
11 aylık bebekler, fiziksel ve zihinsel olarak çok daha hareketli bir döneme geçerler. Fiziksel ve zihinsel bu gelişim bebeklerin alışkanlıklarına da büyük ölçüde etki eder. Gelişimin en belirgin görüldüğü alanlardan birisi de yemek düzeni olabilir. Birçok gıdayla tanışan bebekler kendilerine ait bir yemek düzenine sahip olur. Belirli gıdaları rahatlıkla yerken özellikle büyük parçaları elleriyle kavrayarak tüketmekten de keyif alabilirler.
Bebeklerin gelişiminin bir parçası olan bebek uyku düzeni de artık bu aylarda bir rutine oturabilir. Bebek uyku saatleri düşünüldüğünde birçok bebek bu aylarda 13-14 saatlik gece uykusuna ihtiyaç duyar. Gün içerisinde ise bebeğin kendi gelişimine göre bir veya iki parçadan oluşan gündüz uykuları görülebilir.
11 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi Nasıldır?
11 aylık bebek gelişiminin bir diğer parçası da fiziksel gelişim oluyor. Kız bebeklerde boy ortalaması 11. ay için 73 cm iken, erkek bebekler için bu değer 75 cm civarındadır. Bu ortalama değer bebeğin genetik faktörleri göz önünde bulundurularak değerlendirilmelidir. Kız bebeklerde kilo sınırları ise yaklaşık olarak 7.4 kg ile 11.1 kg arasında görülür. Erkek bebeklerde bu değerler 8 kg ile 12 kg arasında değişir. Ancak boy gibi bu kilo değerleri de bir uzman tarafından bebeğin gelişimsel özelliklerine göre değerlendirilmelidir.
11 Aylık Bebek Zihinsel Gelişimi Nasıldır?
Zihinsel gelişim bebeklerde kısa süre içerisinde farklılıklar gösterecek kadar hızlı bir ilerleme gösterebilir. Bebeklerin hızla keşif yapması ve çevresel uyaranlardan öğrendikleriyle kendini pekiştirmesi bu süreci olumlu etkiler. 11 aylık bebeklerde zihinsel gelişim için en belirgin gösterge ise yaşına uygun oyunlara bilinçli bir şekilde eşlik etmeye başlaması olarak görülebilir. Aynı zamanda motor becerilerindeki gelişim sayesinde objelerle geçirdiği zaman içerisinde de farklı tutumlar sergileyebilirler. Bu süreci desteklemek için bebeklerle olabildiğince günlük rutinde etkileşim sağlamak önemlidir.
11 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
11 aylık bebekler artık bağımsızlığını büyük ölçüde kazanmıştır. Tam anlamıyla yürüme tanımına uymasa da bir yerden başka bir yere gitmek için çeşitli yöntemler geliştirebilir. Bu hareket sayesinde kendinden bağımsız nesnelere duyduğu ilgiyi onlara dokunarak gösterebilir. Kas yapısındaki gelişim sayesinde nesneleri tutup fırtalatabilir ve elinde çevirerek inceleyebilir.
Dil gelişimi açısından da bebekler bu aylarda oldukça aktif olabilir. Bilinçli kullanılan hecelerle nesnelerin isimlerini söylemeye çalışabilir. Belirttiğiniz nesnenin ne olduğunu anlayarak size gösterebilir.
11 Aylık Bebek Aşı ve Kontrolleri
Bebeklerin diğer aylarda olduğu gibi ilk bir yılın içerisindeki bu sürede de rutin kontrollerini aksatmamak gerekir. Bir uzman tarafından gözlemlenen bebeklerin gelişiminin çok daha sağlıklı ilerlediği unutulmamalıdır. Aşı Takvimi takip edilmeli, var ise rutin aşılar da bu kontroller sırasında gerçekleştirilmelidir. Bu süreçte önemli olan noktalardan biri de bebeklerin sağlığı için bu kontrol ve aşılar üzerinde sıkı bir takip ile ilerlenmesidir.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar