Bebeklerin anne karnında başlayan yolculuğu ebeveynler için hem mutluluk vericidir hem de her şey yolunda mı düşüncesini barındırır. Bu nedenle 22 aylık bebek gelişimi ile ilgili süreçler oldukça fazla merak edilir. Motor becerilerin kaba motor ve ince motor becerileri olarak ayrıldığı bu dönem öncelikle iki yaş sendromuna girmiş bebeklerin ebeveynleri için oldukça zorlayıcı olabilir. Uzmanlar dinlenir, kitaplar taranır, tavsiyeler alınır. Bu kadar zorlu geçen bu dönemde 22 aylık bebekler aynı zamanda birçok önemli gelişimi de beraberinde taşır. 22 aylık bebekler neler yapabilir, ebeveynlerin en çok sorduğu sorular arasındadır. 22 aylık bebek gelişimi için faydalı olabilecek önemli ipuçlarını sizin için paylaşıyoruz.
Bebeklerin 22. Ayında Gelişimleri Nasıl Olmalı?
Bebeklerin ay ay gelişimi takip edilirken fiziksel, bilişsel ve duygusal gelişimi bir bütün olarak değerlendirilir. Bununla birlikte her bebeğin gelişim sürecinin farklı ilerlediğini de belirtmek gerekir. Bebeğin cinsiyeti, gelişimi ve genetik faktörler 22 aylık bebeklerin birbirinden farklı şekilde değerlendirilmesini gerektirmektedir. Bebeklerin sağlıklı gelişimini takip etmek için persentil tablosu kullanılır. 22 aylık bebekler bu gelişim tablosuna göre hangi özelliklere sahiptir, inceleyelim.
-
22 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi
22 aylık bebeklerin neler yapabileceği fiziksel gelişimlerine bağlıdır. Ortalama olarak 22 aylık kız bebeklerin 11,3 kg ve 85,5 cm olması normal kabul edilir. 22 aylık erkek bebeklerin ise ortalama 12 kg ve 86,9 cm olması beklenir. Büyüme eğrisinin takibi bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Gelişimi normal devam eden 22 aylık bebekler tutunarak merdiven çıkabilir, zıplayabilir. Oyuncaklarını bir yerden başka bir yere taşıyabilir. Çatal, kaşık kullanabilir ve bardaktan su içebilir.
-
22 Aylık Bebek Zihinsel Gelişimi
Her bebeğin zihinsel gelişimi farklı hızda ilerler. Bazı becerileri daha hızlı bazı becerileri daha geç başarabilir. 22 aylık bebekler kendi gelişim özellikleri içerisinde değerlendirilir. Bu dönemde bebekler gözlem yaparak yetişkinlerin davranışlarını taklit edebilir. Nesneleri merak edebilir. Nesneler hakkında sorular sorulduğunda isimlendirilir. Bazı vücut parçalarını adını söyleyebilir.
22 aylık bebeklerin dil gelişimi konusunda hafızasında ortalama 25-50 sözcüğü olduğunu söyleyebiliriz. Sözcük havuzu haftada bir ya da iki kelime ile gelişmeye devam eder. Bu dönemde bebekler isteklerini anlatırken sözcük ve işaretleri birlikte kullanır. Birden fazla komutu anlayabilir. “Bardağını getir, topu at” gibi yönergeleri anlar. Bebeğinizin dil gelişimi ile ilgili gecikme olduğunu düşünürseniz bir uzmandan destek almak faydalı olacaktır.
22 ay bebekler oyun oynamayı sever. Basit parçalı yapboz yapabilir. Kutuları ya da küpleri kullanarak basit bir kule yapabilir. Bu dönemde zihinsel becerilerin önemli ölçüde geliştiği görülür. Neden sonuç ilişkisi kurma, hafızanın gelişmesi, sembolik düşünme becerileri bu dönemde gözlemlenir.
22 Aylık Bebek Gelişiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
22 aylık bir bebek aynı zamanda iki yaşını doldurmasına az kalmış bir bebektir. Daha önceki aylara göre daha hareketli ve daha meraklıdır. Bebeğin gelişimi fiziksel, bilişsel ve duygusal olarak devam ederken başına buyruk hareket etmek isteyecektir. Ebeveynlerin bu duruma hazırlıklı olmasını sağlayacak bazı ipuçların faydalı olmasını umuyoruz.
-
Bebeğiniz İnat Ederse Dikkatini Dağıtın!
22 aylık bebekler kendi istediklerini yaptırmak ya da ebeveynlerinin en basit isteklerini yapmamak için bile inat davranışı sergileyebilir. Bazen dikkati kendi kendine dağılsa bile durumu hatırlayarak aynı davranışı sergilemeye devam eder. Bu durumda sizin bebeğinizin dikkatini dağıtmak oldukça etkili bir hamledir. Bulunduğu ortamdan dışarı çıkarak farklı bir yere yönlendirmek de mümkündür. Bebeğinizin ilgilisini farklı bir yöne çekmek onun sakinleşmesi ve çözüm yolu bulmanız için size önemli bir zaman kazandırır.
-
İlginizi İstediğinde Farkında Olun!
Bebekler ilgi çekmek istediğinde sürekli araya girme davranışı gösterirler. Siz başkalarıyla konuşurken, kahve içerken ya da telefonla konuşurken araya giren bir bebeğiniz mi var? 22 aylık bebekler bu şekilde ilgi istediğinde yanında olduğunuzu hissettirmek, göz teması kurmak ve dinlemek bebeğinize gerçekten ebeveyninin kendisiyle ilgilendiğini hissettirecektir.
-
Yeni Tatlar Tanımasına Fırsat Verin!
22 aylık bebekler yemek seçme davranışını sıklıkla gösterir. Sunulan yemeği yememek için inatçı davranabilir. Böyle durumda denemekten vazgeçmemek önemlidir. Sabırla tekrar tekrar denemesi için fırsat verilmelidir. Bununla birlikte 22 aylık bebekler için porsiyonların küçük olması da önemlidir. Yemeği önüne koyarak keşfetmesi için zaman tanıyın. Yemeği koklayacak, dokunacak ve istediğinde tadına bakacaktır.
-
Temizlik Eğitimine Önem Verin!
22 aylık bebeklere temizlik eğitimi vermek uygun bir dönemdir. Bunun için ellerini yıkamayı öğretmek hem eğlenceli hem de sağlık açısından faydalı bir alışkanlık kazanmasını sağlar. Lavabonun önüne bir tabure alarak daha rahat hareket etmesini sağlayabilir, ellerini nasıl sabunlayıp durulaması gerektiğini gösterebilirsiniz.
-
22 Aylık Bebeğin Güvenliği Nasıl Sağlanır?
22 aylık bebekler oldukça hareketlidir. Aniden ve hızlı şekilde hareket ederek yaralanma riski oldukça yüksek bir dönemdedirler. Her şeyi keşfetmeye çalışan minikler koşarken, atlarken ya da zıplarken yaralanabilir. Her şeyin tadına bakmak isteyebilir. Evin dışına çıkmak isteyebilir. Tüm risklere karşı evin çocuk için uygun hale getirilmesi, mobilyaların güvenli hale getirilmesi, kapının kilitli tutulması, ilaç veya kimyasal içerikli gıda dışı ürünlerin bebeklerin ve çocukların ulaşamayacağı yerde muhafaza edilmesi önemlidir.
-
22 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?
22 aylık bebekler ne yer, ebeveynler için oldukça önemli bir sorudur. Yetişkinler gibi 3 ana öğün ve 2 ara öğün besin tüketebilirler. Yetişkinlerle aynı yemekleri yiyebilirler. 22 aylık bebeklerde kemik gelişimi için kalsiyum alımına özen gösterilmelidir. Bir su bardağı süt bu ihtiyacını karşılar. Küçük porsiyonlarda protein, karbonhidrat dengesi içeren öğünler bebekler için oldukça sağlıklıdır.
-
22 Aylık Bebeklerde Ebeveyn Yaklaşımı Nasıl Olmalı?
Bebeklerin davranışları ebeveynleri için sevimli ve neşelendirici bir etkiye sahiptir. Bununla birlikte her şey her zaman yolunda gitmeyebilir. İki yaş sendromu olarak bilinen dönem aslında 18. aydan itibaren hayatınıza girebilir. 22 aylık bebeklerde çocuklarını özdenetimden yoksun bir şekilde öfkesini ortaya çıkardığı görülür. Bu durumda sabırlı olmak, kuralları konuşmak, gerektiğinde mola vermek ve en önemlisi de tutarlı olmak bu dönemin sağlıklı atlatılması için önemlidir.
22 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?
22 aylık bebeklerin bir uyku düzeni olmalıdır. Uykunun gelişim için ne kadar önemli olduğunu bilen ebeveynler 22 aylık bebek kaç saat uyumalı, sorusunun cevabını merak edebilir. 11 saat gece uykusu ve 1,5-2,5 saat gündüz uykusu 22 aylık bebekler için idealdir. Bu dönemdeki bebekler gündüz uykusuna ihtiyaç duyarlar.
22 Aylık Bebek Aşıları ve Diğer Kontroller
Bebeklerin yaptırması gereken aşılar aşı takvimi ile kontrol edilmelidir. Bebeklerde aşıların genellikle 6 ve 18 ya da 18-24 aylarda uygulandığı görülmektedir. Böylelikle bebekler aşılar sayesinde doğdukları andan itibaren bağışıklık kazanırlar. Bununla birlikte büyüme eğrisinin takibi, düzenli doktor kontrolleri ile gelişiminin takip edilmesi çok önemlidir. 22 aylık bebekler iki yaşını karşılamaya hazırlanırken tüm detaylara dikkat edilmesi gerekir.
22 Aylık Bebeklerin İhtiyaçları
0-2 yaş dönemi güvenli bağlanma için oldukça kritik bir dönemdir. Bu açıdan 22 aylık bebekler ve ona bakım veren kişi arasında bağlanma, bebeğin ihtiyaçlarının yeterli düzeyde karşılanıp karşılanmamasına bağlıdır. Beslenme, uyku düzeni, birlikte oyun oynama, ilgiyi hissettirme, güven ortamını sağlama 22 aylık bebekler için en önemli ihtiyaçlar arasındadır.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar