Bir insanın dünyaya gelme süreci, onu dünyaya getiren için büyük bir heyecan ve öğrenme yolculuğudur. Bu yolculuğun ilk adımları da ilk haftalarda başlar. 6 haftalık gebelik de sürecin önemli bir bölümüdür. İlk 6 haftada anne karnında neler olur, 6 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir gibi sorular, anne adaylarını meraklandırır. Çok özel olan bu yolculukta size yol gösterecek bilgileri derledik. Altı haftalık gebelik belirtileri, ultrason görüntüsü, yapılması tavsiye edilenler ve daha fazlası için okumaya devam edin:)
6 Haftalık Gebelik Belirtileri
Gebelik başlangıcından itibaren her haftasında farklı belirtilerin söz konusu olduğu, doğal ve heyecan verici bir süreç. Son adet tarihine göre gebeliğin 6. haftasında yeni değişiklikler ve yeni bir heyecan sizi bekliyor. Peki, 6 haftalık gebelik belirtileri nelerdir?
-
Kokulara Karşı Hassasiyet
Altı haftalık gebelik belirtileri, koku duyarlılığı ve mide hassasiyeti ile kendini gösterir. Anne adayı, yemeklere karşı biraz isteksiz olabilir. Bunun nedeni koku hassasiyetidir. Ancak geçici bir durumdur. Bu nedenle beslenme kaygısı yaşamanıza hiç gerek yok. Koku hassasiyeti, bazı anne adaylarında çok yüksek iken bazılarında neredeyse hissedilmez. Bu durumun şiddeti, kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
-
Bulantı ve Kusmada Artış
Gebeliğin 5. haftası itibari ile gebelik hormonunda hızlı bir yükselme başlar. Gebelik hormonunun hızlı yükselmesi de altıncı hafta itibariyle bulantı ve kusmaya da neden olabilir. Bu da zamanla azalarak geçecektir. Bulantı şikayetini hafifletmek için bulunduğunuz yerden aniden kalkmamak, kraker yemek, çok yağlı ve çok şerbetli gıdalardan kaçınmak önerilebilir. Ayrıca bulunduğunuz ortamın havasının temiz olması da şikayetlerinizi hafifletebilir.
-
Meme Hassasiyeti
Gebelikte meme hassasiyeti yaygın ve doğal bir belirtidir. Altıncı hafta itibariyle meme hassasiyeti hafif de olsa hissedilebilir. Memede şişkinlik ya da hassasiyet söz konusu olur. Ayrıca memelerin öncesine oranla irileştiği fark edilir.
-
Fiziksel Değişiklikler
Anne adayı için süreç yeni başlamış olsa da gebelikte meydana gelen fiziksel değişiklikler 6. haftada gerçekleşmeye başlayabilir. Örneğin meme ucunda bulunan kahverengi kısımlar kararır ve genişler. Karın çizgisi belirginleşmeye başlar. Nadiren görülse de hafif bir tüylenme artışı olabilir. Bunlar için de endişeye gerek yok çünkü doğum sonrasında dökülmeye başlayacaktır.
-
Psikolojik Değişiklikler
Gebelik, anne için büyük bir hormon değişimi sürecidir. Hormonların aktif olması da duyguları etkiler. Daha kaygılı, stresli, gergin ve hassas hissetmek doğaldır. Aksine kaygılı bir kişiliği olmasına karşın çok rahat hisseden anne adayları da gözlenir. Psikolojik değişimin en yoğun hissedildiği dönemlerden biri de altıncı haftadır.
6 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri
6 haftalık gebelik ultrason görüntüleri de çok merak ediliyor. Son yıllarda sağlık kurumlarında ultrasonagrafi ile görüntülemeye kolay erişim olması, ebeveynlerin görüntüleme için erken dönemden itibaren heyecan duymalarına neden oluyor. Gebeliğin ilk tespiti gebelik testi kitleri ile yapılabilir ve kan testi ile kesinleşir, ilerleyen dönemde ise anne adayının ultrason ile kontrolleri sağlanıyor. Altıncı haftasına gelen bebekte de ultrason teknolojisi ile görüntü almak mümkün. Bir tıbbi görüntüleme tekniği olan ultrasonografi, birçok hastalığın teşhisinde kullanıldığı gibi gebelikte bebeğin izlenmesi için de çok işlevsel. Ultrason ile görüntülemede ses dalgalarından yararlanılır. Karın da bu bakımdan en elverişli bölgedir. Genellikle pelvik adı verilen karın üstünden ultrason ile bakılır. Ancak hekim, özellikle karın duvarının kalın olduğu durumlarda vajinal ultrasonografiyi de uygun görebilir. Bunda da hiç bir sorun yoktur.
6 haftalık gebelik ultrason görüntüsünde yaklaşık 2 cm boyutunda bir embriyo ile onun içinde bulunduğu kese görünür. Altıncı haftadan itibaren boyun, kafa, kollar ve bacaklar ile gövde genel olarak seçilebilir. Adeta bir fasulye tanesi görünümündeki bebekte uzuvlar hafifçe fark edilir.
Beyin dokusu, kulak taslağı, göz taslağı, omurga çizgisi de detaylı bir hekim analizi ile görülebilir durumdadır.
Hafta hafta gebelik takibinde bebeğin kalp atışı dinlemesi önemlidir. Bazen kalp atışı farklı nedenlerle duyulmayabilir. Genellikle 6 haftalık bebek kalp atışı duyulmazsa bir sonraki kontrol beklenir. Ancak burada hekimin yanıtı dikkate alınmalıdır. 6 haftalık gebelik kalp atışı konusunda hekimin yaklaşımına göre bir plan yapılır.
6 Haftalık Gebelik Kesesi Görüntüsü
Bebek altıncı haftasına girdiğinde kalp atışları duyulur. Bebek bu dönemde bilindiği üzere bir kese içindedir. Kese de ultrason ile görüntüleme yapıldığında fark edilir. Bu dönemde 6 haftalık gebelik kesesi kaç mm olmalı, sorusunun cevabı da merak edilir. Altıncı haftada gebelik kesesi boyutu 2-5 mm arasındadır. Peki, altı haftalık bebeğin boyutu nedir?
6 Haftalık Bebek Kaç mm Olur?
Baş popo mesafesi ölçülebilir. Yaklaşık 0,5 – 0,6 mm boyutundadır. Genel bir yaklaşımla altıncı haftada bebeğin 3-5 mm civarında olması beklenir.
6 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Demek?
Altı haftalık bebek artık bir buçuk aylıktır. Bebeğin kalp atışlarının dinlendiği altıncı haftada düzenle bir izlenimin ilk adımları da atılmış olur. Bebek kalp atışının ilk duyulduğu hafta 6. hafta olsa da bu, yedinci haftaya da sarkabilir. Sekizinci haftadan itibaren ise daha net bir şekilde kalp atış hızı duyulur.
6 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Altı haftalık hamilelik belirtilerini anlatırken 6 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler konusuna da değindik. Ancak daha detaylı anlatmak gerekirse temelde en büyük değişiklik bulantıların artmasıdır. Bu dönemde pek çok anne adayının yaşadığı ortak değişiklik; sabah bulantılarının artmasıdır. Artık bulantı ve kusma şikayeti geçen haftaya göre daha fazladır. Bazı gıdaları çok çekici bulan anne adayı bazılarının kokusuna bile tahammül edemez. Kendini daha gergin ve kaygılı hissetmesi de sürecin bir parçasıdır. Annedeki değişikliklerden biri de hamilelikte uyku isteğidir. Dinlenmek, uzanmak ve genellikle uyayakalmak annenin kendisinde gözlemlediği bir değişikliktir. Anne adayında fiziksel değişimin ilk fark edildiği dönem de altıncı haftaya denk gelir. Vücutta kişiye göre değişen oranda tüylenme görülmesi bu değişikliklerden biridir. Karında hafif bir şişlik, karın çizgisinin belirginleşmesi, meme ucunu çevreleyen kahverengi kısmının genişlemesi ve koyu bir renk alması da yine bu dönemde gözlenir.
Gebelik testi ya da kanda gebelik bakılması ile hamileliğinizi öğrendikten sonra hekim takibi çok önemlidir. Özellikle 6. haftada muayene olup bebeğin durumunu kontrol etmek, dış gebelik olasılığı hakkında bilgi edinmek için gereklidir. Bu nedenle altıncı hafta muayenesini ihmal etmemek tavsiye edilir. Diğer yandan duygu değişiklikleri, baş ağrısı ve halsizlik ile kendini gösteren, bazen de yoğun bulantı hissi olan altıncı hafta anne için zor geçebilir. Bebek için ise gelişimin en güzel ve önemli adımlarından biridir. Bu dönemde anne adayının uyku, dinlenme ve beslenme düzenine özen göstermesi önerilir. Yeterli miktarda su içmek, dinlendirici müzikler dinlemek ve rahatlatıcı düşüncelere odaklanmak da anne adayına ve bebeğin gelişimine iyi gelebilir.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar