22 haftalık gebelik hamilelik sürecinde ikinci yarıyı ifade eder. İkinci trimester içerisinde olan anne adayı bu dönemde bebeğinin hızlı gelişimini gözlemler. Aynı zamanda doğumun da yaklaşması ile kendi vücudundaki değişimleri de benzer hızla gözlemleyen anne adayları için gebeliğin 22. haftası keyifli bir zaman dilimidir. Elbette bu dönemde de gebeliğin zorlayıcı etkileri görülebilir ancak dikkat edilecek bazı noktalarla kolaylıkla bu durumların üstesinden gelinebilir.
22 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler
Gebelikte 22 hafta anne adayları için uykusuzluk şikayetinin en yoğun yaşanmaya başladığı zaman dilimi olabilir. Bu dönemde bebeğin uyku düzeni yavaş yavaş oluşmaya başladığından ve bu uyku düzeni annenin uyku düzeni ile çakışabileceğinden, bebek en hareketli zamanlarını annenin uykusu sırasında yaşayabilir. Gebeliğin 22. haftası ilk 3 aya göre oldukça rahat geçen bir zaman dilimidir. Bulantı, kusma ve halsizlik gibi şikayetler çoğunlukla ortadan kalkmıştır. Bebeğin gittikçe büyümesi ile karın artık net şekilde belirgin hale gelmiştir. Anne adayı kilo kontrolüne dikkat ettiği sürece gebeliğin bu döneminde ağırlaşmadan oldukça aktif şekilde hareket edebilir. Bu dönemde süt hormonlarının artması ile birlikte memelerden süt sızması görülebilir ancak bu durum oldukça normaldir. Bacaklarda ve karın üzerinde hamilelikte oluşan çatlaklar artmaya başlayabilir.
22 hafta gebelik şikayetleri konusunda ilk trimestere göre daha sakin geçen bir dönem olsa da bu dönemde de anne adayları bazı sorunlar yaşayabilir. Mide yanması bu dönemde en sık yaşanan şikayetlerden biridir. Büyüyen rahim mideyi yukarı iter ve bu durumda mide asidi göğüs kafesinin altına gelmiş olur. Mide yanmasının en büyük nedeni budur. Bel ağrısı ve kramplar da yine 22. haftada sık yaşanan şikayetlerdendir.
22 Hafta Gebelikte Yapılması Gerekenler
Gebeliğin 22. haftasında da anne adaylarının dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bu noktalara dikkat etmek anne adayının daha rahat ve sağlıklı bir gebelik geçirmesi açısından önemlidir. Öncelikle bu dönemde yaşanan uykusuzluk sorunu ile mücadele etmek için hamilelikte 22 hafta içerisinde gündüzleri birkaç saatlik uyuma anne adaylarına oldukça iyi gelecektir. Yine bu haftalarda sağlıklı ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Bu dönemde magnezyum, kalsiyum ve tuz gibi minerallerin eksikliği bacak kramplarına neden olabileceğinden bu mineraller açısından zengin olan besinlerin beslenme düzenine eklenmesi gerekebilir. Bu dönemde doktor kontrolünde egzersiz yapmak hem anne adayının bedeninin rahatlamasına hem de doğum sürecine hazırlanmaya büyük ölçüde yardımcı olur. Yine bu dönemde aşırı ağır kaldırmaktan da kaçınılması gerekir. Aynı zamanda stresten uzak durmak da oldukça önemlidir. Mide yanması gibi şikayetlerin azaltılması için dik oturmak çözüm olabilir ancak yeterli gelmediği durumlarda doktora danışarak ilaç kullanmak ya da beslenme düzenini değiştirmek de mide yanmasının önüne geçebilir.
22 Haftalık Gebelik Anne Karnı
Bebeğin büyümesi ile birlikte hamileliğin 22. haftasında anne adayının karnı da gittikçe büyür ve belirginleşir. Bu aşamada bebeğin büyümesi ile birlikte rahim de büyümeye ve ve leğen kemiklerinin arasından yukarı doğru çıkmaya başlar. Bebek bu sürede karnın orta kısmına kadar ilerlemiştir ancak karın bu gelişmelere rağmen anne adayının hareketlerini kısıtlayacak kadar büyümediğinden anne adayları bu haftalarda rahat bir şekilde hareket edebilir.
22 Haftalık Gebelikte Kasık Ağrısı
22 haftalık hamilelik sürecinde kasık ağrısı anne adaylarının en sık yaşadığı sorunlardan biridir. Bu durumun nedeni rahmin doğum için kendisini hazırlamasıdır. Bu kasılmalar doğum sancıları için bir egzersiz niteliğindedir. Küçük ve kısa süren kasılmalar bu dönemde oldukça olağandır ancak kasılmaları şiddetlenmesi, uzun sürmesi ya da bu kasılmalara herhangi bir kanama eşlik etmesi durumunda mutlaka doktora başvurulması gerekir.
22 Haftalık Gebelik Görüntüsü
22 haftalık gebelik renkli ultrason görüntüsü incelendiğinde bebeğin artık büyük ölçüde gelişmiş olduğu rahatlıkla görülür. Bu aşamada yapılan ultrason muayenelerinde bebeğin tüm uzuvları ve organları tamamen görülebilir. 22. haftada ultrason görüntüsünde bebeğin mimikleri de açık bir şekilde görüntülenebilir.
22 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri
Bazı anne adayları 22 haftalık gebelikte bebeğin çok hareketli olması nedeniyle heyecanlı anlar yaşayabilir. 20. haftadan itibaren yavaş yavaş hissedilmeye başlanan bebek hareketleri 22. haftada daha net bir şekilde hissedilmeye başlanmıştır. Ancak ilk gebeliklerde bu hareketler daha az hissedilir. Bu durumda ultrason muayenesinde herhangi bir sorun görülmemesi halinde endişe etmeye gerek yoktur. Bebekler anne karnında gerçekleştirdikleri hareketleri 22. haftaya geldiklerinde istemli şekilde gerçekleştirmeye başlar. Esneme, amniyon sıvısını yutmak için ağız açıp kapatma, dil çıkartma ya da eli çeneye yaslama bu haftalarda en sık gözlenen bebek hareketleridir. Bu haftadan sonra bebeğin anne karnındaki hareket kabiliyeti gittikçe artacaktır. Ancak ilerleyen haftalarda bebeğin anne karnındaki alanı daralacağından hareket kabiliyeti artacak olsa da hareketleri kısıtlanacaktır. 22 haftalık gebelikte bebek hareketlerini aşağıda hissetmek de anne adaylarının nadir de olsa yaşadığı bir diğer durumdur. Bu duruma bebeğin anne karnında kendine uygun bir pozisyon bulmaya çalışmasından dolayı sürekli hareket halinde olması neden olur. Bu hareketlilik anne adayının bebeğin hareketlerini pelvik tabanda ya da vajinada hissetmesine sebep olabilir ve bu durum oldukça normaldir.
22 Haftalık Gebelik Bebek Kilosu
Gebeliğin 22. haftasına gelindiğinde bebeğin boyu yaklaşık 28 – 29 santimetredir. Kilosu ise 450 gram civarındadır. Bu haftada bebeğin dış görünüşü büyük oranda bir bebek görüntüsü halini almış olsa da organların, kemiklerin ve beynin gelişimi hızlı bir şekilde devam eder. Aynı zamanda bu haftada bebeğin deri altı yağ dokusu da oluşmaya başlar. 22 haftalık bebek gelişimi açısından dikkat çeken bir diğer ilerleme de duyu organlarında yaşanır. Bu haftada bebeğin tat alma ve işitme duyuları büyük oranda gelişim gösterir. Bebek bu sayede anne karnı dışındaki dünyadan da sesleri işitebilir.
Organ gelişimi açısından 22. haftada yaşanan büyük gelişmelerden biri de kız bebeklerde rahim ve yumurtalıkların tam yerini alması erkek bebeklerde ise testislerin karın boşluğundan testis torbasına inmesidir.
22 Haftalık Bebek Görüntüsü 4 Boyutlu
Gebeliğin 22. haftasında gerçekleştirilen 4 boyutlu ultrason bebeğin net bir şekilde görülmesine yardımcı olur. 4 boyutlu ultrason genellikle gebeliğin 19 ve 24. haftalarında doktorlar tarafından sık tercih edilen bir görüntüleme yöntemidir. Bunun nedeni bebeğin bu haftalarda gelişiminin önemli bir kısmını tamamlamasıdır. 4 boyutlu ultrason ile bebeğin organ gelişimi çok daha net bir şekilde görüntülenebilir. Hem uzuvların hem de iç organların gelişimi 4 boyutlu ultrason ile çok daha net şekilde görülebildiğinden doktorlar bebeklerde görülebilecek anomalileri de bu şekilde kolay bir biçimde tespit edebilirler.
22 Haftalık Gebelikte Cinsiyet Yanılması
Eğer 22. haftadan önce yapılan ultrason muayenelerinde bebeğin yatış pozisyonundan dolayı cinsiyet görülemediyse bu haftada bebeğin cinsiyeti açık bir şekilde görülebilir. Elbette yine de bebeğin yatış pozisyonu nedeniyle cinsiyetin yanlış görülmesi ya da görülmemesi gibi durumlarla da karşılaşılabilir. Ancak 22. haftaya kadar henüz bebeğin cinsiyeti öğrenilmedi ise bu haftalardan sonra rahatlıkla bebeğin cinsiyeti öğrenilebilir.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar