
7 aylık bebek gelişimi için en belirleyici özelliklerden birisi, bebeğin fiziksel olarak bağımsızlaşmaya başlamasıdır. Bu dönemde bebeklerin emeklemeye başlaması görülebilir. Aynı zamanda kendi başlarına tutunarak ayakta durmayı da başarabilirler. Bu yeni gelişmeler bebeğin bağımsız bir şekilde hareket etmesini ve keşif yapmasını kolaylaştırır.
Gelişim basamaklarından beslenme için de bazı yenilikler söz konusudur. İlk ay için besinleri deneyimleyen bebekler için birkaç ürünle hazırlanmış yeni tarifler 7 aylık bebek beslenmesi içerisine eklenebilir. 7 aylık bebek ek gıda süreci daha keyifli bir hale gelir. Hala anne sütü aldığı düşünüldüğünde bebekler bu ayda ek gıdayı doymak için değil, deneyimlemek için ihtiyaç duyarlar. Bu sebeple miktar olarak fazla olmasa da bebeğin farklı deneyimler edinmesini sağlamak amacıyla günde iki defa ek gıda alması sağlanabilir.
7 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi Nasıldır?
Fiziksel gelişim denilince akla ilk önce boy ve kilo değerleri gelir. Kız bebekler için 7 aylık bebek boy kilo değerleri 61-73 cm ve 5.7-9.8kg aralığında gözlemlenebilir. Bu değerler erkek bebekler için de yaklaşık; 63-75 cm ve 5.9-10.1 kg aralığında olabilir. Değerlerin genetik faktörler tarafından da belirlendiğini unutmamak gerekir.
Fiziksel gelişimi destekleyen faktörlerden birisi de bebek uyku düzeni denebilir. 7 aylık bebek uykusu saatleri diğer aylara göre daha düzenli olabilir. Özellikle gece uykusunu daha verimli ve bölünmeden gerçekleştirebilir. 12 saatlik uyku 7 aylık bebeklerde genel olarak yeterlidir. 7 aylık bebek uyku düzeni bu şekilde özetlenebilir.
7 Aylık Bebek Zihinsel Gelişimi Nasıldır?
Yedi aylık bebek zihinsel gelişimi diğer aylarda olduğu gibi hızla ilerler. Bağımsızlaşmanın başlamasıyla keşif alanı artan bebekler yedinci ayda daha bilinçli davranışlar sergileyebilir. Özellikle sesleri taklit etme çabası belirgin bir şekilde gözlemlenebilir. Bebeklerin duygusal tepkileri fark etmesini gözlemlemek de mümkündür. Üzgün ve mutlu surat ifadelerini ayırabilirler. Bu açılardan çok daha aktif bir etkileşim sağlamak da mümkün olur.
7 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
Ek gıda sürecinin başlamasıyla bebeğin ellerini kullanmak konusunda daha istekli olduğu gözlemlenebilir. Tam anlamıyla olmasa da sofrada beslenmek için kendi çabasını ortaya koyabilir. Aynı zamanda bir yerden destek alarak ayakta kalabilir. bunların dışında elleriyle gel hareketi gibi basit komutları gerçekleştirebilir. Alkış yapması da muhtemel davranışlar arasındadır. Bu davranışlar göz önünde bulundurularak 7 aylık bebek oyuncak seçimi yapıldığında pekiştirme sağlanabilir. Örneğin dikkatini çekecek renk ve seslerdeki oyuncaklar bebekten uzak bir konuma yerleştirilerek o noktaya ilerlemesi de sağlanabilir. Ellerini aktif kullanacağı şekilde oyunlar da bebeğin ilgisini çekebilir.
7 Aylık Bebek Aşı ve Kontroller
Yedi aylık bebeklerin boy ve kilo ölçümleri yapılmalıdır. Gelişimsel olarak beklenen ilerlemelerin sağlandığı bir hekim tarafından kontrol edilmelidir. Bebek Aşı takvimi içerisine yer alıyorsa var ise gereken uygulamalar yetkili kişiler tarafından yapılmalıdır. Bebeklerin ilk bir yıl içinde periyodik kontrollerinin sağlanması oldukça önemlidir.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar