveynler için bebeklerin uyku düzeni ya da bebeklerin uzun süre uyuması, gerçekten her anlamda çok önemli 🙂 Bebeğin uyku düzeni, onun gelişimi için önemli ama göz ardı edemeyiz ki; uzun süre belki bir kaç saat kesintisiz uyuyan bebek, ebeveynlerin kendine zaman ayırması, belki de uyuması için mutluluğun reçetesi gibidir. Her anne&baba, bebeğini yatırdığında en az 1 – 2 saat uyusun ister. Ancak bebekler, içinde bulundukları ayın getirdiği bir fiziksel ve bilişsel gelişim içindeyken genellikle de buna uyumlu bir uyku düzeni yaşarlar. Öyleyse bebeğinizin ayına göre uyku ihtiyacını ve uyku düzeni bilerek bu konuya yaklaşmanız önemli! Peki, konumuz olan 7 aylık bebekler için uyku düzeni nasıldır?
7 – 9 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıldır?
Altıncı aydan sonra bebekler, geceleri çok daha uzun süre uyumaya başlar. Gündüz uykusunu da 3 kez yaparlar. Gündüz uykuları arasında 3 saat ya da 4 saat uyanık kalabilir. Bu düzen, olağan iken bu süreden az uyku, emerek uykuya dalma, sallayarak uyutma ve sık sık uyanma gibi durumlar, endişe verici olabiliyor. Biraz bunlardan bahsedelim…
1. Yedi Aylık Bebeği Uyuturken Bunlara Dikkat Edin!
Bebekleri uyuturken bilerek ya da bilmeyerek yaptığımız yanlışlar var. Bebeklerin kendi başına uyumayı öğrenmesi, daha uzun süre ve yeterli uyuması için dikkat etmemiz gerekenleri şöyle listeleyebiliriz:
-
Hareketlerini engellemeyin!
Yatak içinde hareket etmek istiyorsa izin verin. Bir süre sonra duracaktır. Mayışıp uykuya dalacaktır. Onu sınırlamanızın nedenini anlamayacağı için bu engelleme onu, huzursuz edebilir.
-
Üzerini Örtmeyin!
Uyku tulumu kullanın. Bebeğin üzerini örtmek, örtünün ya da yorganın onun hareketlerini engelleyerek uyanmasına neden olur.
-
Uyku Rutini Geliştirin!
Uykuya dalması için önceden ılık bir banyo yaptırmak, uyurken yanında bekleyip masal okumak, sizin sesinizi duyarak rahatlaması için ninni söylemek, saçlarını ve başını okşamak gibi rahatlatıcı eylemler bebeğin uykuya dalmayı öğrenmesine yardım edebilir.
-
Tek Başına Uyumayı Öğrenmesi İçin Mükemmel Dönem: 7 – 9 Ay
Altıncı aydan sonra ayrılık kaygılarının başladığı görülür. Yatırıp odadan çıktığınızda bundan rahatsız olabilir. Severek rahatlatarak yanından ayrılın. İlk zamanlar yanında bekleyerek uykuya dalmasını sağlayın. Ancak bunun ileriye taşınan bir alışkanlık haline gelmemesi için yavaş yavaş odayı terk ederek uykuya dalmayı öğrenmesini sağlayın. Siz, yanında yokken de güvende hissetmeli.
2. Uyku Düzeni Geliştirin!
Bebeğinizi hep aynı saatte aynı ritüelle uyutmanız; onun vücut saatinin bu zaman dilimlerini hatırlamasına yardım eder. Bu nedenle 7-9 ay arasında gündüz iki ya da üç kere uyuduğunu ve her bir uyku arasında 4 saat uyanık kaldığını bilerek ona bir uyku düzeni sağlayın.
3. Emzirerek Uyutmayın / Sallayarak Uyutmayın!
Emzirerek ya da sallayarak uyutmak, bebeğin hızlıca uyuması için en iyi çözüm gibi görünür. Bir an önce uyusun diye bu klasik yöntemler uygulanır ancak zaman içinde söz konusu yöntemler, en çok ebeveynleri yorar. Bu nedenle erken dönemde başlayan emzirerek ya da ayakta sallayarak uyutma alışkanlığını altıncı aydan sonra terk etmek üzere kararlı davranın. Peki, emerek uyuyan bebeğin alışkanlığını nasıl değiştireceksiniz?
Sallanarak Emerek Uyuyan Bebeklerde Uyku Eğitimi
Ayakta sallayarak bebek uyutmak, salıncakta ya da beşikte sallayarak uyutmak çok yaygın bir davranış. Diğer yandan emzirerek uyutmak da çok sık yapılıyor.
Emzirerek uyutma alışkanlığı 0-3 ay arasında başlıyor. Bu erken dönemde emerken uyuya kalan bebek, zamanla uyumak için emme eylemini istiyor. Bunu, uykuya dalmak için bir geçiş ritüeli gibi görüyor. Ancak zamanla gece defalarca kez sizi uyandırması, gece beslenmesi yapması oldukça rahatsız olabilir. Emme eylemi ile uykuyu birleştirmemeli. Burada açlık değil alışkanlığın söz konusu olduğunu bilmek önemli. Peki, emerek uyuyan 7 aylık bebeğin bu alışkanlığını nasıl yeneceğiz?
Çözüm: emme – uyku bağlantısını kesmek!
Bunu, yumuşak geçişlerle yapın. Örneğin emzirin ama uyumasını beklemeden memeden ayırın ve hafif mayıştığında yatırın. Giderek mayışmaya henüz başlamışken ve daha sonra emzirmeden yarım saat sonra yani ayıkken yatırın.
Beslenirken Uyumak / Uykuda Beslenmek
Bebekler emme refleksi ile ve beslenme ile uyku arasında bir bağ kuruyorlar. Bu, aslında yeni doğan döneminde onları besleyerek uyutmamızdan kaynaklanıyor. Elbette o dönemde beslenmeleri, emmeleri ve bu sırada uykuya dalmaları normal. Ancak ileriki dönemlere hatta 2 yaş, 3 yaş evresine bu alışkanlığı taşımak, bebeğin uykusunun sağlıksız olmasına ve ebeveynlerin de zorlanmasına neden oluyor. Ayrıca bu şekilde midesi doluyken uyuması reflü için de olumsuz bir tabloya neden olabiliyor. Doğrusu, bu alışkanlığı yavaş yavaş uzaklaştırmak, yarım saat önceden besleyip uyutmak ve biberon kullanıyorsak gaz yapmayan biberonları tercih etmek.
Yedi Aylık Bebek Uyku Düzeni Hakkında Merak Edilenler
Şimdi, sıkça merak edilen sorulara yanıt vererek konuyu biraz daha detaylandıralım…
-
7 aylık bebeğe neden masal okumalıyım?
Son dönemde bebeklere masal okumak çok popüler ama pek çok anne -baba da bunun gereksiz olduğunu düşünüyor. Eğer siz de “yedi aylık bebekler uyku öncesinde okunan kitabı nasıl anlayabilir ki” diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Kitap okumanız sizin sesinizi dinlemesi hoşuna gidecek ve onu rahatlatacağı için iyi gelebilir.
-
7 aylık bebek tek başına uyuyabilir mi?
6 aydan itibaren odasında tek başına uyumaya alışabilir. Burada, ona nasıl bir düzen sunduğunuzun ve ne kadar sabırlı olduğunuzun önemi var. Biraz mayışında odadan çıkarak onu, odasında tek başına uyumaya alıştırabilirsiniz.
-
Bebeklerde ağlatmadan uyku eğitimi mümkün mü?
Bebekler, dönem dönem uykuya direnebilir. Bunun birden fazla nedeni var. Siz, uyuması için ısrar ettikçe o da aksini istedikçe bu iş, bir inatlaşmaya dönüşür ve elbette ağlar. Onu rahatlatmak, farklı şeylerle oyalamak ve yumuşak bir şekilde bebeği uykuya geçişe ikna etmek önemli. Uykuya dalmayı öğrenmesi için uyku arkadaşı, ninni, kitap okumak, okşayıp sevme, uygun ortamı sağlama gibi yöntemler işe yarayabilir.
-
Bebeğin neden uyumak istemiyor?
Uyku saati geldi de geçiyor ama o, hala uyumuyor mu? Karnı aç olabilir, gazı olabilir, kakasını yapamadığı için sıkıntı yaşıyor olabilir, burnu tıkalı olabilir, çok yorgun olduğu için huysuzlanıyor ve huysuzlandıkça da uyuyamıyor olabilir. Belki de bunların hiç biri. Sadece uyumak istemiyor veya uykuya dalmayı beceremiyor. Ona bir uyku ritüeli oluşturun ve uykuya dalmayı öğrenmesi için yardımcı olun.
-
Bebeğim neden uzun süre uyumuyor / bebeğim neden hemen uyanıyor?
Siz, işlerinizi yapabilmek, dinlenmek, sosyalleşmek için onun uyuduğu saatleri dört gözle bekliyorsunuz ama o, on beş ya da yirmi dakika sonra uyanıyor 🙂 Bazen “ uyusa da bir fincan kahve içip dergi okusam” diyorsunuz ama siz, daha kahveyi bile fincana koymadan o, uyanıyor…Bu senaryolar tanıdık mı geldi? Bebeğinizi neyin uyandırdığını bulmalısınız. Belki üzerine örttüğünüz örtü, belki gürültü, belki odadaki ışık…
Gürültüden rahatsız olan bebekler için Bebek Uyku Kulaklığı Nedir başlıklı makalemize de bakın!
Metin, resim, ses veya diğer formatlar da dahil olmak üzere lansinoh.com.tr web sitesinde bulunan tüm içerikler yalnızca bilgi amaçlı oluşturulmuştur. İçeriğin profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Tıbbi bir durumla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü sorunuz için daima doktorunuzun veya diğer nitelikli sağlık uzmanlarının tavsiyelerine başvurun. Web sitesinde okunulan bir makale ile profesyonel tıbbi tavsiyeleri asla göz ardı etmeyin veya aramayı geciktirmeyin.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar