Gebeliğin 23. haftası aynı zamanda 2. trimesterin son ayı anlamına gelir. Bu zaman diliminde anne adayları bebeklerinin karınlarında günden güne daha fazla büyüdüğünü hissetmeye başlar. Bu haftada bebek anne karnında dış dünyadan gelen sesleri oldukça iyi şekilde algılayabileceğinden anne adayları bu dönemde sıklıkla bebekleri ile konuşmaya ve onlarla iletişim kurmaya başlar.
23 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler
23 haftalık gebelik dönemi anne adaylarının bedeninde hızlı değişimlerin devam ettiği bir dönemdir. Bu dönemde bir anne adayının yaşadığı en önemli değişim karın bölgesindedir. Anne adayının karnı bu haftada artık net şekilde belirginleşmiştir. Bebeğin ve rahmin büyümesi ile karın 21 ila 25 santim aralığında bir uzunluğa kavuşmuştur. Karındaki bu büyüme anne adayının bedenindeki ağırlık merkezini tamamen değiştirir. Bu nedenle de anne adaylarının denge kaybı gibi durumlara karşı dikkatli olması önemlidir. 23 hafta gebelik süresinde anne adayları özellikle de ayak ve bacaklarda ödem sorunu yaşayabilirler. Bu şişliklerden dolayı gebelik öncesinde giyilen ayakkabıların giyimi zorlaşabilir. 23. haftada yaşanan bir diğer değişim de linea nigra olarak isimlendirilen ve göbeğin ortasında beliren siyah uzun gebelik çizgisinin oluşmaya başlamasıdır. Aynı zamanda bu dönemde meme ucunun çevresi koyulaşır, el ve ayaklarda kızarıklıklar görülebilir. Hamilelikte 23 hafta göğüslerin de ciddi şekilde büyüdüğü bir zaman dilimidir. Ek olarak bu haftada kabızlık, sırt ve omuz ağrıları, baş ağrısı, uykusuzluk, diş etlerinde kanama ve sindirim problemleri gibi sorunlar da görülebilir.
23 Haftalık Gebelikte Neler Yapılmalı?
23 haftalık hamilelik dönemine özgü şikayetler yaşayan anne adaylarının bu süreci rahat bir şekilde geçirebilmesi için yapması gereken bazı şeyler vardır. Özellikle bu dönemde sık rastlanan ödem şikayetinin azaltılması için bol su tüketmek oldukça işe yarayacaktır. Aynı şekilde tuz alımının kontrol altında tutulması da önemlidir. Kabızlık şikayetlerinin önüne geçmek için ise sindirim sistemini destekleyecek lifli gıdalar ile beslenilmesi gerekir. Vücut ağrıları için ise hem doktor kontrolünde hamile egzersizleri yapmak hem de yeterli derecede dinlenmek önemlidir. Özellikle de gebeliğin 23 haftası yaz aylarına gelen anne adaylarının kendilerini güneşten koruması da çok önemli bir konudur.
Gebeliğin 23. haftasında yeterli düzeyde kalsiyum alımı da oldukça önemlidir. Çünkü bu dönemde bebek gelişimi için gerekli olan kalsiyum ihtiyacını anneden karşılar ve annenin doğum sonrasında kalsiyum eksikliği yaşamaması için bu dönemdeki kalsiyum alımı çok önemlidir.
Gebeliğin bu döneminde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da besin zehirlenmeleridir. Özellikle de yaz aylarında sık rastlanan besin zehirlenmelerini önlemek için tüketilen gıdaların hijyenine dikkat edilmesi gerekir. Tüm mevsimlerde ise et, tavuk balık ve yumurta gibi besinlerin çiğ tüketilmemesi, sebze ve meyvelerin iyi şekilde yıkanması gibi önlemlerle bu risklerin önüne geçilebilir.
23 Haftalık Gebelikte Anne Karnının Büyüklüğü
Gebelikte 23 hafta içerisinde bulunan bir anne adayının karnı dikey şekilde ölçüldüğünde ortalama 21 – 25 santimetre uzunluğundadır. Bu büyüklük anne adayının hareketlerini kısıtlayacak düzeyde değildir. Bu nedenle 23 haftalık gebe olan bir anne adayı rahat bir şekilde hareket etmeye devam edebilir. Anne adayının bu dönemde rahat bir şekilde hareket edebilmesini avantaja çevirmek gerekir. Doktor kontrolünde olmak şartıyla sık sık egzersiz yapmak hem doğumu kolaylaştıracak hem de gebeliğin son döneminde yaşanacak ağırlaşmaların en rahat şekilde atlatılmasını sağlayacaktır. Egzersizler sayesinde kasların kuvvetlenmesi tüm sürecin sağlıkla ilerlemesi açısından da önemlidir.
23 Haftalık Gebelikte Bebeğin Aşağıda Olması
Gebeliğin ilk aylarından itibaren rahim, bebeğin rahat bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için hazırlık yaparak genişlemeye başlar. 23 hafta gebelik süresinde bebeğin aşağıda olması vajina girişinde bir baskı hissedilmesine neden olabilir. Bebeğin aşağıda olması her zaman tehlikeli bir durum değildir ve bir anne adayı için endişe kaynağı olmamalıdır. Eğer bebek olması gerekenden aşağı pozisyonda ise bu durumda diğer risk faktörleri birlikte değerlendirilir. Erken doğum ya da düşük riskiniz yoksa bebeğin aşağıda olması herhangi bir tehlikeye neden olmaz.
23 Haftalık Gebelikte Kasık Ağrısı
Gebeliğin 23. haftasında anne adayının vücudunda yaşanan değişimlerden biri de rahim büyümesinin devam etmesidir. Rahmin büyümesi bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Aynı zamanda bu büyüme anne adayının kasıklarında zaman zaman ağrıya da neden olabilir. 23. haftada anne adaylarının yaşadığı kasık ağrısı oldukça normaldir. Bu kasılmalara Braxton Hicks ismi verilir. Bu kasılmalar ile rahim kendini doğuma hazırlar. Ancak bu ağrıların ve kasılmaların şiddetlenmesi gibi durumlarda doktora başvurmak gerekebilir.
23 Haftalık Gebelikte Karın Ağrısı
Karın ağrısı da tıpkı kasık ağrısı gibi gebeliğin 23. haftasında anne adaylarının rastladığı durumlardandır. Rahmin ve bebeğin iç organlara baskısının artması bu tür ağrılara neden olabilir. Ancak kasık ve karın ağrılarının şiddetlenmesi ve bu ağrılara kanama ve su gelmesi gibi durumların eşlik etmesi gibi hallerde acilen doktora başvurulması gerekmektedir.
23 Haftalık Gebelikte Sık İdrara Çıkma
23. haftalık gebeliklerde bebeğin ve rahmin gittikçe büyümesi iç organlara ve dolayısıyla mesaneye olan baskıyı artırmaktadır. Bu da anne adaylarının normalden daha sık idrara çıkmasına neden olmaktadır. Hatta bazı durumlarda anne adayları idrar kaçırma gibi sorunlarla da karşılaşabilir. Bu gibi durumlarda sıvı alımını azaltmamak önemlidir. İdrar kaçırmayı önlemek için pelvik taban egzersizleri yapmak etkili olabilir.
23 Haftalık Gebelikte Bebek Kilosu
23 haftalık bebek görüntüsü hemen hemen bir yenidoğan görüntüsü ile benzerlik gösterir. Bu haftada bebeğin boyu yaklaşık 28 – 36 santimetre aralığındadır. Bebeğin ağırlığı ise 450 gram civarındadır. Bu haftada bebeğin kulak kemiklerinin gelişimi hızlı şekilde devam eder. 23. haftada bebek kalp atışı ve annesinin seslerini ayırt etmeye başlamıştır. Bu nedenle de anne adaylarının bu dönemden sonra sık sık bebekleri ile konuşması ve iletişim kurması önerilir. Görme duyusu ise henüz tam olarak gelişmemiş olsa da büyük oranda iyileşmiştir. Kirpik ve kaş gelişimi ise yine 23. haftada oluşmaya başlar. Akciğer gelişimi bu dönemde henüz tamamlanmamıştır. Ancak buna rağmen anne karnındaki bebek nefes alma alıştırmalarına başlamıştır. Burada bebeğin oksijen kaynağı ise plasentadır.
23 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri
Çoğu anne adayı 23 haftalık gebelikte bebek hareketlerini hissetmiyorum endişesi ile doktora başvurabilir. Ancak 23 haftalık gebelik bebek hareketleri açısından istikrarlı bir dönem değildir. Bu dönemde kimi günlerde bebeğin yoğun şekilde hareketli olduğu görülürken kimi günlerde ise hareketlerde azalma görülebilir. Bu durumda anne adaylarının endişelenmesine gerek yoktur. İlk bebeğine hamile olan anne adaylarından bazıları çoğu zaman 23. haftada bebeğinin hareketlerini hissetmeyebilir. 23. haftada bebekler tekme atabilir, kollarını hareket ettirebilir ve parmakları ile yüzünü ya da kordonunu kavrayabilir.
23 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüleri
Ultrason ile 23 haftalık gebelik görüntüsü alındığında, bebeğin kan akışının hızlı olması nedeniyle teninin kırmızı bir görünüme sahip olduğu gözlemlenir. Aynı zamanda lanugo ismi verilen ve bebeğin vücudunun neredeyse tamamını kaplayan tüyler nedeniyle ultrason görüntüsünde bebekleri daha koyu şekilde görmek mümkündür.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar