Gebeliğin 21. haftasına gelindiğinde gebelik sürecinin yarıdan fazlası geride bırakılmış olur. 21 haftalık gebelik döneminde ilk trimesterdeki şikayetler ortadan kalkmış olduğundan ve karın henüz anneyi yoracak kadar büyümediğinden bu dönem anne adayı için hamileliğin en keyifli zamanı olarak değerlendirilebilir. Gebeliğin 21. haftasında bebek hızla gelişmeye devam eder. Aynı zamanda da annenin vücudu da kendini doğum sürecine hazırlamak için birçok değişim geçirmeye devam eder.
21 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler
21 hafta gebelik tüm süreç içinde dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemde anne adayı vücudunda yaşanan değişikliklerin daha hızlı bir şekilde gerçekleştiğini belirgin şekilde hissetmeye başlar. Yine bu dönemde anne adayının bebek beklediği dışarıdan da net şekilde anlaşılabilir. Çünkü karın bölgesi, gözle görülecek şekilde büyümüştür. Aynı zamanda gebelikte 21 hafta içerisine girildiğinde rahim boyutu yaklaşık 21 santimetre civarındadır ve göbek deliği hizasını geçmiştir. Bu da anne adayının vücudunun denge merkezinde bir değişiklik yaşanması anlamına gelir. Bununla birlikte anne adayının denge sorunları yaşaması olasıdır. Gebeliğin başından beri büyüyen göğüslerin büyümesi 21. hafta itibariyle durur. Meme uçlarının çevresi bu haftada koyulaşır ve meme uçları da doğuma hazırlık için büyür. 21. haftada östrojen hormonunun daha fazla salgılanması ile vücutta kahverengi lekelenmeler de görülebilir. Aynı zamanda bu hormon ani ruh hali değişikliklerine de neden olur.
Bu haftada bebeğin uyku düzeni yavaş yavaş oluşmaya başlar ve bu nedenle de bebeğinizin uykuda ya da uyanık olduğunu hissedebilirsiniz. Bu süreçte bebeğin gece hareketliliği anne adayında uyku bölünmesine de neden olabilir. Gebeliğin 21. haftasında anne adaylarında deride çatlaklar, sıcak basması, ödem, baş, sırt, bacak ağrıları ve karında gerginlik gibi fiziksel belirtiler de görülmeye başlanır. Bacaklar üzerinde artan baskı, bacaklarda varis oluşumunu tetikleyebilir. Diş eti hassasiyeti de bu dönemde kendisini göstermeye başlar. Sindirim sistemi ile ilgili olan hazımsızlık, mide ekşimesi ve kabızlık gibi sorunlar da 21. haftada başlar. Tansiyon düşüklüğü ve buna bağlı gelişen baş dönmeleri de 21. haftada anne adaylarında görülebilecek sorunlardandır.
21 Haftalık Gebelikte Anneler Nelere Dikkat Etmeli?
Gebeliğin 21. haftasında anne adayları vücutlarında yaşanan değişime uyum sağlamak ve olumsuz etkileri azaltmak için bazı noktalara dikkat etmelidir. Öncelikle bu haftalarda bol su içmek, besin değeri yüksek gıdalar tüketmek oldukça önemlidir. Uykuya ihtiyaç artacağından gün içerisinde kısa dinlenmeler ve şekerlemeler yapılabilir. Yine bu dönemde hem doğum kaslarını güçlendirmek hem de idrar kaçırma gibi problemlerin önüne geçmek için sık sık pelvik taban egzersizleri yapılabilir. 21. haftada vücudun ağırlaşması ile bacaklara ve ayaklara binen yükün artması nedeniyle rahat ayakkabılar tercih edilebilir. Topuklu ve dar ayakkabılar anne adayını oldukça rahatsız edecektir. 21. haftada aşerme oldukça sık görülür. Aşermeler vücutta azalan mineral ve vitaminlerden dolayı taş, toprak gibi şeylere olabilir. Bu nedenle de beslenme düzeninin mineral ve vitaminlerden yana zengin olacak şekilde düzenlenmesi önemlidir.
Gebeliğin 18 – 21. haftaları arasında anne adaylarına tetanoz aşısı uygulanır. Genel olarak 21. hafta aşısı olarak bilinen tetanoz aşısının uygulanması oldukça önemlidir. Bu nedenle 21. haftada doktorunuzun yönlendirmesi ile tetanoz aşısı mutlaka yapılmalıdır. Bu aşı 4 hafta ara ile 2 doz halinde uygulanır. Aşı sonrası hafif ateş ve kol ağrısının görülmesi oldukça normaldir.
21 Haftalık Gebelikte Beslenme
21. hafta gebelik sürecinde oldukça önemli bir dönemdir. Bebeğin gelişiminin hızlandığı, anne adayının vücudunda da belirgin değişimler yaşandığı bu dönemde anne adayının beslenmesi de büyük önem taşır. Anne adayının gebeliğin ilk dönemlerinden itibaren paketli gıdalar, aşırı yağlı ve şekerli gıdalar, işlenmiş et ürünleri, kafein içeren besinler ve pastörize edilmemiş süt ürünlerini tüketmemesi gerekir. 21. haftada anne adayının tahıllar, proteinler, vitamin ve mineraller, kalsiyum, folik asit, demir ve lif bakımından zengin gıdalar ile hazırlanmış zengin bir beslenme düzeni oluşturması bebek gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bu haftada toksoplazmozisten korunmak için iyi pişmemiş et, pastörize edilmemiş süt ürünleri ya da iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerden uzak durulması çok önemlidir.
21 Haftalık Gebelikte Anne Karnı
21 haftalık hamilelik sırasında anne adayının karnı dışarıdan fark edilecek kadar büyümüştür. Bu dönemde rahim yaklaşık 21 santimetre boyutuna ulaşmış yani göbek deliğini geçmiştir. Bu nedenle bu dönemden itibaren yüzüstü yatmak, dar pantolonlar giymek ya da eski kıyafetleri giyebilmek zorlaşabilir.
21 Haftalık Gebelikte Bebek Kilosu
21 haftalık gebelik bebek kilosu anne adaylarının en sık merak ettiği konulardan biridir. Bu haftalarda bebek hızlı bir şekilde gelişmeye devam eder. Bebeğin boyu yaklaşık 19 – 20 santimetre kilosu ise 300 – 350 gram civarındadır.
21 Haftalık Gebelikte Bebeğin Pozisyonu
21. haftada bebek anne karnında orta karın seviyesine kadar gelmiştir. Bebeğin başı genellikle gebelik süresince aşağı doğru durabilir çünkü bebeğin başı nispeten daha ağırdır ve yer çekimine göre aşağı doğru hareket edebilir. Bu durumun doğum ile bir ilgisi yoktur. Ancak 21. haftada bebeğin başı yukarı doğru da durabilir. Bebek rahat ettiği pozisyona göre anne karnında hareket edecektir.
21 Haftalık Bebek Görüntüsü
21 haftalık gebelik ultrason görüntüleri sırasında bebeğin yüzü net şekilde seçilebilir. Bebeğin burnu, gözleri ve ağzı iyice gelişmiştir. 21 haftalık gebelik bebek hareketleri açısından da oldukça belirgin bir dönemdir. Bu haftada bebek hareketlerini bilinçli şekilde gerçekleştirir. Bu hareketler bebeğin kasları ile beyninin uyum içerisinde hareket etmesinin bir göstergesidir. 21 haftalık bebek hareketleri anne adayı tarafından da net şekilde hissedilebilir. Eğer bu dönemde anne adayı bebeğin rahat edemeyeceği bir pozisyonda durursa bebek kendi için rahat edeceği pozisyonu bulana kadar hareket edecektir.
21 Haftalık Gebelik Görüntüsü
21 haftalık gebelik sürecinde anne adayının hamile olduğu dışarıdan net şekilde anlaşılabilir. Anne adayının karnı bebeğin büyümesi ile belirgin hale gelir. Gebeliğin 21. haftası aynı zamanda 4 boyutlu ultrason için ideal zaman aralığıdır. 21 haftalık bebek görüntüsü 4 boyutlu ultrasonda oldukça nettir. Bebeğin elleri, kolları, omurgası bu görüntüleme tekniği ile net şekilde görülebilir. 21 haftalık renkli ultrason görüntüleri ile anne tarafından bebeğe giden kan akımı kontrol edilebilir aynı zamanda gebelik zehirlenmesi ya da düşük kilolu bebek gibi riskler de belirlenebilir. 21 haftalık gebelikte cinsiyet yanılmaları daha az görülür çünkü bu haftalarda bebeğin pozisyonuna göre cinsiyet net şekilde bellidir.
21 Haftalık Gebelik Yorumları
Anne adayları gebeliğin 21. haftasında hem bebeğin hareketlerini daha net şekilde hissettiği hem de doğuma gittikçe yaklaştığı için birçok konuyu merak eder. 21 haftalık gebelikte karın ağrısı anne adaylarının en çok merak ettiği konuların başında gelir. Bu dönemde yaşanan karın ağrısı hafif olduğu sürece bir sorun teşkil etmez ancak ağrının şiddeti ve süresi artarsa doktora başvurmak gerekebilir. Anne adaylarının merak ettiği bir diğer konu da 21 haftada kordon dolanması yaşanıp yaşanmayacağıdır. Kordon dolanması gebeliğin her döneminde görülebilir ancak her kordon dolanması tehlikeli değildir. Doktorunuz bu konuda size gereken bilgiyi sağlayacaktır.
Hamilelikte 21. Hafta Ultrason Görüntüleri
21 haftalık gebelik detaylı ultrason için uygun zaman dilimlerinden biridir. Bu haftalarda yapılan detaylı ultrason ile gebelik suyunun miktarı ölçülebileceği gibi bebekte kalp kusurları gibi sorunların tespiti de yapılabilir. Her gebe için detaylı ultrason istenmeyebilir. Bu durumun kararı kadın doğum uzmanı tarafından gerekli hallerde verilebilir.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar