Bebeğiniz dünyaya geldiği andan itibaren hızlı bir gelişim gösterir. Özellikle ilk bir sene içerisinde bu gelişim en hızlı haliyle gözlemlenir. İlk 1 aylık süreç ise bu gelişimin en hızlı olduğu zaman dilimidir. Günden güne bebeğin gelişimini gözlemlemek mümkün olur. Bebeğin bakım vereni için ilk 1 ay oldukça şaşırtıcı ve keyifli bir süreçtir. Bebek için söz konusu yenilikleri gözlemlemek yolculuğun en keyifli tarafı olur.
Yenidoğan kategorisinde olan bebeğinizin ilk aylarda gelişimi nasıl olur? Hangi fiziksel gelişimler 1 aylık bebekte mevcuttur? Bebeğinizin yapabilecekleri ve fiziksel özellikleri gibi birçok ayrıntıyı inceledik. İşte 1 aylık bebeğinizin gelişimsel özellikleri.
1 Aylık Bebek Fiziksel Gelişimi Nasıldır?
Bebeklerin hızlı gelişiminin en iyi göründüğü nokta fiziksel gelişimi. Her bebeğin 1 ay içerisinde geleceği nokta mevcut doğum kilosu ve boyuna göre değişir. Ancak kız ve erkek bebeklerin 1 ay sonunda yaklaşık olarak 3 kilodan fazla olması beklenir, aynı zamanda üst limit olarak 5.4 ile 5.7 kg arasında bir değerden söz etmek mümkündür. Fiziksel gelişim beslenmeye dair ipucu verdiği için önemlidir. 1 aylık bebek ne kadar mama yer konusu değişiklik gösterse de ortalama olarak haftalık 150 gram civarı bir artış sağlayacak kadar beslenmesi gerekir. Mide hacmi kendi yumruklarının boyutuna yaklaşık olduğu için beslenme noktasında bu miktara dikkat etmek gerekir.
1 Aylık Bebek Zihinsel Gelişimi Nasıldır?
En çok merak edilen bir diğer soru ise şudur: 1 Aylık bebeğin zihinsel gelişimi nasıldır? Bebeklerin zihinsel gelişimini takip etmek için hareketlerini gözlemlemek en kısa yoldur. Bu süre zarfında bebeğin yakınında olan şeyleri görmesi ve fark etmesi süreci başlar. Buna göre bebeğiniz sizi yakındayken göz ve başıyla takip edebilir. Aynı zamanda seslere karşı tepki vermeye de yaklaşık 1 ayın sonunda başlayabilir.
1 Aylık Bebek Neler Yapabilir?
1 aylık bebeklerin en iyi yaptığı şey uyumak diyebiliriz, fakat yenidoğanda uykusuzluk problemi yaşandığı da gözlemlenir. 1 aylık bebek ne kadar uyur sorusunun cevabı her çocuk için değişkenlik gösterse de yaklaşık olarak 13-17 saat arası uyku durumu gözlemlenebilir. Bebeklerin uyku saatleri dışında kalan süreçte ise bebekler keşfetmek için isteklidir. Bebeklerin 1 aylık süreçte vücudunun daha bilinçli hareket ettiğini görmek mümkündür. Bebek kendi ellerini istemli olarak hareket ettirmeye başlayabilir. Tat duyusu da gelişen bebekler ağız yoluyla çevresini tanımlamaya başlayabilir.
1 Aylık Bebek Aşı ve Kontrolleri
Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen aşı takvimi ile uyumlu gitmek gerekir. Bunun için bebeğinizin kontrollerini aksatmadan her ay devam ettirmelisiniz. 1 aylık bebek için de önemli bazı aşılar takvimde yer alır. Bu aşılar genel sağlık durumu için oldukça önemlidir. Bunun dışında aşı sonrası bebeklerin boy ve kilosu da ölçülerek not edilmelidir. Böylece hekim kontrolünde gelişimsel sürecini daha şeffaf değerlendirmek de mümkün olur.
Kategoriler
Öne Çıkan Yazılar