4 aylık bebek gelişimi; ilk 3 ay boyunca bebeklerin kazandığı davranışların pekiştiği bir süreç olarak değerlendirilebilir. Bebeğin hızlı gelişiminin bir sonucu olarak 4 aylık olduğunda birçok davranışın daha belirgin ve bilinçli bir şekilde gerçekleştiğine tanıklık edebilirsiniz. Bu durum da bebeğin bakım verenleri için oldukça heyecan verici başka bir süreç olarak gözlemlenir. Peki, 4 aylık bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi nasıldır ve bebek, hangi davranışları gerçekleştirebilir? Sırasıyla inceleyelim.
4 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi Nasıldır?
Fiziksel gelişim denilince ilk akla gelen 4 aylık bebek boy kilo değerleri oluyor. Bu değerler doğum kilo ve boy ölçüsüne göre değişkenlik gösterse de 7 kilo civarında ve ortalama 67 cm olarak gözlemlenebilir. Kız ve erkek bebeklerin gelişimsel farklılıkları da göz önünde bulundurulduğunda bu değerler içerisinde farklılıklar olması normaldir.
Fiziksel gelişimin bir yansıması da uyku düzeninde görülür. 4 aylık bebek kaç saat uyur sorusuna ortalama 12-15 saat cevabı verilebilir. Bu uykunun yine büyük bir kısmı üç aylık süreçte olduğu gibi gece tamamlanabilir. 4 aylık bebek uyku gerilemesi de bu ay için oldukça normaldir.
4 aylık bebek beslenmesi fiziksel gelişim sürecinin başka bir önemli koludur. Dört aylık bebekler beslenme için sadece anne sütü ihtiyacı duyar. Emzirmenin sıklığı da bebek tarafından acıkma durumuna göre belirlenebilir. İstediği aralıkta beslenmesini sağlamak, gece bebek istiyorsa emzirmek en doğru yaklaşım olacaktır.
4 Aylık Bebek Zihinsel Gelişimi Nasıldır?
Dört aylık bebek zihinsel gelişimi çevreyle etkileşimi üzerinden gözlemlenebilir. Bu dönemde bebekler etrafı hakkında daha fazla bilgiye sahiptir. İlk aydan itibaren başlayan görüş mesafesi iyileşmesi bu ay da devam eder. Bunun bir sonucu olarak, dört aylık bebeklerde etrafındaki kişi ve nesneleri uzun süre takip etme durumu gözlemlenebilir. Bunun dışında mimikleri fark ederek tepki verebilir. Seslere olan ilgi daha da artmış bir şekilde devam edebilir. 4 aylık bebek oyuncakları seçilirken bebeğin dikkatini çekecek ses içeriğine de sahip olmasına özen göstermek faydalı olabilir.
4 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
Dört aylık bebekler, fiziksel gelişimlerinin bir sonucu olarak dönme eylemini gerçekleştirebilir. Elleriyle kavradıkları nesneyi iki el arasında değiştirmeye de başlayabilir. Böylece fiziksel hareketleri konusunda daha bilinçlendiği bir sürece girmiş olur. Aynı zamanda ağız yoluyla etrafını tanımlayacağı için birçok şeyi ağzına götürme eğilimi içinde olabilir.
4 Aylık Bebek Aşı ve Kontroller
Her ay bebeğin bir uzman tarafından gözlemlenmesi gerekir. Bu kontroller bebeğin genel sağlık durumu ve gelişimi hakkında önemli ipuçları verir. Dört aylık kontroller de bu sebeple bebek için önemlidir. Bu kontroller sırasında dört aylık bebek aşısı uygulaması da gerçekleştirilmelidir. Bebek aşı takvimi içerisinde yer alan bu aşılar hayat boyu sağlık durumu üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu için aksatmamak gerekir. Aynı zamanda periyodik aşıların devamlılığı ve geçerliliği için mutlaka atlanmadan uygulanmalıdır.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar