Gebelikte 25 hafta içerisine girildiğine doğuma ortalama 15 haftalık bir süre kalmış ve aynı zamanda ikinci trimesterin sonuna gelinmiş demektir. Bu durum da hem annenin hem de bebeğin doğuma daha hızlı şekilde hazırlanması anlamına gelir. Bebekteki gelişmeler bu dönemde daha da hızlanırken anne adayının vücudu da aynı şekilde doğuma hazırlanır.
25 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler
Hamilelikte 25 hafta içerisine girildiğinde anne adayının vücudunda birçok değişim yaşanmaya devam eder. Bu süreçte uterus bir futbol topu büyüklüğüne ulaşmıştır. Bebek anne karnında daha geniş bir alan kaplamaya başladığı için anne adayı bu dönemden itibaren kendisini daha rahatsız hissedebilir. Bu dönemde sadece fiziksel değil aynı zamanda yaşanan hormonal dalgalanmalar nedeniyle anne adayında ani ruh hali değişiklikleri de görülebilir. Meme ucu ve çevresinde koyulaşma, vücutta gerilme nedeniyle oluşan çatlaklar, ciltteki renk değişimleri, uyku düzensizlikleri ve sindirim sorunları da gebeliğin 25. haftasında anne adayının yaşadığı değişimlerdir.
25 Haftalık Gebelikte Annedeki Şikayetler
Gebeliğin 25. haftasında yaşanan değişimlere bağlı olarak anne adaylarında bazı şikayetler görülebilir. Bebeğin karın içinde büyümesi anne adayının ağırlık merkezinin aşağıya doğru kaymasına neden olur ve bu da hem denge sorunlarının yaşanması anlamına gelir. Aynı zamanda bebeğin ağırlığı anne adayının bacaklarına ve ayaklarına aşırı yük binmesine neden olur. Bunun sonucunda da ayak bileklerinde ödem görülebilir. Şişliğin azaltılması için bol su tüketimi ve tuz alımının azaltılması da oldukça işe yarayabilir. Aynı zamanda büyük numaraya sahip spor ayakkabılar da daha rahat bir yürüyüş için tercih edilebilir. Huzursuz bacak sendromu da 25. haftada anne adaylarının yaşadığı bir diğer şikayettir. Bu sendroma hem bacaklara binen yük hem de hormonal değişiklikler, folat ve demir eksikliği gibi durumlar neden olur. Ancak bu şikayet doğum sonrasındaki 1 aylık süreçte kendiliğinden ortadan kaybolur. Mide yanması ve reflü gibi sorunlar da 25. haftada en çok rastlanan şikayetlerdendir. Bu da bebeğin mideye yaptığı baskı sonucunda ortaya çıkar.
25 Haftalık Gebelikte Karın Ağrısı
25 haftalık gebelik yaşayan bir anne adayının karın ağrısı yaşaması oldukça normaldir. Bu dönemde bebek boşaltım ve sindirim sistemini annesi ile ortak kullandığından anne adayının karın ağrısı ve sindirim sistemi sorunlarını yaşanması son derece olağandır.
25 Haftalık Gebelikte Sık İdrara Çıkma
Bebeğin büyümesi ile birlikte anne adayının iç organları büyük bir baskıya maruz kalır. Bu baskının en çok hissedildiği organ ise mesanedir. Hamilelikte 25 hafta içerisine girildiğinde anne adayları bu baskının sonucunda daha sık idrara çıkmaya başlar ve bu durum doğum sonrasına kadar artarak devam eder. Geceleri sık idrara çıkmamak ve uykuyu bölmemek için anne adayları akşam saatlerinde sıvı alımını sınırlandırabilir ve bu ihtiyaçlarını gündüz saatlerine yayabilirler.
25 Haftalık Gebelikte Kasık Ağrısı
25 haftalık hamilelik yaşayan bir anne adayının kasık ağrısı yaşaması oldukça normal bir durumdur. Ancak bu durum genellikle doğum kasılmaları ile bağdaştırıldığından anne adayı için endişe verici olabilir. 25 haftalık gebeliklerde yaşanan kasık ağrısı bebeğin büyümesi sonucunda oluşan baskıdan dolayıdır. Kasık ağrısı tek taraflı olabileceği gibi çift taraflı da gerçekleşebilir. Ağrıların şiddetlenmesi ve bu ağrılara kanama eşlik etmesi durumunda en yakın hastaneye gidilmesi gerekir.
25 Haftalık Gebelikte Sırt Ağrısı
Gebeliğin 25. haftasında sırt ağrısı anne adaylarının en sık yaşadığı şikayetlerdendir. Otururken ya da ayaktayken yaşanan bu sırt ağrıları bebeğin büyümesi ile anne adayının taşıdığı ağırlığın artmasından kaynaklanır. Ağrıları azaltmak için hafif egzersizler yapmak, otururken yastıklardan destek almak ve uzanırken yan yatarak bacak arasına yastık koymak büyük oranda etkili olacaktır.
25 Haftalık Gebelikte Anne Karnı
Gebeliğin 25. haftasında anne adayının karnı çok net bir şekilde belirgindir. Karnın bu denli büyümesi hem anne adayının daha çok yorulmasına hem de ağrılarının artmasına neden olur. Karın büyümesi ile anne adayı bu haftadan itibaren yan yatmak, sırt desteği almak gibi durumlara daha fazla ihtiyaç duyar. Aynı zamanda daha bol kıyafetlerin tercih edilmesi 25. haftada iyice büyüyen karın nedeniyle anne adayının daha rahat etmesine neden olacaktır.
25 Haftalık Gebelik Görüntüsü
25 haftalık bebek görüntüsü neredeyse bir yenidoğan bebek gibidir. Bu haftada bebeğin yüz gelişimi büyük oranda tamamlanmıştır. Bebeğin burun delikleri de bu haftada açılır. Bebeğin saydam olan cildi yine bu haftada yavaş yavaş normale dönmeye başlar ancak hala yüzeyde kılcal damarlar görülür. Bu haftada bebeklerin cilt rengi pembedir ve derileri buruşuktur. 25 haftalık bebeklerin boyu yaklaşık 30 – 36 santimetre civarındadır ve ağırlıkları ise ortalama 785 gramdır.
25. haftada bebeğin görsel ve işitsel sistemleri fetal beyin dalgaları tarafından aktif hale geldiğinden bebek bu dönemde ışığa tepki de verebilir. Kalıcı diş kökleri de bu haftada oluşur ve diş etlerinin üst kısmındaki yerini alır.
25 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri
25. haftada ultrason muayenesinde bebeğin tüm uzuvları net şekilde görülür. Bu dönemde bebeğin akciğer gelişiminde sürfaktan adı verilen bir madde sentezi başlar. Bu madde doğum sonrasında bebeğin nefes alıp vermesi açısından oldukça önemlidir. Burun deliklerinin açılması ile ultrason sırasında bebeğin amniyotik sıvı içerisinde nefes alıp verişi de gözlemlenebilir. Yine bu zaman diliminde bebeklerin mimikleri, el ve kol hareketleri ultrason sırasında görülebilir. Bebeğin gülümsediği, dil çıkarttığı ya da elleri ile yüzünü kavradığı ultrasonda net bir şekilde seçilebilir.
Gebelikte 25 Haftada Bebeğin Pozisyonu
Gebeliğin 25. haftasında bebek henüz doğum pozisyonunu almaz. Bebeğin başı anne adayının göğsüne doğrudur ve ayakları da aşağı doğru bakar. Ancak bu durumun aksi durumda duran bebekler için erken doğum riskinden bahsetmek için bu tek başına yeterli bir veri değildir.
25 Haftalık Bebek Hareketleri
Bebeklerin 25. haftada bütün duyuları çalışır vaziyettedir ve bu nedenle de dışarıdan gelen yüksek seslere tepki verebilir. 25 haftalık gebelik bebek hareketleri açısından son derece aktif bir süreçtir. Bebek rahim içerisinde yön değiştirmeye başlar. Hatta bazı bebekler kendi kordonlarını yakalayabilir. Bebeğin beyin gelişiminin hızlanması ve sinir hücrelerine sinyallerin ulaşması bu hareketlilikte büyük bir etkendir. Kas gelişiminin hızlanması da bebeğin anne karnında bu dönemde bilinçli hareketler yapmasına neden olur.
25 Haftalık Gebelikte Bebeğin Çok Hareketli Olması
Bazı anne adayları 25. haftada bebeğin çok hareketli olmasından şikayetçidir. Bu durum genellikle geceleri hareketli olan bebeklerin anneleri açısından bir sorun teşkil eder. Geceleri anne karnında aşırı derecede hareketli olan bebekler annelerinin uykularının bölünmesine neden olur. 25. haftada anne karnındaki bebeğin hareketleri önceki haftalara göre daha düzenli şekilde ilerlemeye başlar. Bebeğin bu haftalardaki hareket saatleri genellikle doğum sonrasındaki uyku ve uyanıklık zamanları hakkında da bilgi verir. 25 haftalık bebekler en çok kollarını ve bacaklarını hareket ettirmekten hoşlanır. Bu da anne adayları tarafından tekmelerin yoğun şekilde hissedilmesi anlamına gelir.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar