Hızla gelişen bebeğinizin üçüncü ayı dolduğunda bu gelişimin sonuçlarını daha net bir şekilde gözlemlemeye başlarsınız. Bebeğinizle etkileşim içinde olabileceğiniz, tepkileriyle iletişim ve bağınızın güçlendiği bir dönem de diyebiliriz. Peki, üç aylık bebek fiziksel gelişimi nasıl olur? 3 aylık bebek için gelişimsel süreçte bakım verenleri bekleyen fiziksel ve bilişsel konular, bebeğin büyümesine tanıklık ederken önemli bir rehber olabilir.
3 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi Nasıldır?
Gelişim sürecinin fiziksel yansımalarını 3 aylık sürecin sonunda da gözlemlemek mümkün. Özellikle 3 aylık bebek boy kilo değerleri ilk doğum verileriyle karşılaştırıldığında değişim daha belirgin ortaya çıkabilir. Kız bebekler için ortalama olarak 5700 gr ve erkek bebekler için 6400 gr ağırlıktan bahsetmek mümkündür. Boy ortalaması ise kız bebekler için 60cm ve erkek bebekler için 61.5cm olarak değerlendirilebilir. Bebeğin sahip olduğu ölçüler doğum değerlerine göre farklılık gösterebilir.
Fiziksel gelişim ile bebeklerin beslenme miktarları da değişir. Bu miktar artışı ise acıkma aralığının daha uzun olmasını sağlayabilir. 3 aylık bebek uyku düzeni, tokluk süresinin uzamasıyla daha düzenli bir uyku süreci olarak karşımıza çıkabilir. Bebekler ne sıklıkla emzirilmeli sorusunun cevabı da bebeğin uyanma miktarına göre değişkenlik gösterebilir. 3 aylık bebek kaç saat uyur sorusunun cevabı da bu ayrıntıda saklıdır. Ortalama olarak 15 saat uyuyabilen bebekler bunun büyük çoğunluğunu gece uykusunda geçirebilir. Fakat bebeklerin uyku saatleri değişiklik gösterebilir.
3 Aylık Bebek Zihinsel Gelişimi Nasıldır?
3 aylık bebek zihinsel gelişiminin yansımasını çıkardığı sesler üzerinden gözlemlemek mümkün olabilir. Bebeğiniz 3. ayın dolmasıyla beraber bilinçli sesler çıkarabilir. Bu taklit etme çabası veya sesli gülme şeklinde de ortaya çıkabilir. 3 aylık bebek oyuncakları zihinsel gelişime paralel olarak seçilebilir. Seslere olan söz konusu ilgiden faydalanmak için zilli oyuncaklar ve çıngıraklar seçilebilir. Bunlar bebeğin kolay kavrayacağı hafiflikte ve farklı renklerle desteklenmiş şekilde seçilmelidir.
3 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
Bebekler ilk bir yıl hızlı bir gelişim içindedir. Bu zaman diliminde edindiği davranışlar hızla gelişerek ilerler. Buradan yola çıkarak 3 aylık bebek neler yapabilir inceleyelim.
Bebeğiniz 3 aylık olduğunda artık kafasını kontrol etmeye başlayabilir. Yüzüstü pozisyonda kafasını dik tutmaya çalışması bunun ilk belirtilerindendir. Aynı zamanda etkileşim sırasında çıkardığınız basit sesleri taklit etmeye de çalışabilir. Sevdiği bir oyuncağı sıkı bir şekilde kavrar ve siz elinden çektiğinizde buna bilinçli şekilde bir miktar direnebilir. Bu durum, hızlı kas gelişiminin bir sonucu olarak değerlendirilebilir.
3 Aylık Bebek Aşı ve Kontroller
İlk bir yıl boyunca bebeğinizin aylık kontrollerini aksatmadan sürdürmeniz önemlidir. Bu süreçte tam zamanında yapılması gereken periyodik aşılar bulunur. Aksaması sonucunda ileriye yönelik sorunlar ortaya çıkabilir. Genel sağlık durumu için Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen aşı takvimine uymak gerekir. Kontroller sırasında bebeğinizin boy kilo ölçümü ve genel fiziki muayenesinin de yapılması takip edilebilirliği açısında oldukça önemlidir.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar