Yenidoğan döneminin 4 haftasını geride bırakan bebekler için ikinci ay, ilk ay kadar hızlı gelişim gösterilen başka bir evredir. Toplamda 8 haftayı geride bırakan bebeklerin doğduğu ilk an ile aradaki farkı gözlemlemek oldukça şaşırtıcı ve keyif verici olur. Bebeklerin kazandığı yeni alışkanlıklar ve yetenekler kadar, birinci ay ile benzerlik gösteren davranışlar da oldukça fazla olabilir.
2 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi Nasıldır?
2 aylık bebeklerde gözlemlenen fiziksel gelişimler özellikle boy ve kilo üzerinden gözlemlenebilir. Kız ve erkek bebekler için farklı ortalama değerler mevcuttur. 2 aylık kız bebek için 57 cm ve yaklaşık 4.7kg ortalama değer olarak alınabilir. Erkek bebeklerde ise yaklaşık değerler 59cm ve 5.3kg olarak referans alınabilir. Ancak bu durum, doğum kilosu ve genetik faktörler eşliğinde değerlendirilmelidir.
Fiziksel gelişimin bir başka yansıması da bebeklerde uyku düzeni üzerinde görülür. Bu açıdan 2 aylık bebek kaç saat uyur sorusu en çok merak edilen noktalardan biri. 1 aylık bebekler kadar 2 aylık bebeklerin de uyku gereksinimi fazladır. Bu sebeple bebeklerin uyku saatleri hemen hemen aynıdır, çok bir azalma gözlemlenmez. 16 saat civarı bir uyku iki aylık bebekler için söz konusu olabilir. Ancak burada uyku düzeninden söz etmeye başlamak mümkündür. Bebekler 2 aylık olduklarında yavaş yavaş gece ve gündüz farkındalığına başlayabileceğinden gece daha uzun süre ve kendi içerisinde bir düzende uyumaya başlayabilirler.
2 Aylık Bebek Zihinsel Gelişimi Nasıldır?
İki aylık bebeklerin zihinsel gelişimi için farkındalıklarını gözlemlemek bir seçenektir. Sekiz haftasını dolduran bebekler ilk aya göre renkler konusunda daha seçici olmaya başlayabilir. Bu görme yetisinin gelişmesi ile farklı renklerdeki objelere tepki vermesi olarak gözlemlemek mümkün olabilir. Bir ayın dolmasıyla gözle takibin başlaması beklenen bebeklerin iki aylık olduklarında bu takip süresini biraz daha uzun süre sağlaması da mümkündür.
2 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
2 aylık bebek gelişimi fiziksel olarak bebeğin bakım verenlerini heyecanlandıracak yenilikler içerebilir. Bunlardan en belirgin olanı ise bacaklarda bilinçli hareketlenmelerin başlamasıdır. Ellerin bilinçli kullanılmasının ardından kas gelişiminin bir sonucu olarak bebekler; bacaklarını kaldırıp indirmeye başlayabilir. İki aylık bebek neler yapabilir sorusunun bir diğer cevabı ise parlak ve renkli cisimleri fark etmesi olabilir.
İki aylık bebeklerde değişen uyku, beslenme ve hareketlilik düzenleri tuvalet rutini üzerinde de etkili olur. İlk aya göre bakıldığında; 2 aylık bebek kakası da değişen özelliklerden biridir. Artık bebek her gün kaka yapmaz hale gelebilir. Günde iki kez yapabileceği gibi iki günde bir kez de kaka yapması normaldir.
2 Aylık Bebek Aşı ve Kontrolleri
Bebeklerin Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen aşı takvimlerinde ikinci ay için de belirlenen aşılar bulunur. Bu aşılar bebeklerin genel sağlık durumu için oldukça önemlidir. Rutin takibinin de sağlanacağı aylık kontrollerde mutlaka aşılarında eksiksiz bir şekilde yapılması gerekir. Aynı zamanda aylık fiziksel gelişim takibi açısından boy ve kilo ölçümleri de sağlanmalıdır.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar